SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2018, ETAPA 2: HAIFA-TEL AVIV, 167KM

GIRO D'ITALIA. Elia Viviani a câștigat etapa a doua din Turul Italiei, după un sprint vijelios în Tel Aviv + Schimbare de lider în clasamentul general

Elia Viviani, foto: Guliver/gettyimages
Elia Viviani, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 05 mai 2018 17:24

Italianul Elia Viviani (QuickStep Floors) a câștigat cea de-a doua etapă din Turul Italiei 2018, după un sprint în Tel Aviv (Israel).

Într-o etapă plată ca-n palmă, cu drumuri largi și drepte, ideale pentru a desfășura plutonul, sprinterii și-au pus echipele la muncă, dar au fost nevoiți să se bizuie la final pe propriile aptitudini de demarcare.

Este cea de-a doua victorie din carieră pentru Viviani, în Turul Italiei, după cea din 2015. În vârstă de 29 de ani, rutierul lui QuickStep s-a strecurat impecabil prin stânga plutonului, pe lângă mantinelă, profitând de sprintul timpuriu al polonezului Jakub Mareczko (Wilier Triestina–Selle Italia).

dcbr0 zuwame1om 670

Au fost 167 de kilometri între Haifa și Tel-Aviv, cu o evadare înăbușită rapid și cu zeci de mii de fani aliniați pe marginea autostrăzilor. Guillaume Boivin ( Israel Cycling Academy) a fost singurul rutier lăsat să fugă de pluton, dar și acesta a fost capturat cu 16 kilometri înainte de sosirea în capitală.

Finalul a fost unul foarte tehnic, cu mai multe curbe periculoase, iar Sky, Katusha-Alpecin, Astana și QuickStep Floors și-au dat coate pentru supremație în stabilirea culoarelor, plutonul vuind spre linia de sosire.

Din trena falsă a Katushei s-a desprins Tony Martin, cu 4 kilometri înainte de final, pe un viraj ascuțit la stânga, dar a fost doar un bulgăre de zăpadă aruncat în văpaia orgoliilor aprinse pe final. Neamțul i-a dat idei și lui Tosh Van der Sande (Lotto-Soudal), dar rezultatul a fost identic.

Cu "trenurile de sprint" fragmentate de haosul de pe șosea, Elia Viviani a avut nevoie de iscusință pentru a stabili care e roata de urmărit. Când Jakub Mareczko a găsit spărtura pe stânga, între mantinelă și Sam Bennett (Bora–Hansgrohe), Viviani s-a cuplat perfect, s-a folosit de odihna acumulată de-a lungul zilei și a declanșat un sprint devastator. A fost suficient pentru victorie.

"Sunt doi ani de când nu am mai venit în Giro, dar am aici cea mai bună echipă. Sunt foarte mulțumit de echipa mea. Această victorie o dedic prietenei mele, Elena (nr. Cecchini, ciclistă italiană), care face multe sacrificii pentru mine", a declarat Viviani la final.

Tom Dumoulin (Sunweb) nu și-a apărat tricoul roz cucerit în Ierusalim, după ce australianul Rohan Dennis (BMC) a profitat de un sprint intermediar la care a bifat 3 secunde bonus, suficient pentru a urca pe prima treaptă a podiumului la final.

Clasamentul etapei 2

 1 Elia Viviani (Ita) Quick-Step Floors 03:51:20
2 Jakub Mareczko (Ita) Wilier Triestina-Selle Italia
3 Sam Bennett (Irl) Bora-Hansgrohe
4 Niccolo Bonifazio (Ita) Bahrain-Merida
5 Sacha Modolo (Ita) EF Education First-Drapac p/b Cannondale
6 Clement Venturini (Fra) AG2R La Mondiale
7 Ryan Gibbons (RSA) Dimension Data
8 Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec
9 Baptiste Planckaert (Bel) Katusha-Alpecin
10 Jean-Pierre Drucker (Lux) BMC Racing Team 

Clasamentul general

1 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 04:03:21
2 Tom Dumoulin (Old) Sunweb 00:00:01
3 Victor Campenaerts (Bel) Lotto Soudal 00:00:03
4 José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin 00:00:13
5 Alex Dowsett (GBr) Katusha-Alpecin 00:00:17
6 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 00:00:19
7 Simon Yates (GBr) Mitchelton-Scott 00:00:21
8 Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors 00:00:22
9 Tony Martin (Ger) Katusha-Alpecin 00:00:28
10 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
burgman
burgman  •  05 Mai 2018, 19:02

Mah, nu inteleg o treaba, ce dracu ate Turul Italiei cu Israelul??

Vezi toate comentariile (1)
Comentează