SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2015

Al 7-lea triumf: Alberto Contador a cîștigat Turul Italiei » Eduard Grosu și Serghei Țvetcov au devenit primii români din istorie care termină un Mare Tur

Articol de GSP - Publicat duminica, 31 mai 2015 21:46

Ciclistul spaniol al echipei Tinkoff-Saxo, Alberto Contador, a cîștigat Turul Italiei 2015, după 3 săptămîni în care a controlat autoritar Corsa Rosa. E primul pas al provocării pe care și-a autoimpus-o: dubla Turul Italiei/Turul Franței în același an!

Contador, 32 de ani, este la al doilea triumf în primul dintre cele 3 Mari Tururi ale anului, după ce s-a mai impus în Turul Italiei și în 2008. El Pistolero a cîștigat și tricoul roz din 2011, dar a fost descalificat după ce a testat pozitiv cu clenbuterol. 

Alberto Contador, care nu a cîștigat nici o etapă, i-a devansat pe rutierii formației Astana, italianul Fabio Aru, cu un minut și 53 de secunde, și pe spaniolul Mikel Landa, care a venit trei minute și cinci secunde. 

Acesta este al șaptelea succes într-un Mare Tur pentru Contador, după ce a mai cîștigat Turul Italiei în 2008, Turul Franței, în 2007 și 2009, și Turul Spaniei în 2008, 2012 și 2014. Contador a devenit abia al doilea om din istorie, după francezul Bernard Hinault, care cîștigă toate cele 3 Mari Tururi de cel puțin două ori în carieră. 

Primii români din istorie care termină un Mare Tur

În ultima etapă a Il Giro, purtată pe 178 de kilometri între Torino și Milano, s-a impus Iljo Keisse (Etixx-QuickStep).

Românii Serghei Țvetcov (Androni Giocattoli) și Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) au încheiat pe locurile 139, respectiv 150 din 163 de rutieri care au rezistat la trei săptămîni grele.

Țvetcov a devenit cel mai bine clasat român din istoria unui Mare Tur, deși a ajuns la Milano la o diferență cumulată de 5 ore, 35 de minute și 3 secunde. Sprinterul Edi Grosu a avut un ecart de 5 ore, 54 de minute și 43 de secunde față de Contador. 

Pînă în acest an, singurii români de care se știa că ar fi participat într-un Mare Tur au fost George Hapciuc, Virgil Marmocea, Nicolae Tapu și Constantin Tudose, cei care au reprezentat pentru cîteva etape echipa României în Turul Franței 1936.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează