SPORTURI  »  BOX  »  EDITORIAL

Viorel Sima: "Nu îmi place Floyd ca om! E cocalarul! Îngîmfatul! Parvenitul! Dar ca boxer nimeni nu se apără mai bine ca el"

Articol de GSP - Publicat luni, 04 mai 2015 09:20

Boxul e la fel ca fotbalul: toţi se pricep la box. Toţi ştiu cum trebuie dat upercutul de dreapta. Cum se face tactica unui meci. Şi mai presus de toate, vorbind despre un sport al bărbaților, deciziile se reduc la atitudini. Sau la tactici. De fapt, meciul secolului s-a redus la o decizie tactică!

Floyd a ales să fugă. Şi-a calculat șansele şi beneficiind şi de incredibile mișcări de felină, de o apărare impenetrabilă - marele antrenor Mircea Simon, vicecampionul olimpic de la Montreal, îmi spunea că primul lucru pe care îl lucrează cu un sportiv e defensiva - a ales să fugă.

Mulţi din cei puţini familiarizați cu boxul au fost tentați să pună fuga lui Floyd pe seama fricii. Au şi apărut deja pe net caricaturi cu Run, Floyd, Run!

Am fost unul dintre cei care au ales prost. Am ales ProTV, apropo de editorialul lui Cătălin Tolontan. Şi l-am văzut cîștigător la mustaţă, dar cîștigător pe Pacquiao!

Ținusem cu el. Era idolul perfect pentru orice tînăr boxer! El spusese că Dumnezeu l-a transformat dintr-un nimeni în cineva. Manny avea de cîştigat un meci, dar brusc a cîştigat cîteva milioane de inimi! Şi pe a mea!

Meciul însă l-a pierdut. M-am convins în momentul în care l-am revăzut pentru că un prieten din America mi-a trimis o hîrtie. E statistica meciului. Seacă, dar vorbește singură despre ce a fost în ring! Pacquiao a lovit mai puţin şi fără eficienţă. Loviturile lui au fost chiar mai puţine: 429-435!!! 148-81 este numărul loviturilor care şi-au atins ținta şi statistica e tot în favoarea lui Floyd.

Şi la capitolul cel mai important: pumni puternici (sau cum le place unora să zică: lovituri clare care au făcut ravagii) tot Floyd e în faţă: 81-63. Asta pentru că Manny a aruncat multe "ciocane" în gol.

Nu îmi place Floyd ca om! E cocalarul! Îngîmfatul! Parvenitul! Dar ca boxer nimeni nu se apără mai bine ca el, iar de atacat atunci cînd nu primeşti începi sigur să o faci. La Floyd totul e de felină. Mișcările, atacurile, apărarea.

El e boxerul. Campionul. Manny a pierdut meciul pentru titlul mondial, dar a cîştigat milioane de inimi! Şi sînt mulţi care îl dau şi învingător în meciul de duminică. Pentru că mulţi, la fel ca şi mine live, au judecat cu inima! Pe care el ne-a cîştigat-o!

Viorel Sima este un fost jurnalist, arbitru internațional și secretar general al federaţiei de box.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
alexpintea
alexpintea  •  06 Mai 2015, 01:28

a venit hartia ...facut de arbitri ..toti americani ..si negri ca maywheater...ma mai lasati cu vrajeala asta ? hai sa numaram toti pumnii aruncati in acest meci ..chiar a aruncat mai multi pumni maywheater ca si paquiao ? la acest capitol chiar s-au facut de ras acesti arbitri penibili ...cum sa spui ca a dat mai multi pumni ..poate a puncat si cand sa beshit ...sau jocul de picioare ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

822207724524107
Dan Pavel  •  05 Mai 2015, 10:51

Ce se intampla daca pui in ring 2 boxeri defensive ca Floyd ?! Esueaza meciul... Daca nu iesea Pacquaio la bataie nu aveam cele 12 reprise.

cristimunte
cristimunte  •  05 Mai 2015, 07:16

:)))).......*** si domnul asta...si pretinde ca se pricepe :)))...."l-a vazut pe manny castigator" ,"numai dupa ce a trimis ala hartia din america mi-am dat seama"-ce prostie?! "floyd a ales sa fuga"-penibil "totul se reduce la tactica" -partial corect,dar floyd e pur si simplu mult mai bun,boxeaza inteligent.........pentru un "cocalar" asa cum spuneti nu are tatuaje,cercei(paradoxal ?!) si la finalul meciului tot timpul ii multumeste lui Dumnezeu pentru victorie(asta e primul lucru care il spune)...........nu e in nici un caz ingamfat, "parvenit"-aici ma minunez(stiti ce inseamna parvenit?!).....in box se mai face si show inaintea unor meciuri...el se prosteste.......in nici un caz nu e ceva serios......si a fost foarte fair play in meciul asta si la final fata de manny!...floyd a castigat clar,un campion cum nu cred ca va mai fii prea curand!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează