SPORTURI  »  ALTELE  »  BĂIEŢI DEŞTEPŢI NU EXISTĂ DOAR ÎN ROMÂNIA: CORUPŢIE ŞI LA CIO ŞI FIFA

Zăpada neagră de la CIO » Jocurile Olimpice de Iarnă din 2002 au fost umbrite de scandalul din jurul lor

Articol de - Publicat vineri, 29 octombrie 2010 00:00

Mai mulţi membri CIO au fost acuzaţi că au primit bani şi cadouri din partea Comitetului de Candidatură de la Salt Lake City.

Comitetul Olimpic Internaţional a fost zguduit de un scandal imens în 1998. Mai mulţi membri ai CIO au fost acuzaţi că au luat mită pentru a oferi dreptul de organizare a Jocurilor Olimpice din 2002 oraşului american Salt Lake City.

Totul a izbucnit pe 10 decembrie 1998, cînd elveţianul Marc Hodler, director al Comitetului de Coordonare care supraveghea organizarea JO din 2002, a anunţat că mai mulţi membri ai CIO au primit mită.

Creierele acestei caracatiţe au fost Tom Welch şi Dave Johnson, cei care s-au ocupat de candidatura oraşului Salt Lake City, ei optînd pentru un mod agresiv de a cîştiga acest drept. Au mers în Europa, America Latină şi Africa pentru a se întîlni cu membrii CIO. După ce eşuaseră cu candidatura în 1998, cei doi au decis să joace mai dur pentru următoarea ediţie. Milioane de dolari au fost cheltuite pentru excursii la ski, treisprezece burse şcolare, excursii la Super Bowl, operaţii estetice. Membrii CIO au fost ajutaţi să achiziţioneze diverse terenuri în SUA sau rudele lor au primit slujbe. În plus, se pare, au fost virate şi sume de bani către conturile membrilor.

Destinaţie Congo
Unii dintre ei chiar au recunoscut acest lucru. Jean Claude Ganga, care reprezenta Congo în CIO, a admis că a primt 70.000 de dolari, îngrijire medicală gratuită şi o poziţie privilegiată într-o afacere imobiliară în statul Utah, afacere ce i-a adus 60.000 de dolari. Chiar dacă a recunoscut, congolezul a afirmat că aceste lucruri sînt normale. Chiar şi preşedintele CIO de la acea vreme, Juan Antonio Samaranch, a fost acuzat că a primit cadou două arme. "Da, am primit două arme de foc. Nu am putut să refuz darurile pentru că în aceste oraşe, armele fac parte dintr-o anumită tradiţie. Dacă le-aş fi refuzat ar fi fost o ofensă", spunea atunci Samaranch.

Printre altele, cei din comitetul de candidatură au fost acuzaţi că le-au adus prostituate membrilor CIO, că au contribuit la campania unui membru pentru cîştigarea primăriei din Santiago de Chile, că  au oferit burse de studiu copiilor membrilor din Libia şi din Ecuador. Ca urmare a anchetelor desfăşurate după izbucnirea scandalului, zece membri au fost excluşi şi alţi zece suspendaţi din CIO.

Oficiali FIFA dovediţi c-au cerut bani să susţină SUA
Cu corupţia la nivel înalt se confruntă şi FIFA. Un prim scandal a fost declanşat de o anchetă a ziarului Sunday Times. Jurnaliştii englezi i-au contactat pe doi dintre membrii Comitetului Executiv, Amos Adamu (Nigeria) şi Reynal Temarii, reprezentantul Oceaniei, s-au dat drept emisari ai unui consorţiu de firme americane şi i-au filmat în timp ce le propuneau să susţină candidatura SUA la organizarea CM 2018. Adamu şi Temarii au cerut cîte 800.000 de dolari în schimbul voturilor. Ulterior, forul mondial i-a suspendat pe amîndoi.

S-a înţeles Spania cu Qatar pentru CM 2018?

Abia ce-a scăpat de Adamu şi de Temarii că FIFA s-a văzut confruntată cu un nou caz de corupţie. Forul mondial a pornit deunăzi o anchetă la solicitarea federaţiei engleze (FA), candidată la organizarea CM 2018. FA are informaţii potrivit cărora Spania, concurentă la găzduirea respectivului turneu final, s-ar fi înţeles cu Qatar să se sprijine reciproc în acordarea voturilor pentru găzduirea CM 2018 şi 2022. Pe de altă parte, FIFA cercetează şi federaţia de la Londra, acuzată de ruşi, la rîndul lor candidaţi pentru CM 2018, de anumite iregularităţi comise la depunerea dosarului.

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
brod
brod  •  29 Octombrie 2010, 07:26

băieţi deştepţi, domnule! şi noi ne mirăm de-alde mitică, borcică, gigică... măcar, la cio s-a făcut curăţenie.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează