SPORTURI  »  ALTELE  »  MOTOGP

Valentino Rossi se destăinuie înaintea primei curse de MotoGP a anului: ţinteşte al 10-lea titlu de campion mondial şi visează să concureze contra fratelui său

foto: Getty Images
foto: Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 27 martie 2015 00:00 / Actualizat marti, 31 martie 2015 01:19

Valentino Rossi, 36 de ani, se simte mai în formă ca niciodată înaintea primei curse de MotoGP din acest an, Marele Premiu al Qatarului, programată duminică, de la ora 18:00, în direct la Digi 3.


Dacă ar putea, ar concura în fiecare zi, fără pauză. Dublul campion mondial Marc Marquez avea doar 3 ani cînd "Il Dottore" cîştiga primul său titlu, în 1996. Acum, spaniolul e adversarul de învins pentru italian.

Va fi cel de-al 20-lea sezon pentru Valentino Rossi, care se simte în mare formă şi visează la cel de-al 10-lea titlu de campion mondial la motociclism viteză, aşa cum mărturiseşte într-un interviu acordat pentru Gazzetta dello Sport.

- Valentino, după sesiunea de antrenamente ce ne poţi spune?
- Rezultatele sînt pozitive. Am fost destul de rapizi şi la Sepang, şi în Qatar. Va fi un sezon foarte strîns, cu mulţi piloţi capabili să fie foarte rapizi.

- Vezi vreun favorit clar?
- După rezultatele din teste, diferenţele nu sînt mari între primii 10. Aşa că, pentru a fi primul va fi nevoie să fii la sută la sută din toate punctele de vedere.

- Marea noutate de la Yamaha în 2015 este cutia de viteze full seamless (această tehnologie scade timpul de schimbare dintr-o treaptă de viteză în următoarea, neîntrerupînd cuplul ca o cutie obişnuită). Şi tu şi Jorge Lorenzo v-aţi declarat mulţumiţi de rezultate. Cam cît s-a schimbat modelul M1 cu acest nou sistem?
- Tehnologia seamless ne va ajuta. Funcţionează bine şi te ajută să opreşti motocicleta mai uşor. Nu aduce un avantaj foarte mare, dar e o îmbunătăţire. Nu pierzi nimic, nu există parte negativă.

- Care sînt trăirile dinaintea cursei?
- Atmosfera la Yamaha e întotdeauna una pozitivă. Sîntem foarte apropiaţi. Cu toţii sîntem foarte motivaţi, ne simţim în formă, sîntem pregătiţi şi curioşi să vedem ce va fi.

- Dacă ai avea 20 de ani ai fi preocupat de concurenţa cu Marquez sau te-ai gîndi că poţi să-l învingi?
- Aş fi îngrijorat. Şi n-aş fi sigur că poate fi învins. Cu siguranţă, mi-ar fi plăcut să îl înfrunt cînd aveam aceeaşi vîrstă pe care o are el acum. Chiar dacă, sincer să fiu, acum mă simt în formă, într-o formă atît de bună cum am fost de puţine ori în carieră.

- Ai declarat că ţi-ar fi plăcut să concurezi şi să-l învingi pe fratele tău, Luca (18 ani). Ce anume te motivează?
- Să concurez contra fratelui meu e o idee foarte motivatoare, asta şi pentru că aş vrea să spun că Luca a demonstrat că merită să fie în MotoGP. Eu încă sînt foarte dornic să concurez, mă simt în formă, mă distrez şi sper să mai rezist cîţiva ani. Poate chiar să concurez contra fratelui meu.

- Mai ai doi ani de contract, dar dacă vei cîştiga titlul te vei retrage în plină glorie sau vei pune totul pe masă pentru a le da şansa revanşei "copiilor"?
- Mai am contract şi multă voinţă să concurez. În acest moment, nu mă gîndesc mai departe de cei doi ani de contract pe care îi mai am. În 2016 se vor schimba multe: regulament, anvelope, detalii tehnice. Va fi interesant de văzut ce se va întîmpla. Ăsta e unul dintre motivele pentru care nu-mi fac planuri. 

- Fii sincer: i-ai spus logodnicei tale, Linda: "Cîştig titlul şi apoi ne căsătorim...". D-asta nu aţi făcut pasul încă?
(zîmbeşte) Relaţia noastră merge foarte bine, dar nu am discutat despre căsătorie.

- Începi să îmbătrîneşti. Nu îţi doreşti să ai un Valentino junior?
- Să zicem că în următorii 10 ani mi-aş dori să am un copil...

- Cîştigi mai mult ca pilot sau ca proprietar al VR46?
- Nu sînt sigur, dar, probabil, ca pilot.

- Va fi un sezon intens, ţinteşti al 10-lea titlu şi ai proiecte foarte importante, cum e cel de la Moto3 şi piloţii de la academie, care concurează în diferite campionate. Cum trăieşti aceste noi provocări?
- Cel mai important e că avem nevoie să fim competitivi pe orice circuit, să fim puternici, rapizi, să fim primii. Avem o grămadă de proiecte interesante, mai ales cu puştii de la academie.

- Aceste mici "distracţii" sînt şi un stimul pentru tine?
- Cu siguranţă, sînt proiecte foarte entuziasmante. Academia e ceva ce simţim că ne reprezintă. E un proiect frumos, pentru că încercăm să ajutăm un pic piloţii italieni să concureze pentru echipele potrivite. Vrem să-i ajutăm în parcursul lor. Printre ei se află şi fratele meu, care concurează în campionatul spaniol, Moto2. Pe mine mă motivează foarte mult, ne antrenăm împreună, mergem împreună la sala de sport, pe motociclete. Îmi face plăcere să-mi petrec timpul cu băieţii ăştia. Ajută la păstrarea unei atmosfere frumoase cînd eşti acasă, te face să te simţi mai tînăr.

- Pe cine vezi drept urmaşul tău dintre italieni?
- La Academie avem piloţi foarte puternici, toţi sînt potenţiali urmaşi ai mei, chiar sper ca noul Rossi să fie unul dintre puştii de acolo.

- Lorenzo pare să fie foarte în formă, faptul că e foarte rapid poate ajuta la obiectivul comun de a-l învinge pe Marquez?
- Jorge e un pilot foarte puternic şi rămîne unul dintre adversarii de învins. Trebuie să spun însă că e interesant să analizăm împreună motocicletele, pentru că el poate oferi indicaţii interesante.

- Deci acum reuşiţi să şi lucraţi împreună?
- Vorbim, ne contrazicem. Ai mereu ceva de învăţat. E frumos să vezi că adesea spunem aceleaşi lucruri, chiar dacă ele provin din raţionamente diferite. Fiecare pilot, cînd conduce, e mai puţin atent la anumite lucruri. Sînt două puncte de vedere interesante, diferite, dar, în cele din urmă ajungem la o concluzie comună.

- Care e lucrul pe care ţi-l doreşti cel mai mult de la acest sezon, în afară de un nou titlu?
- Să mă impun în curse bune, mai mult decît în 2014.

- Şi greşeala pe care nu vrei cu nici un preţ să o faci?
- Să nu pierd aiurea puncte.

Marc Marquez a fost cel mai rapid la primul antrenament oficial din 2015, în Qatar. Rossi s-a clasat pe poziţia a 9-a. Astăzi sînt programate noi antrenamente libere, de la ora 17:00, sîmbătă au loc calificările, iar duminică e programată marea cursă, eveniment transmis în direct de Digi3, de la ora 18:00.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
gicutzu69
gicutzu69  •  30 Martie 2015, 18:45

Vale the BEST

valeri_gazaev100
valeri_gazaev100  •  27 Martie 2015, 14:38

vale per siempre !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close