SPORTURI  »  ATLETISM  »  CAMPIONAT MONDIAL DE CADEŢI

Florentina Marincu vine de la Deva, dar nu regretă că nu a devenit gimnastă: "Eram deja prea înaltă"

Florentina Marincu în timpul probei de triplusalt de la Doneţk Foto: Guliver/GettyImages
Florentina Marincu în timpul probei de triplusalt de la Doneţk Foto: Guliver/GettyImages

Articol de , , - Publicat miercuri, 17 iulie 2013 00:00 / Actualizat marti, 16 iulie 2013 21:04

Dubla campioană mondială de cadeţi, la lungime şi triplusalt, a spus pe site-ul IAAF că vine din "templul gimnasticii româneşti", dar îşi doreşte aurul olimpic la lungime


Ultima dată cînd România a avut o campioană olimpică la săritura în lungime a fost în 1984, la Los Angeles. Anişoara Cuşmir cucerea atunci titlul cu 6,96 metri, după ce cu un an înainte stabilea la Bucureşti un nou record mondial, atingînd un prag uluitor pentru acele vremuri, 7,43 metri. Zilele acestea, o fată de numai 17 ani visează ca într-o zi să urce pe treapta cea mai de sus a podiumului olimpic. "Asta îmi doresc pe termen lung. Nu vreau orice medalie, doar aurul!", spune Florentina Marincu pe site-ul IAAF. "Aş prefera să fie la lungime, îmi place mai mult decît triplusaltul", mărturiseşte candid tînăra.

6 ani de atletism
Week-end-ul trecut, ea a cîştigat, la Doneţk, titlurile mondiale de cadeţi în ambele probe. Dintr-o dată, în atletismul internaţional se vorbeşte mult şi frumos despre ea. Iar ea a decis să-şi împărtăşească povestea. "Vin din Deva, un fel de templu al gimnasticii româneşti, după cum ştie toată lumea, multe campioane s-au pregătit acolo", dezvăluie Florentina. "Totuşi, cînd mi s-a recomandat să mă apuc de sport, eram deja prea mare de vîrstă şi prea înaltă pentru a mai fi gimnastă".

Aşa că, în urmă cu 6 ani, s-a îndreptat spre atletism. "Pînă la urmă, îmi pare bine că nu a fost gimnastică. E mult mai grea", glumeşte fata, dar cînd începe să înşire cît timp dedică antrenamentelor reiese că nici atletismul nu e deloc uşor. "E viaţa mea. Nu-mi prea rămîne timp să mai fac şi altceva în afară de temele pentru acasă. Mă antrenez de două ori pe zi, de luni pînă vineri, şi o dată sîmbăta. Doar duminica fac pauză". Deocamdată, nu vrea să se mute în Bucureşti, ci să rămînă la Deva cu antrenorul ei, Nicolae Alexe.

Două întîlniri-şoc
Ieşirile la competiţii vor fi însă tot mai dese. Prima s-a petrecut în primăvară, la Europenele de seniori indoor, şi a fost aproape un şoc. Un şoc, dar şi o bucurie. A putut s-o vadă pe viu pe Daria Klişina, săritoarea ei favorită, cea care cucerea titlul mondial la cadeţi acum 6 ani. Apoi, la Doneţk, a primit medalia de la triplusalt din mîinile campioanei mondiale en titre, Olha Saladuha. Încă un şoc pozitiv.
Iar acum vin Europenele de juniori de la Rieti. Joi va lua startul în calificările la triplusalt, sîmbătă în cele de la lungime. Dintr-o dată, lumea se învîrteşte altfel, mult mai repede, pentru o fată de 17 ani.

579265-cusmir.jpg

"E născută pentru performanţă!"


Anişoara Cuşmir, cea mai valoroasă săritoare în lungime a României din istorie, vorbeşte în termeni laudativi despre noua stea a atletismului românesc


Săritura sa, de 7,43 metri, reuşită pe 4 iunie 1983, la Bucureşti, a constituit vreme de mai bine de doi ani recordul mondial al probei de săritură în lungime. A fost detronată apoi de nemţoaica Heike Drechsler, în 1985. Campioană olimpică la Los Angeles, în 1984, şi vicecampioană a lumii, în 1983, Anişoara Cuşmir, 51 de ani, vorbeşte despre noua stea a atletismului românesc, Florentina Marincu.

- Doamnă Cuşmir, o cunoaşteţi pe Florentina? A fost comparată de IAAF cu dumneavoastră.
- Am văzut, m-am bucurat pentru performanţa ei. E ceva extraordinar pentru atletismul românesc! Nu o cunosc personal, dar i-am urmărit evoluţia, mai ales în ultimii ani.

- Cum vi se pare ca atletă?
- Sincer, e făcută pentru marea performanţă. E înaltă, are picioruşe lungi, puternică. Şi e puternică de la mama de acasă. Interesant este că nu e valoroasă doar la săritura în lungime şi la triplusalt, ci şi la probele de viteză! La Naţionale, a cîştigat în sală la 60 de metri şi suta în aer liber.

- Ce-i mai trebuie să vă calce pe urme?
- Multă muncă, să se pregătească în continuare serios. Ştiţi cum se spune, performanţa începe de la seniori. Sigur că aceste rezultate îi pot da încredere, concursurile de acest gen pot să arate în ce stadiu se află. Eu sper totuşi să facă performanţă, să apară cineva şi în proba asta, că prea se bate pasul pe loc de ceva vreme!

579266-cristine.jpg

"Să asculte de antrenor!"


Acesta e sfatul lui Cristine Spătaru către Florentina Marincu, după ce aceasta i-a repetat performanţa din 2003


În urmă cu 10 ani, la Sherbrooke (Canada), Cristine Spătaru intra în istoria atletismului mondial, reuşind să cîştige titlul suprem la Campionatele Mondiale de juniori II (cadeţi) atît la lungime, cît şi la triplusalt. Acum cîteva zile, Florentina Marincu i-a egalat performanţa la Doneţk.

"Ştiam că este favorită şi chiar mă gîndeam că va bate recordul competiţiei la triplusalt, 13,86 metri, pe care l-am stabilit eu în urmă cu zece ani. Am făcut şi un pariu în acest sens cu fosta mea antrenoare, dar l-am pierdut. Sînt încîntată de ceea ce a făcut Florentina şi cred că are un potenţial foarte mare, atît la triplusalt, unde nu m-aş mira să depăşească graniţa celor 14 metri pînă la finalul anului, cît şi la lungime. Sper, în primul rînd, să fie sănătoasă şi sînt convinsă că va continua seria rezultatelor bune", a spus Spătaru. Aceasta i-a dat cîteva sfaturi dublei campioane mondiale: "Să fie cu capul pe umeri şi să muncească mult pentru că este doar un început de drum. Şi, nu în ultimul rînd, să asculte de antrenor! Relaţia dintre sportiv şi antrenor trebuie să fie ca între două zale. Şi vorbesc din proprie experienţă".

Între timp, după o scurtă prezenţă exotică în competiţiile de bob, Cristine Spătaru s-a retras din activitatea sportivă şi s-a întors acasă, la Constanţa. "Nu regret nimic din ce am făcut, doar faptul că accidentările nu m-au lăsat să-mi continuu ascensiunea din urmă cu zece ani", a mărturisit fosta dublă campioană mondială.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
sorineldumitru
sorineldumitru  •  20 Iulie 2013, 19:51

Hai sa nu ne grabim sa facem astfel de comparatii. Mai are mult de munca, mai ales ca la europene a dezamagit weekend-ul asta, cu locul 4 la triplu si ratand calificarea la lungime si cu niste rezultate mult inferioare celor de la mondiale. Sigur ca oboseala isi spune cuvantul, dar o performanta mare la juniori nu garanteaza o mare cariera de senior. Un bun exemplu din atletismul romanesc pare sa fie Bianca Perie, care dupa ce a dominat ciocanul la junioare e foarte aproape sa dezamageasca profund ca senioara, acum cand arunca cu 3-4 metri mai putin decat o facea acum 2 ani. Eu sper totusi sa se trezeasca.

cfrclujole
cfrclujole  •  19 Iulie 2013, 21:51

Frumos!

etoilerouge
etoilerouge  •  17 Iulie 2013, 09:51

Ar fi fost asa greu sa incluzi in acest articol si valorile sariturilor Florentinei Marincu de la Donetk? Adica o informatie elementara. Aflam despre Anisoara Cusmir si sariturile ei, dar nimic despre lungimile sarite de Florentina. E greu cu jurnalismul, mai degraba..

Vezi toate comentariile (4)
Comentează