SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE

Argintul care însoțește aurul » Euro de poveste! România a strâns 4 medalii la Europenele de la Cluj: după sol, Drăgulescu a luat medalie și la sărituri

Ponor și Drăgulescu își prezintă medaliile cucerite la Cluj
Ponor și Drăgulescu își prezintă medaliile cucerite la Cluj

Articol de - Publicat luni, 24 aprilie 2017 00:00

Marian Drăgulescu s-a clasat ieri pe poziția a doua în finala de la sărituri, după ce sâmbătă devenise campion european la sol.

Gimnastul în vârstă de 36 de ani  a venit senin la zona mixtă, acolo unde sportivii pun în cuvinte experiențele din sală. "Vorbiți cu fetele, eu am spus destule sâmbătă", îndeamnă el.

E solicitat din toate părțile pentru fotografii. În cele din urmă scoate din rucsacul mic pe care scrie România cele două medalii. Le pune la gât și merge pentru o fotografie lângă veteranii români răniți în Afganistan, cei care au ajutat la ridicarea steagurilor la ceremoniile de premiere de ieri. 

Doar ce urcase pentru a doua oară pe podiumul european de la Cluj-Napoca, de data aceasta pe treapta a doua, după finala de la sărituri. Sâmbătă, Drăgulescu devenise campion european la sol.

Gimnastul cel mândru

Pare obosit, dar e mulțumit de medaliile cucerite. "Cu  acestea două am 31 de medalii. Sunt cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile. Mă mândresc cu asta!", spune el.

Dintre ele, trei sunt de la Jocurile Olimpice, zece de la Campionatele Mondiale și optsprezece de la Campionatele Europene. Într-o repartizare pe culori: optsprezece sunt de aur, nouă de argint și patru de bronz.  O zestre din care lipsește doar cea mai strălucitoare medalie olimpică, în rest la CM el a adunat opt titluri, iar la CE zece.

Aceste zece distincții europene îl fac pe Drăgulescu să posede cele mai multe distincții de aur la Campionatele Europene, el depășind-o astfel pe Nadia, care are nouă.

Standard înalt din prima

Ca și sâmbătă, Marian a evoluat în prima finală a zilei, dar de data aceasta a fost ultimul care a intrat în concurs. Publicul a fost din nou entuziast și l-a primit pe Marian Drăgulescu așa cum merită un campion de talia lui.

În trening și cu mănușile pe mâini, el a privit evoluția primului finalist, rusul Artur Dalaloian. O evoluție care pus sus de tot ștacheta. El a primit 15,066 pentru prima evoluție și 14,800 pentru a doua. Iar media lui de 14,933 nu a fost întrecută de niciunul dintre ceilalți șase gimnaști care au urmat.

Românii sperau că va fi Marian Drăgulescu cel care-l va coborî pe rus de pe primul loc. N-a fost așa. Câțiva pași la aterizări l-au costat. A fost notat pentru prima săritură, cea care-i poartă numele, cu 14,666, iar pentru cea de-a doua cu 14,800. Media de 14,733 l-a plasat însă sub Dalaloian.

"La sărituri e și un pic de loterie. Rusul a riscat, nu știu dacă mai sare de zece ori la fel. Trebuie să ai și noroc", a spus românul. 

În timp ce rostește aceste cuvinte, blitzurile îi luminează cele două medalii de la gât.  "Mi-a a plăcut foarte mult sala, publicul a fost foarte călduros și ne-a transmis energie pozitivă".

Așa se încheie o săptămână plină pentru Marian Drăgulescu. Cum o caracterizează el în trei cuvinte ? "Performanță, medalii și imn".

Colecție completă

România a încheiat participarea la Campionatele Europene pe care le-a organizat la Cluj cu un bilanț de patru medalii, dintre care două de aur, una de argint și una de bronz. Un total care depășește obiectivul stabilit de FRG, de 1-2 medalii. Un total care depășește și bilanțurile de la ultimele ediții.

În 2016, de la Berna gimnaștii români au venit tot cu patru medalii, dintre care două de argint, cucerite de Marian Drăgulescu, și două de bronz, ale Cătălinei Ponor.  În 2015, gimnaștii și gimnastele s-au întrecut la Montpellier. Marius Berbecar a câștigat un argint la paralele, iar Andreea Munteanu aurul la bârnă. 

"Cea mai mare dorință a mea a fost ca publicul de aici, de la Cluj-Napoca, să asculte odată cu mine imnul. Cea de-a doua medalie, de astăzi, a fost ca un bonus, m-am bucurat foarte mult"
"Cel mai mult m-am bucurat că am plecat cu fruntea sus de la Cluj, sunt mândru de mine că am adus bucurii tuturor"
"Aceste medalii îmi dau motivație și încredere. Simt că pot face față pe plan european și mondial"
Marian Drăgulescu

5medalii europene a cucerit Marian Drăgulescu la sărituri, dintre care trei sunt de aur și două de argint

Medaliile lui Drăgulescu

Jocurile Olimpice 3 medalii 2 de argint, 1 de bronz
Campionatele Mondiale 10 medalii 8 de aur, 2 de argint
Campionatele Europene 18 medalii 10 de aur, 6 de argint, 2 de bronz

Podiumul de la sărituri

  1. Artur Dalaloian (Rusia): 14,933 (15,066; 14,800)
  2. Marian Drăgulescu (România): 14,733 (14,666; 14,800)
  3. Oleg Verniaiev (Ucraina): 14,649 (14,766; 14,533)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
bogdared9
bogdared9  •  24 Aprilie 2017, 12:34

Ultimii mohicani...dupa se va alege praful..

Vezi toate comentariile (1)
Comentează