SPORTURI  »  BASCHET  »  CAMPIONATUL EUROPEAN DE BASCHET

Copiii cu fapte bune » Reportaj din Cluj cu voluntarii de la Eurobasket: "Te educi să nu răspunzi agresivităţii cu agresivitate"

FOTO: RAED KRISHAN
FOTO: RAED KRISHAN

Articol de , - Publicat duminica, 03 septembrie 2017 20:23

Sunt peste 200 de voluntari la Cluj-Napoca, care ajută la buna desfăşurare a evenimentului. Sunt tineri şi au motivaţii diferite.

Asistenţii de delegaţii, oamenii de la antidoping, logistică, acreditări, media, transport, mascota. Toţi cei care mişună neobosiţi, care vorbesc neîncetat cu lumea, încercând să direcţioneze, să informeze, în general să facă lucrurile mai uşoare pentru participanţi şi pentru public sunt voluntari.

Sunt 207 la număr, majoritatea români, dar şi 9 voluntari internaţionali – trei din Croaţia, doi din SUA şi câte unul din Serbia, Grecia, Olanda şi Germania.

Tinerii care sprijină voluntar organizarea Grupei C a Europenelor din 2017 provin de la două organizaţii. Una este Gaşca lui Coubertin, specializată în voluntariat sportiv. Oamenii de aici au participat la evenimente internaţionale importante, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Rio şi de la Soci.

Au venit şi la Campionatele Europene de gimnastică, desfăşurate în aprilie tot la Sala Polivalentă din Cluj. Cealaltă organizaţie se numeşte Beard Brothers şi se ocupă mai ales de spectatori. Nu au numai voluntariat în program, ci în general sunt implicaţi în societatea civilă, declarând că scopul lor este lupta împotriva stereotipurilor sociale şi a discriminărilor de orice fel. 

Daniel, prieten cu Ghiţă

Daniel are 24 de ani şi este venit în România tocmai din Washington DC. Este fan înfocat al baschetului şi a jucat în copilărie. Prezenţa lui Daniel la Cluj nu e o întâmplare. Tatăl lui este de origine română şi prieten de familie cu Ghiţă Mureşan.

"Am mai fost o dată în România şi mi-a plăcut mult. Nu vorbesc româneşte, dar am mai făcut voluntariat în State, mai ales la evenimente sportive, dar nu numai. De data aceasta, am combinat faptul că-mi place să ajut cu faptul că-mi descopăr rădăcinile", spune cel căruia, pentru că e foarte activ, i se spune The Runner.

Tânărul american recunoaşte că e obositor. "Dar atmosfera e plină de energie şi asta te împinge de la spate. Sper ca în zilele în care nu se dispută meciuri să apuc să văd oraşul", adaugă Daniel, care a terminat deja facultatea şi acum lucrează în domeniul consultanţei.

Alexandra e şi mai tânără decât Daniel. Are 21 de ani şi este chiar din Cluj. Face voluntariat încă din liceu şi ia parte la orice fel de eveniment. "Uneori îmi pare rău că se desfăşoară mai multe în acelaşi timp şi nu mă pot clona. Din fericire, Clujul are multe competiţii şi concerte, iar eu fac parte dintr-o organizaţie pentru studenţi unde am învăţat cu adevărat ce înseamnă voluntariatul", spune fata, care la EuroBasket este coordonator la VIP.

Emoţii la gimnastică

Tânăra, studentă la Ştiinţe Politice, crede că voluntariatul este un exerciţiu de dezvoltare personală, care o ajută să evolueze şi îi poate deschide şi multe uşi pentru viitor.

"Cel mai mult mi-a plăcut la Europenele de gimnastică, pentru că am practicat acest sport vreme de 7 ani. Atunci am înmânat medaliile, plângeam cu Cătălina Ponor şi cu Marian Drăgulescu. A fost un moment foarte emoţionant", îşi aminteşte fata, care adaugă că nicio acţiune de voluntariat nu e la fel ca alta.
Un alt lucru pe care-l câştigi când faci voluntariat este că înveţi să lucrezi cu oamenii.

"Te educi să nu răspunzi agresivităţii cu agresivitate, dacă dai de oameni nerăbdători sau nemulţumiţi. Următorul pas pe care mi-l doresc este să fac acţiuni de voluntariat şi în străinătate", explică Alexandra, care vrea să lucreze în PR.
"Cel mai important e ce laşi în urmă"

Ruben e din Arad. La 23 de ani are deja experienţă bogată în voluntariat şi spune că acesta creează dependenţă. "Nu fac numai voluntariat sportiv, ci şi activităţi sociale, de strângere de fonduri pentru copii, alături de ISU sau chiar în penitenciare", spune Ruben.

"Eu cred că, ajutându-i pe alţii, te ajuţi pe tine. Sunt coordonator de voluntari şi le spun mereu că e important ce laşi în urma ta, ce construieşti. Mă bucur că în ultimii ani voluntariatul prinde din ce în ce mai mult şi la noi, mai ales prin programele Erasmus Plus", adaugă tânărul. 

Bătălia cea mai grea

Luni, de la ora 20:30, în direct pe TVR 2, România va întâlni Spania, în cadrul Grupei C a EuroBasket 2017.

Spania este cea mai puternică echipă a grupei de la Cluj-Napoca şi este campioana continentală en titre, care are toate şansele de a-şi păstra titlul şi în 2017. Totodată, are şi cele mai mulţi jucători din NBA la dispoziţie şi este o echipă formată de atâţia ani în jurul aceloraşi personaje valoroase – Pau Gasol, Ricky Rubio - încât practic joacă din memorie, cum scrie As.

Scopul declarat al elevilor lui Marcel Ţenter este să se mobilizeze cât mai bine şi să joace la un nivel cât mai înalt în misiunea imposibilă care este întâlnirea cu Spania. Până acum, România a suferit două înfrângeri la EuroBasket, cu Cehia şi Croaţia. Numai primele patru echipe din grupa de şase merg mai departe, la Istanbul, în faza eliminatorie a competiţiei.

untitled

 untitled2

Programul de luni:

ora 15:00 Ungaria-Cehia
ora 17:45 Muntenegru-Croaţia
ora 20:30 Spania-România

  • Meciurile României şi toate partidele de seara (două "optimi", două "sferturi", semifinalele şi finala mare a EuroBasket 2017) vor fi transmise pe TVR 2 şi TVR HD.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  03 Septembrie 2017, 20:56

...foarte bun articol ...ne place acest sport ...vrem mai mult ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close