SPORTURI  »  CICLISM  »  OMLOOP HET NIEUWSBLAD 2017

VIDEO Start în clasice: Greg Van Avermaet se impune în Omloop Het Nieuwsblad, Peter Sagan arată impecabil

Greg Van Avermaet, foto: Gulliver/gettyimages
Greg Van Avermaet, foto: Gulliver/gettyimages

Articol de - Publicat sambata, 25 februarie 2017 17:39

Belgianul Greg Van Avermaet (BMC), 31 de ani, și-a apărat trofeul din Omloop Het Nieuwsblad, după un sprint în 3, în care le-a luat fața slovacului campion mondial Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) și belgianului Sep Vanmarcke (Cannondale-Drapac).

  • Cea de-a 72-a ediție din  Omloop Het Nieuwsblad a deschis sezonul clasicelor de primăvară, curse de o zi care culminează cu Săptămâna Mare din ciclism, dubla Turul Flandrei / Paris-Roubaix;
  • Tom Boonen, belgianul de la QuickStep care deține recordul de victorii și în Turul Flandrei (3), și în Paris-Roubaix (4), și care se află la ultimul sezon în pluton, a părăsit cursa cu 50km înainte de final, după ce două căzături masive repetate l-au lăsat la câteva minute în spatele grupurilor fruntașe;

Zloată și frig, gri și verde crud, șosele înguste și bere de mănăstire. Încă nu e primăvară, dar dacă ciclismul ar împărți mărțișoare, Omloop Het Nieuwsblad și Kuurne-Brussel-Kuurne, mâine, ar fi primele cadouri ale deșteptării într-un nou anotimp.

Au fost 194 km șerpuiți prin satele belgiene, încălecând 13 dealuri pavate și survolând 10 porțiune plate cu piatră cubică, într-o înșiruire familiară de Kruisberg, Taaienberg, Eikenberg, Whaterberg. Iată un paradox pentru Zenon: aceleași ingrediente, decenii la rând, dar variații tectonice de savoare. 

Primele "surprize" au fost căzăturile, aglomerări de bicicletă ce au fracturat plutonul înainte de Zidul Grammontului (120km până la final) și înainte de Taaienberg (62km până la final), ultima dintre ele furându-le șansele lui Tom Boonen sau Alexander Kristoff să se lupte pentru primele poziții. Boonen a participat de 15 ori în Omloop, fără să câștige vreodată, un asterix mintal pentru retragere. 

Sagan, Vanmarcke și Van Avermaet s-au desprins dintr-un grup fruntaș de 6 rutieri, ce i-a mai conținut pe Andriy Grivko (Astana), Thomas Boudat (Direct Energie) și Alexis Gougeard (Ag2r La Mondiale), apăsând pe accelerație cu 35 de kilometri înainte de final, pe ultimele pante de pe Molenberg. 

Înfășurat în curcubeul de campion mondial, Sagan a arătat o formă impecabilă. Slovacul în vârstă de 27 de ani a condus imperial plutonul pentru bergurile zilei, a preluat inițiativa în grupul fruntaș și a ținut la distanță trenulețele de urmărire organizate în spate de Sky sau QuickStep.

A fost o probă de eleganță. Nonșalant în efort, dezinteresat de calculele hârtiei, Sagan a galopat spre linia de sosire din Gent, cu Vanmarcke și Van Avermaet agățați de tunică, vampiri pândind crăpăturile din armură. Sprintul final a fost haotic, Sagan a părut că nu știe curbele, Vanmarcke nu a avut vlaga necesară, iar Van Avermaet, campion olimpic la Rio, și-a reclamat trofeul. 

Mâine are loc Kuurne-Brussel-Kuurne, clasica sprinterilor, cu Boonen și mulți dintre favoriții de astăzi la start.

Clasament Omloop Het Nieuwsblad 2017

1 Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing 4:48:04
2 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe
3 Sep Vanmarcke (Bel) Cannondale-Drapac
4 Fabio Felline (Ita) Trek-Segafredo 00:00:44
5 Oscar Gatto (Ita) Astana 00:00:50
6 Luke Rowe (GBr) Team Sky
7 Oliver Naesen (Bel) AG2R La Mondiale
8 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
9 Matteo Trentin (Ita) Quick-Step Floors 00:00:54
10 Adrien Petit (Fra) Direct Energie 00:00:57

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează