SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI

"Tot ce s-ar fi putut întâmpla s-a întâmplat" » Tom Dumoulin câștigă ediția centenară a Turului Italiei

FOTO: Gulliver/GettyImages
FOTO: Gulliver/GettyImages

Articol de GSP - Publicat duminica, 28 mai 2017 18:31

Tom Dumoulin, olandezul de 26 de ani al celor de la Sunweb, a câștigat ediția centenară a Turului Italiei.

Înaintea contratimpului din ultima etapă, Dumoulin avea de recuperat 53 de secunde față de Nairo Quintana (Movistar), 14 secunde față de Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) și 10 secunde față de Thibout Pinot (FDJ). Au fost cei mai importanți 29,3 km din carieră, iar olandezul n-a dezamăgit. A făcut o cursă perfectă și a produs una dintre cele mai mari surprize din istoria marilor tururi. A ajuns în fața Domului din Milano în 33 de minute și 23 de secunde, fiind depășit doar de câștigătorul etapei, Jos van Embden (LottoNL-Jumbo).

"Tot ce s-ar fi putut întâmpla s-a întâmplat", conchide perfect comentatorul britanic al cursei. Ediția centenară a fost una cu adevărat specială. Ideea organizatorilor de a încheia cu un contratimp a dus dramatismul la cote nebănuite. Înaintea ultimei etape, primii 6 cicliști din clasamentul general erau despărțiți de doar 90 de secunde. Olandezul e primul ciclist care se impune într-un mare tur, deși înaintea zilei decisive nu se afla pe podium.

Clasament general:

Nume Echipă Timp
1. Tom Dumoulin  SunWeb
2. Nairo Quintana  Movistar 0'31''
3. Vicenzo Nibali  Bahrain-Merida 0'40'' 
 4. Thibaut Pinot  FDJ 1'17'' 
 5. Ilnur Zakarin  Katusha 1'56'' 
 6. Domenico Pozzovivo  AG2R 3'11'' 
 7. Bauke Mollema  Trek 3'41'' 
 8. Bob Jungels  Quick-Step  7'04'' 
 9. Adam Yates  Orica 8'10'' 
10. Davide Formolo Cannondale 15'17''

 

Cel mai bun cățărător

Mikel Landa nu a avut adversar în cursa pentru tricoul albastru. Rămas fără lider de echipă, după ce Geraint Thomas a abandonat în urma unui accident stupid, ciclistul lui Sky a avut liber la evadări. Podiumul a fost completat de Luis Leon Sanchez (Astana) și Omar Fraile (Dimension Data).

Clasamentul pe puncte

Fernando Gaviria, ciclistul celor de la Quick-Step Floors, s-a impus fără probleme în clasamentul tricoului ciclamen. Podiumul a fost completat de Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) și Sam Bennet (Bora-Hansgrohe).

Cel mai bun tânăr

Lupta pentru tricoul alb a fost una la fel de palpitantă ca cea pentru tricoul roz. Bob Jungles (Quick-Step Floors) a terminat cu 1 minut și 6 secunde în fața lui Adam Yates (Orica-Scott).

 "E o nebunie. Nu pot să descriu în cuvinte. A fost o zi atât de agitată. Aveam emoții imense. Am reușit să-mi păstrez calmul, picioarele m-au ajutat. Cei din echipă îmi spuneau să nu-mi asum riscuri, dar nu prea i-am ascultat. A fost absolut incredibil!" - Dumoulin, imediat după cursă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
valiza.epo
valiza.epo  •  29 Mai 2017, 08:10

Cea mai slaba editie a Giro din ultimii ani. Noroc cu peisajele.

1206952492670572
Herascu Bogdan  •  29 Mai 2017, 07:01

una dintre cele mai tari editii de mare tur din ultimii ani. absolut fabulos! programele de sport mute, ziarele mute. vai de capul vostru!

fcu1948
fcu1948  •  28 Mai 2017, 21:46
Postat de Eduard Girnita pe 28 Mai 2017, 19:40

Dupa 3 saptamani de ciclism va-ti gasit si voi marii gazetari ai gsp- ului sa scrieti ceva de giro.In schimb ne intoxicati zi de zi cu stiri despre Becali si slugile lui.Sunt curios la turul Frantei o sa aveti aceeasi atitudine?

Păi gsp înseamnă gigi-steaua-penibili.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează