SPORTURI  »  BASCHET  »  EUROBASKET 2017

Corespondență de la Cluj-Napoca // FOTO Un vis făcut cadou Cehiei » Înfrângere pentru România în primul meci la EuroBasket

Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor +11   FOTO
Foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat vineri, 01 septembrie 2017 22:26

Românii au pierdut vineri seară prima confruntare din Grupa C, scor 68-83 contra Cehiei, după 20 de minute surprinzător de bun şi încă 20 exasperant de nereuşite.

Prima repriză a partidei de vineri, cea dintâi pentru România din această grupă a Europenelor, a fost începutul perfect pentru o campanie în care eşti privit drept outsider. Cu avantajul de a porni la drum împotriva unei adversare accesibile, dar periculoase, românii au intrat în joc cu îndrăzneală şi concentrare.

Cehii au încercat să se impună în primele minute ale întâlnirii, conducând cu 15-9 în minutul 6, dar apoi tricolorii au echilibrat mersul lucrurilor, egalând un minut mai târziu şi distanţându-se imediat la 2 puncte.

Primul sfert s-a terminat în favoarea Vulturilor, 22-21, iar sfertul secund s-a dus în acelaşi spirit competitiv, cu mici stângăcii de partea elevilor lui Marcel Ţenter, dar şi cu 6 aruncări de trei reuşite pentru România în primele 20 de minute de joc – semnate de Paliciuc, Moldoveanu şi Popa-Calotă.

La pauză scorul era 40-38 în favoarea cehilor, dar speranţele româneşti erau sus şi ele pe catarg.

Transformarea cea rea

Partea secundă a jocului a adus în teren o formaţie îmbrăcată în galben care nu a reuşit să înscrie deloc în primele 5 minute. Asta în timp ce cehii, cu staff-ul lor îmbrăcat precum Men in Black, au început să miroasă din ce în ce mai bine slăbiciunea naţionalei noastre, intrată parcă în transă, şi a profitat, ajungând la 50-38 în minutul 25.

România, căzută fizic şi psihic în egală măsură, a marcat primul punct în partea a doua a jocului prin Vlad Moldoveanu, în minutul 26.

Şirul exasperant şi nesfârşit al ratarilor şi erorilor a trimis visul din prima repriză, poate chiar de calificare în faza eliminatorie a competiţie, departe, în coşul de cumpărături al baschetbaliştilor cehi, care au avut prin Hruban (20 de puncte) şi Satoransky (19) doi aruncători precişi şi constanţi. De la tricolori, cei mai eficienţi au fost Moldoveanu (24) şi Paliciuc (12).

"Am stabilit să facem niște lucruri și nu am respectat disciplina de joc. Cealaltă echipă accesibilă pentru noi din grupă, adică Ungaria, a jucat astăzi excepțional 3/4 cu Croația. Dacă ar fi jucat Hanga, ar fi fost poate altul rezultatul. Meciul cu ungurii va fi foarte greu, dar mai întâi trebui să jucăm împotriva Croației. Suntem dezamăgiți, dar trebuie să dovedim că avem caracter și să jucăm mai cerebral" Marcel Țenter

"Am jucat bine în prima parte, dar după pauză nu am mai putut respecta indicațiile antrenorului. Primele 5 minute din repriza a doua ne-au costat meciul" Vlad Moldoveanu

Sâmbătă, de la ora 20:30, România va juca în companiei selecţionatei Croaţiei. 

Ungaria-Croaţia 58-67 // Dramă şi atmosferă

Meciul de debut al Grupei C, cel dintre Ungaria şi Croaţia, a avut ca fond sonor principal corul celor aproximativ 1.000 de suporteri maghiari neobosiţi, dotaţi cu tobe şi plini de energie.

Favoriţii lor au jucat surprinzător de bine în faţa unei echipe croate care nu a dorit să se ultraîntrebuinţeze încă de la începutul competiţiei, aşa că deseori ungurii au dominat, inclusiv pe tabelă.

Ungurul Adam Hanga, recent transferat la Barcelona, s-a accidentat uşor la finalul celui de-al doilea sfert, aşa că a fost ţinut pe bancă restul meciului, din precauţia antrenorului naţionalei maghiare, care este, culmea, un muntenegrean născut în Croaţia, Stojan Ivkovici.

În ultimul sfert, Croaţia s-a cam speriat de Ungaria şi a luat meciul în serios, distanţându-se pe tabelă cât să se pună la adăpost de o surpriză nedorită.

Principali marcatori

  • Ungaria: Perl 12, Voivoda 11;
  • Croaţia – Bogdanovici 23, Sarici 15. 

Spania-Muntenegru 99-60 // Magie fără antidot

Numai la începutul partidei, muntenegrenii au dat senzaţia că au tupeul şi motoarele pregătite să se pună cu fraţii Gasol şi ceilalţi baschetbalişti iberici. Apoi însă spaniolii au aplicat planul preferat de intimidare şi au început să-şi consume adversarii în ritm rapid şi fără milă.

La pauză, diferenţa era grăitoare – 51-29. Apoi însă distanţa s-a mărit, iar fosta componentă a Iugoslaviei a înţeles că pe teren e un singur şerif. Spaniolii s-au oprit la 99 de puncte marcate, faţă de numai cele 60 ale rivalilor de ieri.

Principali marcatori

  • Spania: W. Hernangomez 18, J. Hernangomez 13;
  • Muntenegru: Vucevici 16, Pavlicevici 13. 

Bebeluş sau EuroBasket?

Lituanianul Domantas Motiejunas a devenit tată pe 30 august, chiar în preziua primei confruntări din grupa de la Tel Aviv, dintre echipa ţării sale şi Georgia, în care aceasta din urmă a avut câştig de cauză, în mod surprinzător (77-79).

Motiejunas nu a ma putut ajunge în Israel, din cauza dezastrelor provocate de uragane în Houston, oraşul în care iubita lui aştepta să aducă pe lume bebeluşul, un băieţel.

Motiejunas, care evoluează în China, fusese învoit să se ducă în State pentru naşterea fiului său, dar natura dezlănţuită l-a împiedicat să mai ajungă în Europa pentru competiţia continentală. 

Programul de sâmbătă

Grupa C

  • ora 15:00 Muntenegru-Ungaria
  • ora 17:45 Cehia-Spania
  • ora 20:30 Croaţia-România

Meciurile României şi toate partidele de seara (două "optimi", două "sferturi", semifinalele şi finala mare a EuroBasket 2017) vor fi transmise pe TVR 2 şi TVR HD.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează