SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI / CHIETI - BLOCKHAUS, 83KM

Leul Franco Pellizotti, alături de Eddy Merckx » A cîştigat pe Blockhaus

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 mai 2009 00:00

Italianul Franco Pellizotti (Liquigas) s-a impus autoritar pe căţărarea de pe Blockhaus, după o evadare susţinută la finalul celor 83 de kilometri ai celei de-a 17-a etape din Turul Italiei. Rutierul în vîrstă de 31 de ani a sosit cu un avans de 42 de secunde faţă de liderul ierarhiei căţărătorilor, Stefano Garzelli (Acqua & Sapone), respectiv Danilo Di Luca (LPR Brakes). Pellizotti a profitat de ziua slabă a lui Carlos Sastre şi a urcat pe cea de-a treia treaptă a podiumului Corsei Rosa.

 

În 2006, italianul Ivan Basso reuşea să preia definitiv tricoul roz pe un Blockhaus scurtat pînă la jumătatea traseului de astăzi, undeva la cota 1306. Pe vremea aceea, italianul era liderul incontestabil al Turului Italiei, dar şi al unei echipe CSC ce îl ducea în marş spre singurul trofeu de anvergură din carieră. Trei ani mai tîrziu, pierdut în ceaţa Apeninilor, Basso a fost silit să accepte anonimatul unui loc în afara top 5, dar şi supremaţia coechipierului său Franco Pellizotti.

Ruggero Marzoli (Acqua & Sapone), Félix Cardenas (Barloworld), Thomas Voeckler (BBox Bouygues), Riccardo Chiarini ( LPR Brakes - Farnese Vini), Gonzalo Rabunal şi Delio Ferandez (Xacobeo Galicia) au crezut că pot profita de cea mai scurtă etapă în linie din Giro şi că îşi vor trece în palmares cea mai importantă victorie din carieră. Dar, în ciuda efortului amar pe care l-au cheltuit timp de 60 de kilometri, cei şase au depus armele la baza căţărării mătăhăloase de pe Blockhaus.

Cei aproximativ 24 de kilometri de ascensiune, cu pantă medie de 7%, sculptaţi înfiorător pe ultimele patru lungimi, au constituit o adevărată provocare pentru rutierul ce s-a impus anul trecut în contratimpul montan de pe Plan de Corones. Franco Pellizotti nu s-a lăsat impresionat de coeficientul de 13% întîlnit la finalul primilor cinci kilometri ai căţărării, a profitat de trena dusă de colegul  Sylvester Szmyd şi a rupt legătura cu favoriţii cît a putut de repede. A fost urmat instantaneu de un Lance Armstrong plecat în căutarea gloriei pierdute, dar a ţinut un ritm consistent, suficient pentru a doborî şi un septuplu campion de Tur al Franţei.

În spatele lui Pellizotti, italianul Danilo Di Luca s-a descotorosit de Carlos Sastre (Cervelo) şi Levi Leipheimer (Astana), într-o nouă tentativă de a taia ecartul de 39 de secunde ce îl separa de visul tricoului roz. "Pantera roz" a celor de la Rabobank, rusul Denis Menchov, a abordat fiecare atac al omului de la LPR cu maturitatea, forţa şi răbdarea ce i-au adus altă dată două Tururi ale Spaniei. Fără cusur în evoluţie, Menchov a ţinut în frîu orice desprindere, a pus cărămidă peste cărămidă în a-şi construi zidul de apărare în faţa epuizaţilor Carlos Sastre şi Ivan Basso.

Acolo unde legendarul Eddy Merckx a obţinut prima sa victorie montană din carieră, Franco Pellizottit a trecut primul linia de sosire, bătînd cu pumnul în piept şi zîmbind ironic către contestatari. În spatele său, rătăcitul Garzelli i-a furat secundele de bonificaţie lui Di Luca, sosit al treilea. Menchov a pierdut 13 secunde în clasamentul general, ratînd startul în sprintul de final.

Clasamentul etapei:
1 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas   2.21.06
2 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone 0.42
3 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes - Farnese Vini    0.43
4 Denis Menchov (Rus) Rabobank   0.48
5 Ivan Basso (Ita) Liquigas  0.57
6 Marzio Bruseghin (Ita) Lampre - N.G.C. 1.54
7 Sylvester Szmyd (Pol) Liquigas  1.55
8 Michael Rogers (Aus) Columbia - Highroad   1.59
9 Lance Armstrong (USA) Astana                                
10 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team

Clasamentul general:
1 Denis Menchov (Rus) Rabobank    72.28.24
2 Danilo Di Luca (Ita) LPR Brakes  0.26
3 Franco Pellizotti (Ita) Liquigas   2.00
4 Ivan Basso (Ita) Liquigas   3.28
5 Carlos Sastre (Spa) Cervelo Test Team 3.30
6 Levi Leipheimer (USA) Astana   4.32
7 Michael Rogers (Aus) Columbia - Highroad  7.05
8 Stefano Garzelli (Ita) Acqua & Sapone - Caffe Mokambo  8.04

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează