SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Jan Ullrich, dezvăluiri despre Lance Armstrong, dopaj și lumea ciclismului în general

Lance Armstrong și Jan Ullrich, foto: Gulliver/gettyimages
Lance Armstrong și Jan Ullrich, foto: Gulliver/gettyimages

Articol de Tudor GecuiJURNALISPORT - Publicat joi, 10 noiembrie 2016 16:50

Se spune că orice sportiv profesionist moare de două ori. Este și cazul lui Jan Ullrich, fost ciclist de clasă mondială, singurul german care a câștigat Turul Franței (1997).

Astfel, prima lui moarte simbolică a venit în anul 2006, când, în ajunul Turului Franței, neamțul în vârstă de 42 de ani a fost suspendat din activitatea de ciclist profesionist din cauză unui test de dopaj picat.

În urma anunțului oficial de retrage, care a venit un an mai târziu, se credea că circumstanțele care au pricinuit această ieșire din lumea ciclismului, nu îi vor mai permite să se întoarcă în acest fenomen.

Odată însă cu "spovedania" lui Lance Armstrong din 2013, Ullrich a prins curaj și a recunoscut la rândul său, că sub îndrumarea celebrului medic Eufemiano Fuentes s-a dopat, însă nu a luat nimic "ce alții nu luau".

Aceasta a reprezentat renașterea și reîntoarcerea lui Ullrich în lumea care l-a consacrat, devenind ambasador al firmei Storck și participând la tot mai multe evenimente din lumea ciclismului.

"Momentan sunt foarte fericit, am o soție minunată, patru copii și locuiesc în Mallorca, Spania. Sunt foarte mulțumit de viața pe care o am", a declarat Ullrich la o conferință în Londra.

Întrebat de cum l-a afectat suspendarea din 2006, acesta a răspuns: "Eram pe finalul carierei, nu mai eram motivat și flămând după faimă și trofee, astfel încât suspendarea nu a fost un capăt de lume. Oricum m-aș fi retras anul acela sau, cel târziu, următorul".

Acesta recunoaște însă că felul cum a trebuit să se retragă, l-a afectat.

"Următorii patru ani au fost teribili, singurul lucru care m-a ajutat să trec peste au fost fanii mei, cei care au continuat să îmi ceară autografe și poze, ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. Acești ani au fost necesari. Fără ei nu aș fi reușit să fac ceea ce am făcut în ultimii șase ani. Am pedalat cu o mulțime de lume într-o mulțime de locuri pe pământ, a fost minunat".

Deși lui Lance Armstrong i-au fost retrase toate cele șapte titluri câștigate la Turul Franței, Jan Ullrich va rămâne pe vecie cu titlul de campion al anului 1997.

Întrebat dacă această decizie i se pare corectă, acesta declarat:

"Nu este decizia mea de luat. Lance a fost, este și va rămâne incredibil. El aducea banii, el aducea sponsorii, el aducea noii colegi în echipă".

"Nu cred că am trișat", a completat acesta, "fiindcă a trișa înseamnă să obții un avantaj nedrept față de competiori, ceea ce la mine nu a fost cazul. Problema nu este ciclismul, problema este sistemul. Aceleași lucruri se întâmplă și în fotbal și în alte sporturi".

Acesta a rămas în continuare un fan al sportului și spune despre Turul Franței că este cel mai important eveniment sportiv după Cupa Mondială și Jocurile Olimpice.

Pe Jan Ullrich îl vom revedea pedalând în 2017, când va deschide Turul Franței în anul în care se vor împlini 20 de ani de la victoria lui.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close