SPORTURI  »  BASCHET  »  NBA

VIDEO+FOTO All Star Game resuscitat! Noul format a dinamizat un demonstrativ plictisitor: mai competitiv, mai intens și dominat de King James

Foto: Reuters +16   FOTO
Foto: Reuters

Articol de - Publicat luni, 19 februarie 2018 11:38

Noul format pentru All Star Game a resuscitat meciul vedetelor din NBA și a readus la viață un spectacol care a dezamăgit fanii baschetului. Team LeBron a învins Team Stephen, 148-145, într-un meci decis pe muchie de cuțit și în care defensivele au fost la înălțime.

Cine credea vreodată cu suporterii pot fi dezamăgiți că echipele nu se apără? Există însă o limită. Poți privi doar până la un punct slam dunk-uri necontestate și jucători care mai au puțin și cască în momentul în care nu au mingea. După dezamăgirea de anul trecut, șefii din NBA au tras linie și au căutat soluții prin care să îi facă pe jucători să ia în serios jocul și să satisfacă pretențiile celor care le aduc anual în buzunar zeci de milioane de dolari.

Fanii au cerut, fanii au primit

Pentru prima dată în istorie s-a renunțat la formatul Est contra Vest. Jucătorii au fost aleși la fel, însă cei care au strâns cele mai multe voturi din fiecare conferință au devenit căpitani de echipă, LeBron James și Steph Curry. Ei doi au decis cum vor arăta echipele. James a avut mai multe voturi, așa că a ales primul. Din păcate pentru noi și spre nemulțumirea jucătorilor, echipele s-au făcut în privat. Aparent, pentru a nu răni sentimentele celor aleși printre ultimii. Lucrul acesta se va schimba aproape sigur din 2019. Pentru a încuraja competivitatea, cei doi căpitani au ales câte o cauză pentru care să doneze bani. Echipa câștigătoare a donat 350.000 de dolari, cealaltă 150.000. Jucătorii echipei câștigătoare au primit și ei câte 100.000 de dolari.

Introducere dezastruoasă

Așteptările erau mari la Staples Center din Los Angeles, sala împărțită de Lakers și Clippers în timpul sezonului. Evenimentul a pornit însă cu stângul. Show-ul lui Kevin Hart a fost însă complet ratat. N-a mai fost în stare de ebrietate, așa cum s-a întâmplat la Super Bowl, însă probabil ar fi fost mai bine. Americanii s-au plictisit deja de toate glumele despre cât de pitic e actorul și cum el nu are ce căuta într-un All Star Game, iar producția muzicală care i-a implicat pe Jamie Foxx, Queen Latifah, Ludacris și Adam DeVine a fost mai mult decât dezamăgitoare. 

Nici calitățile de comedian ale lui Hart nu l-au ajutat. I-a ironizat pe jucători în timpul prezentării, însă majoritatea glumelor nu au strâns prea multe zâmbete. Glumele învechite despre cât de complicat e numele lui Giannis Antetokounmpo sau despre sprâncele lui Anthony Davis i-au făcut pe fani să își piardă răbdarea. Nici jucătorii nu au părut prea mulțumiți de umorul său, reacțiile lor arătând cam așa:

Fergie l-a salvat pe Hart

Spre norocul lui Hart, după el a urmat un nou moment care i-a bulversat pe americani. Fergie a cântat imnul Statelor Unite, iar abordarea ei a fost una considerată ”prea sexy”. Solista a fost pusă la zid pe twitter, în timp ce camerele au surprins mai mulți jucători și spectatori amuzându-se pe seama ei. Nimeni n-a înțeles de ce a abordat imnul așa. Dar să trecem la baschet. :)

Capace, capace, capace

Cum spuneam, dunk-urile ridică sala în aer. Însă prea multe dunk-uri necontestate nu plac nimănui. Motivați suplimentar și ambiționați înainte de meci de cei doi căpitani, jucătorii au luat în serios partida. Încă din primul minut, LeBron i-a entuziasmat pe fani cu un capac pe care i l-a administrat lui DeRozan. A venit apoi rândul lui Durant să-l blocheze pe Embiid. În final, cineva se apără și în All Star Game! Și asta nu a redus spectacolul, din contră. James a dictat ritmul echipei sale. Pentru el a fost ca un meci obișnuit la Cleveland după perioada de trade-uri. (Asta că tot vorbeam de glume răsuflate. :D )

Și-a împins colegii de la spate, le-a strigat tot timpul indicații pe faza de apărare și, cel mai important, a știut cum să-i distreze pe fani cu execuții de senzație cum a fost pasa cu podeaua către Davis în prima parte a meciului. ”Cred că eu și Steph ne-am propus să schimbăm modul în care se joacă în noul format. După cum se simte și din vocea mea, meciul a fost unul foarte competitiv”, a explicat James la finalul partidei.

”Toți am luat meciul personal”

Schimbările au ajutat clar jocul. Au pus față în față jucători care în mod normal ar fi fost în aceeași echipă și a creat o dinamică diferită. Durant și-a înfruntat cei trei colegi de la Golden State și a fost ambiționat și de faptul că LeBron a recunoscut înaintea meciului, de parcă mai era nevoie, că rivalul său de la Warriors a fost prima sa opțiune la draftul pentru All Star. ”Cred că toți am luat cam personal acest meci. Individual, toți am vrut să ieșim în față și să fim competitivi. Anul trecut... n-a fost chiar atât de distractiv ca acum”, a mărturisit Kyrie Irving la final.

LeBron a avut, cel puțin pe hârtie, echipa mai bună, însă a pierdut patru jucători importanți din cauza accidentărilor. Kevin Love, Kristaps Porzingis, John Wall și DeMarcurs Cousins au lipsit de pe teren. Boogie a fost totuși prezent în primul sfert pe parchet, Anthony Davis, colegul său de la Pelicans, jucând cu tricoul său. LaMarcus Aldridge a prins și el numai 4 minute din cauza problemelor fizice. Din echipa lui Curry, Jimmy Butler a luat loc pe bancă, însă n-a intrat până la urmă în joc.

Final incendiar

Finalul a fost și el spectaculos și decis pe muchie de cuțit. Nu s-a mai trecut de 300 de puncte, însă nimeni nu a fost dezamăgit. Team Stephen conducea cu 145-144 cu 40 de secunde rămase din joc. LeBron și-a readus echipa în avantaj, pentru ca la faza următoare DeRozan și Antetokounmpo să bâlbâie mingea și să piardă posesia. Westbrook a înscris simplu și a oferit echipei sale un avantaj de 3 puncte cu 10 secunde rămase pe ceas.

Am tot vorbit de competivitate, iar finalul a arătat cât de intensă a fost lupta dintre cele două formații față de ultimele ediții. L-am văzut la ultimul time-out pe LeBron mobilizându-și colegii ca și cum ar fi fost vorba de ultimele secunde ale unui meci decisiv. Curry a primit mingea și ocazia să egaleze cu un coș de trei. Probabil anul trecut ar fi fost lăsat să arunce fără probleme, însă acum James și Durant au sărit pe el ca doi câini hămesiți pentru a-l bloca. Curry n-a mai reușit să strecoare mingea în coș, iar Team LeBron s-a impus în prima confruntare în noul format al All Star Game-ului. Și am văzut o explozie de bucurie așa cum nu s-a mai întâmplat prea recent, cu LeBron sărind și sărbătorind succesul alături de colegi, în timp ce Curry stătea dezamăgit în colțul terenului.

LeBron MVP

”Am încercat să facem ceva special în seara asta, să dăm mai multă importanță defensivei. Și așa am jucat tot meciul. Am lăsat oamenilor impresia că e un meci real, nu unul amical”, a explicat James după meci. Cu 29 de puncte, 10 recuperări și 8 pase, LeBron James și-a condus ca un general trupele împotriva lui Steph, iar la final a fost desemnat MVP-ul partidei. ”Să fiu căpitan alături de Steph a fost ceva special, a fost ceva diferit, iar draft-ul a fost ceva ce nu s-a mai făcut până acum. Totul a ieșit bine nu doar pentru jucători, ci și pentru ligă, pentru fani, pentru toată lumea”, a spus James după primirea trofeului.

Pentru titlul de MVP, media are 9 voturi, iar fanii 3, două mergând către primul jucător ales în sondaj, iar celălalt către al doilea. În final, James a primit în total 11 voturi, iar unul a mers către Damian Lillard. Acesta este cel de-al treilea titlu de MVP câștigat de starul lui Cleveland la All Star Game.

14 prezențeconsecutive a adunat LeBron James, 33 de ani, în All Star Game, fiind cel mai bătrân jucător la această ediție

Tricouri alb-negre

Pentru prima dată în istorie, jucătorii au îmbrăcat tricouri în design alb-negru la All Star Game. Produse de Jordan Brand, acestea au fost simple, albe pentru Team LeBron și negre pentru Team Stephen. Au avut celebrul Jumpman aproape de umărul drept și sigla Kia, sponsorul evenimentului, în stânga, în timp ce pe piept fiecare jucător a purtat sigla echipei sale din NBA, tot în format alb-negru.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
radu876
radu876  •  19 Februarie 2018, 14:41
Postat de sturcanu pe 19 Februarie 2018, 12:56

@radu - cum a jucat Durant in echipa Curry? La ce meci (nu) te-ai uitat? :)

ooo... am gresit! scuze!

sturcanu
sturcanu  •  19 Februarie 2018, 12:56

@radu - cum a jucat Durant in echipa Curry? La ce meci (nu) te-ai uitat? :)

fibra
fibra  •  19 Februarie 2018, 12:30

La scorul 148-145 spui ca "defensivele au fost la inaltime"? Serioooos! O fi o gluma prea subtila.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează