SPORTURI  »  CICLISM  »  MILANO - SANREMO, 2017

Senzațional! Peter Sagan se sufocă în ultimii metri din Milano-Sanremo 2017, iar Michal Kwiatkowski obține victoria carierei

Articol de - Publicat sambata, 18 martie 2017 18:29

Ciclismul are puține evidențe. Nu e loc de enunțuri obiectiv de netăgăduit, calcule de o siguranță covârșitoare, sentințe inatacabile. La o primă survolare, în 150 de ani de sport pe două roți, am putea formula, poate, maxim două:

  • Polonezul Michal Kwiatkowski (Sky) a câștigat prima cursă Monument din carieră, Milano-Sanremo 2017, după un sprint extraordinar, în care l-a învins pe un Peter Sagan, slovacul care și-a calculat complet greșit atacul de final;
  • În vârstă de 26 de ani, Kwiatkowski obține victoria carierei, la câteva săptămâni după ce și-a mai trecut în palmares și Strade Bianche, o semiclasică disputată tot în Peninsulă. Este cea de-a două cursă clasică Monument câștigată de Sky, după Liege-Bastogne-Liege 2016. 
  • A fost ultimul Milano-Sanremo din cariera lui Tom Boonen (QuickStep Floors), singurul Monument pe care ar fi avut puterea să și-l treacă într-un palmares ce mai cuprinde recorduri în Paris-Roubaix și Turul Flandrei, dar nu a făcut-o;
  1. Eddy Merckx a fost cel mai mare ciclist din istorie, de-o singularitate monstruoasă și irepetabilă;
  2. Italia are misterul, fanii, cafeaua în stare să-l ridice a doua oară din mormânt pe Lazăr, să-l îmbrace într-un tricou de-al lui Mark Cavendish și să-l entuziasmeze până la isterie. 

Așa că Milano-Sanremo, prima clasică-monument a anului, supranumită La Classicissima, adună ceva din ambele.

Cea mai lungă cursă de o zi din calendarul competițional, întinsă pe 291 de kilometri, are 110 ani de existență și 108 ediții disputate, reunind peisajele năucitoare din nordul Italiei cu istoria brută a unor nume capabile să suporte un travaliu de asemenea anvergură.

Merckx deține recordul, cu 7 succese, în singurul Monument ce oferă șanse și pentru sprinterii puri din pluton. Ondulată spre final, cursa a amânat bătălia importantă pentru ultimele 35 de borne, acolo unde tradiționalele ascensiuni ascuțite Cipressa și Poggio au pornit să cearnă favoriții. 

 srm 17 alt web 670

10 rutieri au evadat devreme, dar grupul s-a dezintegrat cu 25 de borne înainte de final, atunci când echipele favoriților au început să tragă de lesă pe Cipressa. Greg Van Avermaet (BMC) și Luke Rowe (Sky) au testat apele în pluton, făcând o primă selecție.

Dar adevărata luptă avea să se dea pe Poggio.

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) a decolat când cronometrul ticăia 7h de cursă, aproape de vârful de pe Poggio, cu 5 kilometri înainte de final, când efortul făcea până și dintr-o cățărare neînsemnată o adevărată Golgota. Doar Michal Kwiatkowski (Sky) și Julian Alaphilippe (QuickStep Floors) au răspuns, iar trioul a construit un avans de 20", suficient pentru a face din victorie o afacere personală. 

Sagan a pornit sprintul devreme, cu 300 de metri înainte de final, atunci când asfaltul ascundea o pantă minimă, însă calculele slovacului îmbracat în tricoul de campion mondial s-au dovedit dezastruoase, ca de multe ori în ultimii ani. Rutierul în vârstă de 27 de ani s-a sufocat și a fost întrecut de celălalt fost purtător de tricou-curcubeu, Michal Kwiatkowski, care l-a evitat cu naturalețe și a trecut primul linia de sosire.

Polonezul a bifat victoria unei cariere scurte, dar înțesată cu rezultate importante. Cățărător de clasice, cu o inteligență remarcabilă și psihic exemplar, Kwiatkowski a sancționat supraîncrederea lui Sagan și și-a cimentat prestigiul în pluton. 

Clasament Milano-Sanremo 2017:

1 Michal Kwiatkowski (Pol) Sky 7:08:39
2 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
3 Julian Alaphilippe (Fra) Quick-Step Floors
4 Alexander Kristoff (Nor) Katusha-Alpecin 0:00:05
5 Fernando Gaviria (Col) Quick-Step Floors
6 Arnaud Demare (Fra) FDJ
7 John Degenkolb (Ger) Trek-Segafredo
8 Nacer Bouhanni (Fra) Cofidis, Solutions Credits
9 Elia Viviani (Ita) Sky
10 Caleb Ewan (Aus) Orica-Scott

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
594153534106726
Letitia Gicu  •  19 Martie 2017, 13:22

super final, ultimii 15km

Vezi toate comentariile (1)
Comentează