SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2013, ETAPA 20: SILANDRO - TRE CIME DI LAVAREDO, 210 KM

Vincenzo Nibali, Il padrone! "Rechinul" a pus punct Turului Italiei cu o victorie demnă de manualele de ciclism

Vincenzo Nibali, foto: reuters +1   FOTO
Vincenzo Nibali, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat sambata, 25 mai 2013 00:00 / Actualizat sambata, 25 mai 2013 18:45

Italianul Vincenzo Nibali şi-a adjudecat ultima etapă importantă din Turul Italiei şi a închis definitiv lupta pentru tricoul roz din 2013! Columbianul Rigoberto Uran a făcut rocada pe podiumul clasamentului general cu australianul Cadel Evans, iar Carlos Betancur a tranşat lupta pentru tricoul alb, de cel mai bun tînăr, cu Rafal Majka

După ce legendarele căţărări Stelvio şi Gavia au fost sufocate de zăpadă şi i-au forţat pe organizatori să anuleze o etapă din Turul Italiei după 24 de ani, din cauza vremii, a venit rîndul ca Passo Costalunga, Passo San Pellegrino şi Passo Giau să răpească din aroma competiţiei roz şi să dispară din calea ultimei bătălii pentru secundele importante din clasamentul general. 169 de rutieri au plecat din Silandro Schalanders, fără olandezul Robert Gesink, care s-a saturat de neputinţă şi ghinion, şi fără Danilo Di Luca, bula plină de ruşine şi EPO a echipei Vini Fantini, şi au escaladat ultima căţărare-mamut a Turului Italiei, celebra Tre Cime di Lavaredo. Temperatura a plonjat din nou spre 0 grade Celsius, caravana arătînd a o combinaţie bizară între Ice Age şi Happy Feet de fiecare dată cînd vira spre munţii Dolomiţi.
572862-tre-cime-de-lavaredo.jpg
Giairo Ermeti (Androni Giocattoli), Yaroslav Popovych, (RadioShack), Adam Hansen (Lotto Belisol) şi Pavel Brutt (Katusha) au stat cel mai mult în evadare, hiatul maxim ajungând până la 8 minute de pluton. Vincenzo Nibali s-a înconjurat de coechipierii de la Astana, gărzi pretoriene în ultima etapă care contează, în timp ce urmărirea a fost asumată de Euskaltel, echipa din Ţara Bascilor căutînd o victorie de etapă pentru a astupa gaura neagră în care se pierd speranţele de rămînere în primul eşalond al ciclismului profesionist. Portocalele lui Samuel Sanchez au fost secondate de lămîile lui Damiano Caruso, Cannondale fiind şi ea în căutarea primei victorii într-un Mare Tur.

Carlos Betancur, tînărul ciclist de la Ag2R, aflat în competiţie directă cu Rafal Majka (Saxo Bank) pentru tricoul alb, a spart la intrarea pe căţărările de final ale Turului Italiei şi a pierdut contactul vital cu plutonul. Grupul favoriţilor a abordat cu o viteză drăcească primul pisc, Passo Tre Croci, dezbrăcînd complet echipele nepregătite de efortul final şi expunîndu-i vîntului pe Samuel Sanchez, Cadel Evans şi Vincenzo Nibali. Betancur a revenit în grupul favoriţilor, cu costul multor răsuflări, Peter Weening a mutat spre o evadare ce a început să se dizolve uşor-uşor, artificiile au început să sară din asfaltul îngheţat.

Haosul de pe şosea a fost menţinut de tot felul de evadaţi întîrziaţi şi cutezători precum Darwin Atapuma (Colombia), însă apele s-au despărţit atunci cînd Astana a colorat vîrful grupului de favoriţi. Soarele de pe pieptul lui Nibali a străpuns ceaţa şi perdeaua de fulgi de pe pantele de 18% ce duceau înspre vîrful legendarului Fausto Coppi, nimeni nu a reacţionat, ba chiar Cadel Evans a început să o ia uşor-uşor spre coada plutonului, iar "Rechinul" a plecat într-o expediţie istorică. Cu şerpaşul Tanel Kangert deschizător de drumuri pentru 100 de metri, măsurat în pas şi atitudine, precum un cap de mafie siciliană, Nibali a malaxat bornă după bornă, nu s-a uitat în spate şi nu s-a lăsat intimidat de versanţii acoperiţi cu un cojoc gros de zăpadă, după care a ridicat mîinile pe linia de sosire.

În spatele său, Rigoberto Uran a pierdut duelul pentru locul secund al etapei, după ce a fost întrecut de compatriotul Fabio Duarte, însă s-a mulţumit cu locul 2 în clasamentul general, Cadel Evans îndoindu-se complet sub vremea vitregă. În pasionanta luptă pentru tricoul alb, de cel mai bun tînăr, Carlos Betancur l-a izolat din nou pe Rafal Majka şi a obţinut cea mai mare victorie din carieră. Lucrurile s-au limpezit, ne aşteaptă şampania de mîine, din Brescia.

Clasamentul etapei:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  5:27:41
2 Fabio Andres Duarte Arevalo (Col) Colombia 0:00:17
3 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky  0:00:19
4 Carlos Alberto Betancur Gomez (Col) AG2R La Mondiale 0:00:21
5 Fabio Aru (Ita) Astana  0:00:44
6 Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 0:00:48
7 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R 0:00:54
8 Damiano Caruso (Ita) Cannondale 0:00:58
9 Darwin Atapuma Hurtado (Col) Colombia 0:01:00
10 Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 0:01:04

Clasamentul general:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana 79:23:19
2 Rigoberto Uran Uran (Col) Sky 0:04:43
3 Cadel Evans (Aus) BMC 0:05:52
4 Michele Scarponi (Ita) Lampre-Merida 0:06:48
5 Carlos Alberto Betancur Gomez (Col) AG2R La Mondiale 0:07:28
6 Przemyslaw Niemiec (Pol) Lampre-Merida 0:07:43
7 Rafal Majka (Pol) Saxo-Tinkoff 0:08:09
8 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar0:10:26
9 Mauro Santambrogio (Ita) Vini Fantini-Selle Italia 0:10:32
10 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R 0:10:59

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (2)
vl1717
vl1717  •  26 Mai 2013, 00:01

Nibali imparatul!

letour
letour  •  25 Mai 2013, 22:35

Uau! Un articol de sport in GSP! Super! Felicitari autorului! :) Prevad un viitor frumos in ciclism cu Majka, Betancur si Kelderman. Pacat ca Uran nu a fost mai vizibil pana acum

Vezi toate comentariile (2)
Comentează