SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI 2017

CHRIS FROOME. Șocul anului în ciclism! Chris Froome, cel mai mare ciclist al prezentului, prins DOPAT

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 decembrie 2017 10:03

Uniunea Ciclistă Internațională a anunțat că britanicul Chris Froome a returnat o probă pozitivă cu Salbutamol în perioada în care evolua în Turul Spaniei 2017, competiție pe care a și câștigat-o. 

Conform forumului internțional, Froome ar fi returnat de două ori limita admisă pentru această substanță folosită împotriva astmului într-un test de urină susținut pe 7 septembrie, după etapa a 18-a, în care britanicul de la Sky a câștigat timp față de Nibali și în care doar Alberto Contador i-a făcut față. 

UCI a anunțat că rutierul nu va fi suspendat automat, ci că va continua investigația pentru a afla de ce dozajul a fost într-atât de ridicat. Dar mai multe publicații de specialitate anunță că Froome ar putea rămâne fără tricoul roșu. 

În vârstă de 32 de ani, Froome este considerat cel mai mare nume din ciclismul profesionist actual, rutierul având în palmares 4 Tururi ale Franței și un Tur al Spaniei, cel câștigat în acest an. Ciclistul avea în plan să participe în Turul Italiei 2018, pentru a deține simultan toate cele 3 Mari Tururi, o performanță bifată doar de doi rutieri în istorie, Bernard Hinault și Eddy Merckx. 

Froome a recunoscut în anii trecuți că are probleme cu astmul.

Imediat după anunțul făcut acum de UCI, rutierul s-a apărat: "Am urmat sfatul medicului meu. În Turul Spaniei am simțit că am probleme, așa că medicul mi-a recomandat să mărim doza de Salbutamol. Am făcut tot ce am putut pentru a mă menține în limitele legale". 

UCI a explicat că echipa Sky a fost informată de rezultat pe 20 septembrie, la prima expertizare a probei contaminate. Între timp, contraexpertiza a confirmat rezultatul pozitiv. Guardian a informat că mai mulți medici și avocați analizează din partea echipei Sky care ar putea fi o eventuală apărare. 

De-a lungul timpului, suspendările dictate de UCI pentru Salbutamol au variat în funcție de gravitatea cazurilor, însă nu au fost cele mai coerente. De exemplu, în 2014, italianul Diego Ulissi a primit o suspendare de 9 luni pentru o valoare returnată de 1920ng/ml, în timp ce Alessandro Petacchi a fost sancționat în 2007 cu un an de suspendare pentru o valoare mai mică, de 1320ng/ml.

A existat și un caz în care un rutier și-a apărat consumul de Salbutamol. Cățărătorul Leonardo Piepoli a scăpat în 2007, doar pentru a fi suspendat pentru doi ani în 2008, pentru dopaj cu EPO. 

Este al doilea scandal de amploare pentru Sky în ultimele două luni, după ce Bradley Wiggins, primul câștigător al Turului pentru britanici, a fost acuzat că ar fi primit o geantă cu medicamente la o cursă importantă din 2011. 

2.000 nanogramede Salbutamol per mililitru (ng/ml) s-au descoperit în proba lui Froome, față de limita de 1.000 permisă de UCI

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
ray51
ray51  •  14 Decembrie 2017, 10:05

Sportul este de multa vreme afectat ori de dopaj, ori de mafia pariurilor. Ideea e ca se descopera cate putin si lent. Precum o femeie fatala care nu-ti arata totul dintr-odata. Interesele sunt enorme si aflate in maini care nu vor sa le scape.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  13 Decembrie 2017, 11:54

era de asteptat. sa fim seriosi..toti sunt pompati cu fel de fel de substante doar ca industria doppingului este mai mereu cu 2 pasi inaintea industriei anti-doppingului.

capca1
capca1  •  13 Decembrie 2017, 11:27

Ce să spun, le-a trebuit mult până să descopere adevărul ! Froome, se vedea cu ochiul liber, avea altfel de combustibil ! A fost în formă maximă la două mari curse : Le Tour și Vuelta, care-s la o lună distanță, una de alta ! Dar, el era unic, că avea foaia de angrenaj ovală și de aici și forța sa !!! Acum un an, în Le Tour, n-a fost descalificat, deși a alergat 500 de m fără bicicletă dar, nah, când ai pe ”Sky” în spate, ți se permite orice ! Un fel de US Postal... Ciclismul este un sport unde toți iau substanțe, doar că unii iau din alea, nepermise ! Și, s-a făcut o adevărată industrie de distribuire și administrare a acestor substanțe , Armstrong știe ! Ori, nu era prost să lase așa, atârnată în neant, o asemenea industrie . Cei de la Sky au îmbunătățit-o, atât !

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close