SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  GIMNASTICĂ

Vorbesc doar la proces » Martha și Bela Karolyi și-au expus partea lor de poveste cu privire la scandalul care a zguduit gimnastica din SUA în fața unui tribunal

Martha și Bela Karolyi în vremea care totul era roz în gimnastica americană +1   FOTO
Martha și Bela Karolyi în vremea care totul era roz în gimnastica americană

Articol de - Publicat marti, 03 aprilie 2018 09:00

Soții Karolyi au vorbit puțin spre deloc în timpul care s-a scurs de când doctorul Larry Nassar a fost condamnat la închisoare pe viață pentru agresiuni sexuale și mai multe gimnaste medaliate olimpice au povestit prin ce au trecut.

Deși lotul olimpic se pregătea la ferma lor din Texas, iar Martha abia s-a retras din poziția de coordonator, cei doi antrenori nu au avut prea multe apariții publice. CNN a reușit să facă rost de mărturia celor doi, care a avut loc cu ocazia unui proces civil intentat de Mattie Larson, cea care susține că soții Karolyi au închis ochii și că știau ce se petrece la ferma lor, care era centrul național al echipei olimpice din 2001.

"Control total"

Martha, care a fost coordonatoare din 2001 până în 2016, susține că Larry Nassar venea rar pe la fermă. Întrebată dacă știa dacă acesta avea licență pentru a practica medicina în Texas, a răspuns că nu e un lucru pe care să-l știe. Că nu ea este cea care l-a selectat pentru acest post, dar că a presupus că deține un astfel de document. Iar atunci când venea la fermă nu îl supraveghea, ci el îi raporta totul unui oficial al federației americane, care era mereu prezent.

Gimnastele însă au susținut altceva. "Martha era coordonator al echipei, dar din ce am văzut eu, ea avea control total. Știa ce se întâmplă în fiecare secundă în sală, știa câte integrale am făcut, ce mâncam, ce tratamente urmam. Când ajungeai acolo știai că Martha te urmărește și că era la curent cu tot ce făceai", a spus Jordyn Wieber, și ea o victimă a doctorului Nassar. Colegă cu Ally Raisman și McKayla Maroney, ele s-au destăinuit una alteia despre tratamentele medicale aplicate de Nassar.


Jordyn Wieber, campioană olimpică în 2012 cu echipa la Londra, este una dintre victimele doctorului Nassar FOTO Reuters

Răspundere pasată

În depoziția Marthei Karolyi, ea se distanțează de doctor și îi învinuiește pe cei de la federație. "A fost angajat de ei, nu de mine și nici nu răspundea în fața mea". Declarație contrazisă de Wieber și Larson, care susțin că medicul îi dădea rapoarte zilnice despre condiția lor fizică. "Sigur aveau o relație", a spus Larson, care a descris-o pe Martha ca un paznic de închisoare. "Nu avea nicio problemă să ne arate că are favorite, așa că atunci când una dintre ele se accidenta sau avea o problemă vorbea cu Larry despre ce se întâmplă", a subliniat Larson.

În timpul depoziției, care a durat trei ore și jumătate, avocatul Marthei Karolyi a obiectat la 41 de întrebări legate de rolul lui Nassar în timpul mandatului ei la conducerea lotului olimpic american. Cu toate că a spus că interacțiunea lor era limitată, antrenoarea a recunoscut că periodic primea rapoarte de la el. A mai fost întrebată și dacă știa ce fel de terapie le aplica gimnastelor: "Nu imi-am pus niciodată întrebări despre metodele sale". Și a adăugat că până în 2015, când a primit un telefon de la președintele federației americane, nu a știut că doctorul abuza de minore. "Îmi doream ca ele să fie în siguranță, dar eu aveam alte îndatoriri. Iar ele se limitau la antrenamente, alți oameni erau responsabili de celelalte părți", a spus Martha.

"Mână liberă"

Bela Karolyi a spus că "nu mi-a plăcut deloc personalitatea lui" și că din 2001, de când s-a retras, nu a intervenit în relația dintre antrenori și sportivi și că reprezentatul federației, Kathy Kelly, era cea care se ocupa de tot, de reguli și de securitatea gimnastelor. "I-au dat mână liberă Marthei pentru că voiau să câștige. Ea era cea care conducea tot show-ul", a spus pentru CNN Melanie Seaman, care a lucrat pentru federația americană până în 2006 și care a fost prezentă în repetate rânduri la ferma din Texas.

Cu Nassar condamnat, acum au fost lansate alte investigații, incluzând una în Texas pentru a stabili dacă au existat unele încălcări ale legii la stabilementul din Huntsville. Înainte de a izbucni scandalul, soții Karolyi intenționau să vândă ferma federației americane, dar acum afacerea a căzut, iar finanțarea s-a oprit.


Larry Nassar în fața tribunalului FOTO Reuters

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
902266089848384
Petru Simion  •  03 Aprilie 2018, 20:38

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mateiserban
mateiserban  •  03 Aprilie 2018, 10:36

Niste cve de pustoaice au creat tot scandalul. Tot ce a facut prostanacul ala a fost sa le atinga mai nepotrivit. 200 de ani de puscarie e inuman. Unuka care intr-adevar violeaza fete ce-i mai fac?? Dar asa se intampla cand societatea americana le invata pe astea de mici ca totul li se cu ine. S-a creat asa o iluzie in masa ca toate se simt agresate sexual de cand au inceput altele sa iasa in mass-media si li se pare ca trebuie sa iasa si ele la inaintare cu acelasi lucru. E doar o hipnoza in masa si un produs al societatii actuale ce victimizeaza fetele. Poate o sa-si dea seama cand vor fi mai mari ca de fapt distrug vietile unor oameni cu povestile astea inventate de ele. Peste 5 sau 10 sau 20 de ani o sa-si soarba ceaiul in fiecare dimineata in libertate. Le va lasa constiinta stiind ca amaratul ala e tot in inchisoare?? Am ajuns incat nu mai stim sa cuantifixam ce inseamna 1 an, ce inseamna cu adevarat anii. Dupa timp in care tot acest scandal va fi uitat si urmasii urmasilor nostri vor fi adulti, ala tot in inchisoare va fi. Asa sentinta am ajuns noi oamenii sa dam?? Nici Dumnezeu nu dadea astfel de pedepse in timpurile biblice

Vezi toate comentariile (2)
Comentează