SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Aparatul cu medalii » Româncele au reuşit mereu să îmblânzească puntea suspinelor: au cele mai bune rezultate pe bârnă

Cătălina Ponor într-un echilibru perfect pe bârnă // FOTO Guliver/GettyImages
Cătălina Ponor într-un echilibru perfect pe bârnă // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 11 aprilie 2017 00:00

Gimnastele tricolore au adunat cele mai multe distincții la bârnă de-a lungul celor șaizeci de ani în care s-au desfășurat Campionatele Europene.

A fost numită puntea suspinelor, dar româncele au știut s-o îmblânzească și să adune 40 de medalii europene din 1957 încoace. Un aparat pretențios și capricios, dar care a adus de multe ori bucurie pentru tricolore.

La Campionatele Europene de la Cluj, care debutează pe 19 aprilie, România va fi reprezentată de două specialiste ale acestui aparat: Cătălina Ponor și Larisa Iordache, ambele campioane continentale în trecut.

Performanță unică

Conexiunea Cătălinei Ponor cu bârna este una specială și de lungă durată. Gimnasta în vârstă de 29 de ani a strâns în carieră opt medalii la acest aparat la competițiile majore.

Mai mult, la nivel european, constănțeanca are în palmares patru medalii de aur, performanță la care nicio altă gimnastă de pe pe Bătrânul Continent nu a reușit să ajungă. Cătălina a fost regina de pe bârnă a Europei în 2004, 2005, 2006 și 2012. Aceste distincții sunt însoțite și de un bronz cucerit anul trecut la CE de la Berna.

Cătălina își dorește o medalie și la Cluj, dar nu va fi deloc ușor. "În public o să am familia, prietenii, rudele. O să fie greu, dar interesant. Uneori poți lua de la spectatori energia aceea care să te facă să obții imposibilul sau poate pune multă presiune pe tine", a spus Ponor pentru Uniunea Europeană de Gimnastică.

Larisa Iordache a avut la gât trei medalii după finalele de la bârnă, un aur în 2013, la Moscova, două de argint în 2012, la Bruxelles, și în 2014, la Sofia. Relația Larisei cu bârna a fost una cu suspine, de multe ori fiind implicate și lacrimi pentru că fix atunci când era favorită bârna era nemiloasă.

Gimnasta în vârstă de 20 de ani revine la Cluj într-o competiție majoră, după ce anul trecut a fost unul aproape compromis de accidentări și de ratarea prezenței la Jocurile Olimpice de la Rio.

Cătălina Ponor și Larisa Iordache sunt deja parte din istoria luminoasă a gimnasticii românești, o istorie care la nivel european a început cu Nadia în 1975 la Skien și care a fost dusă mai departe pe aparatul lat de zece centimetri de Daniela Silivaș, Lavinia Agache, Gabriela Potorac, Gina Gogean, Amelia Racea și Andreea Munteanu.

"Îmi doresc să fiu pe podium"

Larisa Iordache își poate crește la Cluj palmaresul european deja bogat. Gimnasta în vârstă de 20 de ani a adunat până acum 11 distincții și este la doar o lungime de cele mai medaliate gimnaste române: Nadia Comăneci, Cătălina Ponor, Simona Amânar și Sandra Izbașa, care au 12 medalii la CE.

"Sper să fac o impresie bună. să-mi arăt mie că încă pot să fac ceea ce iubesc, să mă bucur de concurs așa cum am făcut-o până acum. Îmi doresc să fiu pe podium, unde îmi stă cel mai bine", a  spus ea pentru Uniunea Europeană de Gimnastică.

Larisa va bifa la Cluj a patra ediție de CE, cu ultima sa participare datând din 2014. "E un sentiment frumos să pot concura acasă", a completat ea.

Alt raport al CM și JO

Dacă la Campionatele Europene, bârna a fost cea care a adus cele mai multe medalii pentru gimnastele din România, la celelalte competiții majore, ierarhiile sunt altele.

La Campionatele Mondiale, solul e aparatul pe care gimnastele tricolore au strălucit cel mai mult, ajungându-se la un total de 24 de medalii, cu una mai mult decât pe "puntea suspinelor".

La Jocurile Olimpice ierarhia aparatelor este sol, sărituri, bârnă și paralele. Cinci campioane olimpice a avut în istorie România la bârnă: Nadia Comâneci în 1976 și 1980, Ecaterina Szabo și Simona Păuca în 1984, Daniela Silivaș în 1988 și Cătălina Ponor în 2004.

3medalii are la bârnă Cătălina Ponor la Campionatele Mondiale și Jocuri Olimpice, un argint și un bronz la CM și un aur la JO

Distribuția medaliilor României pe aparate la Campionatele Europene:

Aparat Aur Argint Bronz Total
Bârnă 12 14 14 40
Sol 13 8 11 32
Sărituri 9 10 7 26
Paralele 6 8 2 16

Campioanele europene ale României  la bârnă

  • Nadia Comăneci: 1975
  • Lavinia Agache: 1983
  • Daniela Silivaș: 1987
  • Gabriela Potorac: 1989
  • Gina Gogean: 1994
  • Cătălina Ponor: 2004, 2005, 2006, 2012
  • Amelia Racea: 2010
  • Larisa Iordache: 2013
  • Andreea Munteanu: 2015

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează