SPORTURI  »  ATLETISM  »  ANIVERSARE

Mamă-campioană » Alina Astafei a reuşit o performanţă rar întîlnită în rîndul sportivelor: a născut cel de-al patrulea copil

Articol de - Publicat marti, 16 septembrie 2014 00:00 / Actualizat luni, 15 septembrie 2014 23:17

Medaliata cu argint olimpic la săritura în înălţime de la Barcelona 1992 arată extraordinar, deşi a mărturisit că nu ţine nici un fel de regim.

Printre zecile de campioane prezente la Ateneul Român, săptămîna trecută, la sărbătoarea unui centenar de istorie a olimpismului românesc, una dintre invitate a ieşit în evidenţă în mod aparte.

Este vorba de fosta atletă Alina Astafei, 45 de ani. Dacă majoritatea campioanelor parcă şi-au vorbit să îmbrace ţinute neagre, rochia de culoare corai a medaliatei cu argint olimpic din 1992 a atras toate privirile. Şi nu numai rochia.

- Alina, care-i secretul siluetei tale?
- Munca. Muncesc de dimineaţă pînă seara şi adevărul este că practic nu ajung să mai mănînc...

- Dar ce munceşti?
- În primul rînd sînt mamă a patru copii!

- Patru?! Cînd a apărut şi al patrulea copil?
- Anul trecut. Am o fată de 23 de ani, am un băiat de 12 ani, unul de 10 ani şi încă o fetiţă, de un an şi jumătate.

- Serviciu ai?
- Bineînţeles. Nu mi-am abandonat postul de profesoară de sport. Dimineaţa merg la muncă, iar apoi mă ocup de copii. Muncesc foarte mult...

- Cred că eşti mămica cea mai mămică dintre campioane!
- Sigur sînt mămica cea mai obosită dintre campioane. Am grijă de copii singură, fără nici un ajutor din partea părinţilor mei. Le este greu să se rupă de obligaţiile de aici pentru a veni la mine, în Germania. Vin doar în vizite scurte. Aşa că, recunosc, că îmi este foarte greu. Pentru că nu am avut cu cine să o las pe fetiţa cea mică acasă, acum am venit cu ea în România.

- Unde locuieşti?
- La Stuttgart, împreună cu soţul meu, care este judecător.

- Îţi mai rămîne timp şi pentru tine?
- Este foarte important să-ţi satisfaci micile plăceri ale vieţii pentru că altfel am îmbătrîni repede. Încerc să nu uit de mine. De exemplu, seara mai ies şi mă plimb sau alerg.

- Cum te simţi cînd revii acasă?
- Vin cu drag în ţară, la părinţii. Vin de sărbători, iar în vacanţele de vară stau mai mult, îi ajut la grădină... Iar acum a fost extraordinar să-mi revăd toţi colegii şi prietenii.

A renunţat la România după Revoluţie
Alina Astafei a părăsit România în urmă cu 21 de ani. În 1993, după ce a devenit vicecampioană olimpică la Barcelona 1992, ea plecat în Germania, ţară ce i-a oferit cetăţenia.

În urma neînţelegerii cu ministrul sportului de atunci, Alexandru Mironov, România nu şi-a dat acordul pentru ca Astafei să reprezinte altă naţiune în competiţii şi astfel atleta a trebuit să aştepte 3 ani pentru a putea concura din nou la Europene sau Mondiale.

Pentru a se putea întreţine şi pentru a-şi permite un antrenor, Alina a muncit cîţiva ani contabilă cu jumătate de normă. În urmă cu 5 ani, Astafei a mărturisit de ce a renunţat la România. "Cînd am văzut că după trei ani nu e găsit nici un vinovat, mi-am dat seama că fratele meu, Petre, a murit degeaba la Revoluţie!", a declarat ea Gazetei în 2009.

Ea e de părere că nimeni nu are nici un interes să-i găsească pe cei care au omorît peste o mie de oameni în decembrie 89. Nu e nimeni la închisoare nici acum!"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
dash.berlin
dash.berlin  •  25 Ianuarie 2015, 12:20

3:)

dash.berlin
dash.berlin  •  21 Decembrie 2014, 09:22

Ce bine arata pt o mamica cu patru bebelusi :) Felicitari !

chimir_sen
chimir_sen  •  16 Septembrie 2014, 16:42

Ce-i mai place cucuruzul ăsteia ...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează