SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2017

Turul Franței 2017. Cum arată cele 3 săptămâni în cel mai deschis Tur al ultimului deceniu » Pe cine vede Nairo Quintana favorit la tricoul galben

Chris Froome, în galben, în frunte în timpul unei etape a Marii Bucle de anul trecut FOTO Guliver/GettyImages
Chris Froome, în galben, în frunte în timpul unei etape a Marii Bucle de anul trecut FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 24 iunie 2017 09:17

Turul Franței va porni peste o săptămână, din Germania, iar lui Chris Froome pare că-i va fi greu să-și apere victoria de anul trecut.

Caravana cu lider în galben se întoarce pentru a patra oară ca să ia startul din Germania. Va fi o revedere după mulți ani, 1987 fiind cel mai recent în care Turul Franței a început de pe pământ german. Inițial, planul prevedea ca prima etapă să fie la Londra. Ar fi fost a treia vizită în capitala Regatului Unit, după 2007 și 2014, însă de data aceasta cheltuielile n-au fost aprobate. Primarul Boris Johnson a considerat suma de 35 de milioane de lire mult prea mare, chiar și pentru un eveniment atât de faimos.

Două zile vor sta rutierii la Düsseldorf, apoi vor ajunge în Franța, cu un mic ocol prin Belgia. Prima etapă este un contratimp individual scurt, de 14 kilometri, apoi prima săptămână are runde plate, care îi vor favoriza pe sprinteri. O excepție: etapa a 5-a, cu sosire în ascensiune. În total, sunt prevăzute 3 finișuri la altitudine, însă traseul e astfel desenat încât lupta pentru primele locuri să fie deschisă.

Bucata cu numărul 17 include trei vârfuri dure, Col de la Croix de Fer, apoi Telegraph și Galibier. Ultima etapă montană are sosirea într-un alt punct legendar, Col d’Izoard. În aceste condiții, penultima rundă, contratimpul de la Marsilia, poate deveni hotărâtor în desemnarea învingătorului.

Scutul de favorit al lui Chris Froome are deja câteva scrijelituri adânci. Britanicul, câștigătorul de anul trecut, dar și din 2013 și 2015, nu are încă vreo victorie în actualul sezon. După prima jumătate a sezonului, Richie Porte (BMC), Nairo Quintana (Movistar) și Romain Bardet (AG2R-La Mondiale) și-au depus și ei dosarele pentru izbânda finală. Froome a încheiat al 4-lea în recent disputatul Criterium du Dauphine și spune că a avut un "progres lent" înainte de lunile de vară. Speră să atingă vârful de formă în a treia săptămână a Marii Bucle, apoi s-o prelungească și în La Vuelta.

"Ar fi ceva incredibil să câștig un al patrulea Le Tour", a spus el pentru cyclingnews. "Multă lume spune că e doar o cifră ca oricare alta, dar pentru mine fiecare Tur înseamnă o poveste diferită. Bătălia pentru obținerea tricoului galben și, apoi, păstrarea lui, e una diferită. Fiecare Tur e unic", a conchis britanicul în vârstă de 32 de ani. El a făcut deja săptămâna trecută câteva incursiuni de recunoaștere în Alpi, împreună cu câțiva coechipieri.

"Nu cred că traseul de anul acesta îmi este favorabil, așa cum au fost precedentele. Spun asta pentru că sunt puține sosiri în ascensiune și puțini kilometri de contratimp. Sigur, asta înseamnă că va fi o bătălie mult mai strânsă și mai interesantă pentru fani".
Froome s-a întors puțin spre ediția de anul trecut și lucrurile întâmplate acolo. "Am riscat un pic, ca la poker, când am atacat pe coborâre, deși vântul bătea din toate părțile, cu Peter Sagan, într-o etapă care trebuia să fie cu sprint masiv. Aceste lucruri fac însă totul mai interesant, chiar și pentru mine. E distractiv și menține lupta vie", a încheiat britanicul.

"Aș vrea să încerc să fiu acolo sus, alături de cei care au câștigat de multe ori Turul. Ei sunt priviți ca parte din istoria Marii Bucle, e o țintă pentru mine să mă alătur lor"
Chris Froome

"E greu să numesc un singur rival. Sunt câțiva, Richie Porte, Nairo Quintana și Romain Bardet, care a fost al doilea anul trecut. Nici pe Alberto Contador nu-l poți scoate din calcul"
Chris Froome

Pronosticul lui Quintana

Columbianul a încheiat pe podium în toate cele trei ediții ale Turului Franței la care a luat parte. Exact edițiile câștigate de Chris Froome. "Pentru mine, Froome este în continuare marele favorit", a spus Nairo Quintana (foto). "Întotdeauna pregătește perfect Turul, esteo cursă în care a strălucit în anii trecuți și sunt convins că va fi în formă sută la sută la începutul lui iulie". Sud-americanul i-a amintit și el pe Porte, Contador și Bardet drept candidați la victorie, alături de Simon Yates și Esteban Chaves (ambii Orica-Scott), Fabio Aru și Jakob Fuglsang (Astana).

Etapele Turului Franței 2017

1 iulie, etapa 1 Düsseldorf - Düsseldorf (14 km)
2 iulie , etapa a 2-a Düsseldorf - Liège (206 km)
3 iulie, etapa a 3-a Verviers - Longwy (202 km)
4 iulie, etapa a 4-a Mondotf-les-Bains - Vittel (203 km)
5 iulie, etapa a 5-a Vittel - La Planche de Belles Filles (160 km)
6 iulie, etapa a 6-a Visoul - Troyes (216 km)
7 iulie, etapa a 7-a Troyes - Nuits-Saint-Georges (214 km)
8 iulie, etapa a 8-a Dole - Sation des Rousses (187 km)
9 iulie, etapa a 9-a Nantua - Chambery (181 km)
10 iulie, zi de pauză Dordogne – Dordogne
11 iulie, etapa a 10-a Perigueux - Bergerac (178 km)
12 iulie, etapa a 11-a Eymet - Pau (202 km)
13 iulie, etapa a 12-a Pau - Peryagudes (214 km)
14 iulie, etapa a 13-a Saint Girons - Foix (100 km)
15 iulie, etapa a 14-a Blagnac - Rodez (181 km)
16 iulie, etapa a 15-a Laissac-Severac 'Eglise - Le Puy-en-Velay (189 km)
17 iulie, zi de pauză Le Puy-en-Velay - Le Puy-en-Velay
18 iulie, etapa a 16-a Le Puy-en-Velay - Romans sur Isere (165 km)
19 iulie, etapa a 17-a Le Murre - Serre Chavalier (183 km)
20 iulie, etapa a 18-a Briancon - Izoard (178 km)
21 iulie, etapa a 19-a Embrun - Salon de Provence (220 km)
22 iulie, etapa a 20-a Marseille - Marseille (23 km)
23 iulie, etapa a 21-a Montgeron - Paris (105 km)

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședința s-a încheiat! Cristiano Bergodi a plecat OFICIAL de la Rapid: „Mulțumim pentru momentele frumoase”


Comentarii (3)
yoz7777
yoz7777  •  24 Iunie 2017, 11:20

Boris Johnson - primarul Londrei? Pe bune? Tu despre ce tur scrii, ala din 2015? Baga si tu un google inainte sa afirmi ceva. Sau ai scris articolul compiland doua articole si n-ai fost atentbla data lor? Londra are primar nou si e primul primar musulman, iti las placerea sa afli cine este...

jalabert
jalabert  •  24 Iunie 2017, 11:07

o sa castige din nou nepotul laikai, neil amstrong. restul e can-can.

vicol_vali
vicol_vali  •  24 Iunie 2017, 10:28

Quintana se vede pe el. Froome nu-l ia asta-i sigur.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează