SPORTURI  »  ATLETISM  »  DOPING

Scandal gigantic de dopaj, dar Lord Coe acuză presa de "rea-voință": "Atletismul e curat!"

Usain Bolt, foto: reuters
Usain Bolt, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat miercuri, 05 august 2015 13:15

Fostul atlet olimpic Sebastian Coe crede că dezvăluirile celor de la Sunday Times, conform cărora în atletism dopajul este covîrșitor, sînt "o declarație de război" și că e timpul ca foștii atleți și oficialii federației internaționale "să iasă la luptă". 

Cotidianul englez Sunday Times a publicat informații despre 5000 de atleți, bazate pe 12.000 de probe de sînge, informații care arată că dopajul este o practică des întîlnită, mai ales printre sportivii ruși și kenyeni. Mai precis, Sunday Times și televiziunea germană ARD/WDR au interpretat niște date obținut din baza de date a Federației Internaționale de Atletism, iar rezultatele au fost copleșitoare.

Mai multe de 800 de atleți, inclusiv o treime dintre sportivii medaliați în probe de anduranță la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale dintre 2001 și 2012, au returnat valori pozitive pentru doping sangvin, dar cazurile nu au fost luate în considerare de Federația Internațională. În joc erau 146 de medalii, dintre care 55 de aur, printre numele implicate fiind Usain Bolt și Mo Farah.

Forul s-a apărat spunînd că probele de sînge analizate au fost recoltate înainte de implementarea pașaportului biologic în atletism, dar Lord Coe, unul dintre cei mai celebri atleți britanici, crede că dezvăluirile Sunday Times au fost făcute cu rea voință. 

"E o declarație de război la adresa sportului meu. Așa că acum începe respingerea atacurilor. Nu există nici o dovadă în istoria noastră de integritate în ceea ce privește testele antidoping care să demonstreze că merităm așa ceva. Folosirea acelei baze de date, informații la care nu știu cum au ajuns, denotă ignoranță extremă și rea-voință. Ideea că sportul meu a acoperit aceste lucruri rele este complet greșită", a atacat Lord Coe, care participă la alegerile pentru președinția Federației Internaționale de Atletism, pe 19 august. 

 Agenția Mondială Antidoping a anunțat că va urma o anchetă independentă. 

80%
dintre medaliile cîștigate de Rusia la atletism între 2001 și 2012 au returnat valori suspecte

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
sibelius
sibelius  •  05 August 2015, 14:51
Postat de Petru Matei pe 05 August 2015, 14:42

Cum sa fie un sport curat? Cand toata echipa jamaicai se dopeaza? Americanii si chinezii la fel :))

Crezi ca in fotbal sau tenis nu e acelasi lucru? :)))

825190644244992
Petru Matei  •  05 August 2015, 14:42

Cum sa fie un sport curat? Cand toata echipa jamaicai se dopeaza? Americanii si chinezii la fel :))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează