SPORTURI  »  BASCHET  »  ROMÂNIA - UNGARIA, EUROBASCHET

GALERIE FOTO România pierde "confruntarea adevărului" cu Ungaria şi termină pe ultimul loc grupa C a Europeanului de Baschet

FOTO: Raed Krishan / Gazeta Sporturilor +8   FOTO
FOTO: Raed Krishan / Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat marti, 05 septembrie 2017 22:29

Naţionala masculină de baschet a României a pierdut partida disputată împotriva Ungariei, scor 71-80, şi va termina grupa C a Campionatului European de Baschet masculin pe ultima poziţie. 

Ca să se califice mai departe, în faza eliminatorie a Europenelor, România avea nevoie de o victorie la 19 puncte în faţa Ungariei. Dar la români pare să funcţioneze la fiecare meci numai primul sfert. De acolo parcă toate firele se rup şi toate ideile se încâlcesc fatal. "Tricolorii" au 12-6 în minutul 7, dar ungurii egalează două minute mai târziu, la 14. Urmează 8 puncte la rând înscrise de maghiari, la începutul sfertului secund, şi jucătorii antrenaţi de croatul Stojan Ivkovici se instalează lejer la conducere, cu aceiaşi Hanga şi Vojvoda asaltând panoul.

Sisif a fost român

În minutul 15, "vulturii" vin la 3 puncte în trena rivalilor, dar de acolo înainte prăpastia se cască din ce în ce mai larg. E 31-38 în minutul 19. Ratările se pierd pe fondul sonor din sala din care se aude "România! România!"

Debutul sfertului trei aduce iar echipa noastră la 36-38, prin reuşitele lui Cătălin Baciu. Pare însă că ungurilor le plac desprinderile – diferenţa creşte la 10 puncte, 36-46, într-un minut şi jumătate de joc. Ungurii nu l-au luat însă deloc în calcul pe Andrei Mandache, care e dispus să se dea peste cap ca să relanseze jocul – minutul 27 – 48-49. Greşelile alor noştri dublează detaliile pozitive şi ne trezim mereu pe post de urmăritori. Sfertul al treilea, în ciuda eforturilor tricolore, se termină 60-52 pentru Ungaria.

Finalul e demn de o dramă veritabilă – elevii lui Ţenter se apropie iar, 71-75, dar mingea parcă frige în ultimul minut. Din tribune se aude "Nu cedăm!", dar secundele fug şi Hanga primeşte două libere, pe care le transformă. Meciul se încheie cu 71-80. Mandache, 24 de puncte, şi Baciu, cu 12, au fost principalii marcatori pentru România. Pentru Ungaria, Vojvoda a înscris 26 de puncte şi Hanga 20.

În ultimul meci al Grupei C, joi, România întâlneşte Muntenegrul, dar Ungaria este cea care prinde ultimul loc la Istanbul.

"Am demonstrat că avem valoare, că putem juca bine împotriva unor echipe care se află la acelaşi nivel cu noi. De asta aveam nevoie mai mult în pregătire, nu de meciuri cu adversare prea tari, care ne-au făcut să începem campania cu moralul foarte scăzut" - Vlad Moldoveanu, România

Steag ars şi contre

Au existat şi incidente care i-au implicat pe suporterii celor două echipe naţionale. Un steag al Ungariei a fost ars chiar în faţa Sălii Polivalente, înainte de începerea meciului, când românii intrau în sală. În interior, cei care au început ostilităţile au fost oaspeţii care au strigat: "România e de rahat!" şi "Suntem acasă!", iar cei din galeria lui U Cluj au replicat cu: "Ţinutul Secuiesc e pământ românesc!" şi "Afară, afară cu ungurii din ţară!" La intonarea imnurilor, galeriile s-au întors cu spatele. La meci au venit şi aproximativ 200 de oameni din galeria echipei de baschet CSU Sibiu, sala din Cluj fiind aproape plină la meciul de aseară.

Rezultate
Cehia-Muntenegru 75-88
Croaţia-Spania 73-79


Programul de joi
ora 14:30 Cehia-Croaţia
ora 17:15 Ungaria-Spania
ora 20:45 România-Muntenegru

Meciurile României şi toate partidele de seara (două "optimi", două "sferturi", semifinalele şi finala mare a EuroBasket 2017) vor fi transmise pe TVR 2 şi TVR HD.

71-80 / Final de partidă. 
71-75 /
Un minut rămas şi 4 puncte diferenţă. Hai băieţi!
65-74 /
Moldoveanu eliminat. 
65-74 /
Baciu(12 puncte) şi Mandache (23 de puncte) ne păstrează în meci.
54-65 /
Ne tremură mâna la libere. 10 aruncări ratate

Pauză 52-60 / Final slab de sfert. Maghiarii se distanţează la 8 puncte. 

48-49 / 3 PUNCTE ŞI FAULT! Mandache, 17 puncte, ne readuce în meci. 
44-48 /
Revenire incredibilă a tricolorilor. 
36-42 /
Hanga marchează de 2 ori pe contraatac şi ajunge la 16 puncte. 
36-38 /
Mandache este primul care modifică tabela după pauză. 

PAUZĂ / Ungaria conduce cu 38 - 32. 

29-38 / Cea mai mare diferenţă.
24-27 /
Pasă genială a lui Kuti şi Mandache duce parţialul la 5-0.
22-27 /  
Mandache, coş şi fault!
15-21 /
Hanga, maghiarul naturalizat, şi-a intrat în mână. Fanii români simt momentul slab şi susţin în picioare naţionala.

Pauză după primul sfert: 15-16 
14-14 /
Vojvoda marchează de la 10 metri şi egalează.
14-9 /
Apărarea funcţionează excelent. Doar 11 puncte cedate în 9 minute. 
12-6 /
Am început din nou bine! Maghiarii cer timp de odihnă.
3-0/ Vlad Moldoveanu marchează primul coş al partidei şi este unul de 3 puncte. România a preluat conducerea. 

A început partida! România a câştigat saltul pentru posesie. 

România s-a calificat automat la turneul final european, fiind una dintre cele 4 ţări organizatoare, alături de Finlanda, Israel şi Turcia. Primele 3 meciuri s-au soldat cu înfrângeri drastice, culminând cu meciul de ieri, când Spania ne-a învins cu scorul de 91-50.

CLASAMENTUL GRUPEI C

1. Spania 4 4 0 362-239 8p
2. Croația 4 3 1 290-267 7p
3. Muntenegru 4 2 2 292-298 6p
4. Ungaria 4 2 2 271-283 5p
5. Cehia 4 1 3 287-334 4p
6. ROMÂNIA 4 0 4 247-328 3p

*primele 4 clasate se califică în optimi

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (73)
motorfoka
motorfoka  •  06 Septembrie 2017, 22:18
Postat de saviola2_8 pe 06 Septembrie 2017, 13:13

si tiriac, ruzici, dragomir, spirlea, pavel, nastase, s-au dezvoltat tot datorita sortii? hai, fii serios! la tenis suntem zece clase peste ei, la gimnastica la fel! vorbim de istoria sportului nu de ultima olimpiada, ca daca ma iei asa, ungaria in afara de olpimipadele de acum 120 de ani si de performanta fotbalistica de acum 70 de ani e un fel de faroe in sportul mondial! apropo, singurul box care conteaza e ala profesionist, ala unde sunt banii si centurile, boxul amateur e o gluma! iar la box suntem zeii zeilor pe langa ei, am avut campioni la 4 categorii diferite, la cele mai importante, wbc, wba, wba si ibf, ei au avut un singur campion la box profesionist la o singura versiune daca nu ma insel deci nu vorbi aiurea daca nu esti informat!

Pentru saviola2_8 Deja ma enervezi cu boxul. Tot acolo revii. Ceea ce e si mai enervant este faptul ca nu ai dreptate in ceea ce priveste rezultatele. Ungaria a avut 4 campioni mondiali diferiti dar care au obtinut mai multe titluri de campion: Balzsay Károly WBA, WBO Erdei Zsolt WBC, WBO Kótai Mihály IBO Kovács István WBO Si mai este cunoscut si cazul celebru al marelui campion Papp László care avea deja programat meciul pentru titlul mondial in 1964 dar conducerea comunista de atunci din Ungaria nu i-a permis sa ceara viza americana. La box nici vorba de surclasare. Iar daca luam in considerare titlurile mondiale si olimpice (la amatori) atunc nici nu avem ce discuta. Iar repetarea la nesfarsit ca pe tine te intereseaza doar tenisul, rugbyul si si nu stiu mai ce, iar la box doar cel profesionist da dovada de ignoranta. Clasamentele nu se fac la alegere si pe baza de preferinte. Un sportiv care devine campion pe plan international, indiferent de sport, depune eforturi mari si face sacrificii extraordinare. Nu poti desconsidera niciun sport, doar pentru ca pe tine nu te intereseaza. Revenind la box, e chiar hilar ce tot comentezi: te intereseaza doar titlurile mondiale la box profesionist, care e un mare circ. Totul este despre bani. Sincer, mie obtinerea unui titlu mondial sau olimpic la amatori, unde trebuie sa invingi intr-o competitie mai multi adversari intr-un timp scurt mi se pare o performanta cel putin atat de mare.

saviola2_8
saviola2_8  •  06 Septembrie 2017, 15:13
Postat de Alex Arbitru pe 06 Septembrie 2017, 14:52

Imi spui te rog cine a castigat cupa uefa in 67/68 (Ferencvaros) si in 68/69(Ujpest)??? plus cele trei medalii de aur olimpice la fotbal... doua finale de campionat mondial... dar vad ca degeaba iti aduc date tu numai batman batman... P.S. esti oltean cumva?

cum sa nu iti stii propria istorie? pe bune? sunt roman, muntean, nu oltean:) ferencvaros o fi castigat vreo mitropa ceva sau inter cities , in niciun caz cupa uefa! cupa uefa exista din 1971! la nationala am recunoscut ca stati mai bine la rezultate, de ce insisti? stiu ca aveti doua finale! la club nu aveti niciom cupa europeana, iar cele mai mari perfomante sunt doua finale, una de cupa a cupelor, una pierduta de ferencvaros, alta de mtk, cupele de alde mitropa cred ca are si rapidul, gen inter toto castigat de cfr, lasa vrajeala. repet, nicio echipa ungureasca nu a castigat vreodata un trofeu major!

409588909436499
Alex Arbitru  •  06 Septembrie 2017, 14:52
Postat de saviola2_8 pe 06 Septembrie 2017, 13:16

nici o echipa ungureasca, fie ea nationala fie ea de club nu a castigat vreodata o cupa importanta cu adevarat! de ce simtiti nevoia sa mintiti?:) mtk n-a jucat nicio finala de cupa uefa! cele mai mari performante din istoria fotbalului unguresc sunt doua finala, una de cupa a cupelor pe care a pierdut- o mtk, prin ani 60 cred, iar cealalta o finala de cupa uefa PIERDUTA, de ferencvaros tot ptin perioada aia, sau chiar 70, astea-s marile rezultate ale fotbalului maghiar la nivel de club! e incredibil ca nu va stiti nici propria istorie:) in-cre-di-bil!:)

Imi spui te rog cine a castigat cupa uefa in 67/68 (Ferencvaros) si in 68/69(Ujpest)??? plus cele trei medalii de aur olimpice la fotbal... doua finale de campionat mondial... dar vad ca degeaba iti aduc date tu numai batman batman... P.S. esti oltean cumva?

Vezi toate comentariile (73)
Comentează
Close