SPORTURI  »  CICLISM  »  OPERACION PUERTO

Situaţie ingrată pentru Valverde » Jesús Manzano: "Împărţeam cu el substanţe interzise" :O

Articol de - Publicat miercuri, 18 februarie 2009 00:00

Spaniolul Jesús Manzano, ciclistul pe ale cărui mărturii s-a construit întreaga investigaţie Puerto, a declarat cotidianului spaniol As că l-ar fi văzut pe Alejandro Valverde folosind substanţe interzise în perioada cînd cei doi rulau pentru răposata echipă Kelme. Acuzaţiile lui Manzano vin cu o singură zi înainte de audierea programată de Comitetul Olimpic Italian (CONI) în cazul probelor prelevate rutierului de la Caisse d'Epargne în Turul Franţei. Lucrurile sînt destul de complicate, avînd în vedere că judecătorul Serrano vrea să blocheze folosirea  de către CONI a probelor din Operacion Puerto

"Valverde a folosit aceleaşi substanţe ca şi mine. Dacă eram în aceeaşi cameră, împărţeam cu el ce aveam. Dacă trebuie să apar în faţa unui judecător ca să depun mărturie, o fac fără ezitare". Jesús Manzano scrie în As ultimul episod al unei dispute ce reînvie dezbaterea în jurul dosarului Puerto şi tinde să îl sufoce pe Alejandro Valverde.

Spaniolul Jesús Manzano, ciclistul pe ale cărui mărturii s-a construit întreaga investigaţie Puerto, a declarat cotidianului spaniol As că l-ar fi văzut pe Alejandro Valverde folosind substanţe interzise în perioada cînd cei doi rulau pentru răposata echipă Kelme. Acuzaţiile lui Manzano vin cu o singură zi înainte de audierea programată de Comitetul Olimpic Italian ( CONI) în cazul probelor prelevate rutierului de la Caisse d'Epargne în Turul Franţei. Lucrurile sînt destul de complicate, avînd în vedere că judecătorul Serrano vrea să blocheze folosirea  de către CONI a probelor din Operacion Puerto

"Valverde a folosit aceleaşi substanţe ca şi mine. Dacă eram în aceeaşi cameră, împărţeam cu el ce aveam. Dacă trebuie să apar în faţa unui judecător ca să depun mărturie, o fac fără ezitare". Jesús Manzano scrie în As ultimul episod al unei dispute ce reînvie dezbaterea în jurul dosarului Puerto şi tinde să îl sufoce pe Alejandro Valverde.

 

Fost coechipier la Kelme cu Valverde, Manzano a zdruncinat pentru prima oară lumea ciclismului în 2004, atunci cînd a dezvăluit situaţia ingrată a echipei spaniole şi dopajul organizat din sînul acesteia. Doi ani mai tîrziu, pe baza mărturiilor lui Manzano, doctorul celor de la Kelme, Eufemiano Fuentes, a fost arestat de Guardia Civil, după ce o percheziţie purtată la el acasă a dezvăluit o adevărată "uzină" de dopaj sangvin. Printre numele implicate, Oscar Sevilla, Ivan Basso, Francisco Mancebo, Jan Ullrich, Tyler Hamilton, Santiago Botero şi tînăra speranţa a Spaniei, Alejandro Valverde, au reuşit să zdruncine din nou speranţele naive într-un ciclism curat.

Totuşi, scandalul ce a scurtcircuitat Turul Franţei în 2006 nu a avut repercursiunile dorite de cruciaţii antidoping şi de fanii sportului cu pedale, în mare parte din cauza lipsei de cooperare dintre justiţia spaniolă şi forurile internaţionale. Dosarul a fost amînat, închis, redeschis, închis iarăşi şi repus pe picioare acum exact o lună de zile. Cei care au profitat de zăpăceala justiţiei spaniole au fost rutierii, oameni ca Francisco Mancebo care nu au ieşit în evidenţă şi au continuat să participe în competiţii de rang inferior.

Printre rutierii care au eschivat investigaţiile comisarilor anti dopaj, îl putem remarca şi pe Alejandro Valverde. Cazul său revine în actualitate, CONI fiind principalul artizan. Se pare că forul italian a găsit similarităţi între ADN-ul probelor de sînge şi urină prelevate atunci cînd rutierul rula pe şoselele din Peninsulă în Turul Franţei şi ADN-ul unor pungi de sînge din Operación Puerto.

De aici încolo, o adevărată telenovelă:

Episodul 1. Cel ce purta numele de Piti sau Valv pe pungile de sînge tratat găsite în 2006 acasă la doctorul Eufemiano Fuentes va trebui să se prezinte la Roma, în faţa judecătorilor italieni, pe 16 februarie la ora 12:00. Continuarea aici

Episodul 2. "Vreau să asigur pe toată lumea că sînt dispus să mă prezint în faţa oricărei organizaţii, dar nici eu şi nici echipa mea nu am primit vreo citaţie din partea CONI", a spus prompt rutierul celor de la Caisse d'Epargne într-un comunicat de presă. Continuarea aici

Episodul 3. Valverde obţine prima amînare a audierii, motivînd că se află în Turul Mallorcăi. CONI fixează audierea pe 18 februarie, ora 12:00.

Episodul 4. Rutierul celor de la Caisse d'Epargne şi-a tras un nou avocat, cu mai multă experienţă în privinţa luptei cu forurile din ciclism, pe italianul Frederico Cecconi, care obţine o nouă amînare pentru 19 februarie, ora 17:00. Continuarea aici

Sezonul doi debutează în forţă astăzi.

Episodul 5. Judecătorul Serrano declară nulă somaţia CONI, spunînd că forul italian nu are autoritatea necesară pentru a folosi probele de sînge din Operacion Puerto. De asemenea, Serrano a hotărît ca dovezile din cazul Puerto să nu poată fi folosite în niciun alt proces şi de nicio altă Curte de justiţie.

Alejandro nu a răspuns acuzaţiilor lui Jesús Manzano, dar un comunicat de presă al celor de la Caisse d'Epargne este aşteptat în orice moment. Federico Cecconi a fost singurul care comentat: "Valverde şi-a exprimat dorinţa să se prezinte în Roma, mîine, pentru a-şi explica poziţia".

 

Va urma

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează