SPORTURI  »  HANDBAL BRD  »  PUBLICITATE

Culisele Naţionalei – Interviu cu Radu Cheregi, Performance Analyst

Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 martie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 18 martie 2015 13:22

De vorbă cu performance analyst-ul naţionalei feminine de handbal

Atunci când o echipă are succes laudele sunt în cea mai mare măsură destinate componenţilor echipei, cel mult antrenorilor, fiind principalii actori mediatizaţi. Oamenii de ale căror nume probabil nu aţi auzit, medicii, kinetoterapeuţii, performance analyst-ii echipelor ajung să joace roluri cheie în funcţionarea optimă a fiecărei echipe.

Fost component al echipei naţionale de handbal under 18, Radu Ioan Cheregi este analistul de performanţă al echipei feminine de handbal a României.  Frecvent a fost numit operator video, analist video sau chiar cameraman, o titulatură ce nu explică nici măcar 10% din munca pe care o face în cadrul staff-ului echipei naţionale.

„Un analist video face o bucăţică din ceea ce face un analist al pefomanţei, se ocupă de tot ce înseamnă înregistrare video a antrenamentelor, a jocurilor proprii, fie că sunt amicale, fie că sunt oficiale cât şi de înregistrările jocurilor echipei adverse.

Astăzi nu mai este o singură cameră pusă pe un trepied, analistul video trebuie să înregistreze integral evenimentul din mai multe unghiuri pentru că mai apoi meciul se disecă fază cu fază. Sunt mai multe variante: sunt analize care respectă aşa-zisul raport de joc, care prezintă desfăşurarea fază cu fază a meciului aşa cum arbitrul a luat decizia, dar există şi posibilitatea ca antrenorul să decidă care momente se vor analiza.”

În străinătate domeniu studiat la universitate, în România aproape inexistent

Analiza video este doar o parte a ceea ce înseamnă să fii analist de performanţă, o meserie nouă pentru România în care statistica, analiza datelor şi monitorizarea video joacă un rol crucial în obţinerea de rezultate pozitive.

„Din păcate în România nu există această meserie, dar în alte ţări în care sunt pregătiţi analişti de performanţă şi care mai apoi sunt angajaţi la nivelul loturilor reprezentative  ajung să câştige regulat competiţii sau să se situeze pe podium. Noi avem de deschis un nou drum în universităţi.”

Numeroase universităţi din Marea Britanie, Irlanda sau Danemarca oferă în cadrul facultăţilor de educaţie fizică şi sport programe de masterat specializate pe analiza performanţei sportive. Deşi piaţa este într-o continuă creştere, fiind nevoie de analişti calificaţi, din nefericire în România nici o instituţie de învăţământ superior nu susţine cursuri în acest domeniu.

„Germania te poate bate şi la 20 de goluri diferenţă”

Echipa Germaniei, echipă participantă la Trofeul Carpaţi ce se va desfăşura între 20 – 21 martie la Cluj şi posibilă adversară a României este caracterizată de Radu Cheregi drept „o echipă disciplinată, care respectă tactica propusă de antrenor, cu o forţă de joc continuă din minutul 1 până în minutul 60. Nu cedează niciodată şi care eventual dacă are posibilitatea te poate bate şi cu 20 de goluri diferenţă. Dacă te găseşte într-o zi mai slabă această naţională este nemiloasă. Am avut experienţe şi pozitive şi negative cu echipa Germaniei, în general balanţa este echilibrată, suntem de valori apropiate atât din punct de vedere tehnico-tactic cât şi mental.”

Chiar dacă jucătorii sunt principalii actori şi meritul lor nu poate fi contestat, munca „nevăzută” a staff-ului tehnic vine să întregească efortul general depus şi de multe ori poate face diferenţa în situaţii limită. În viitor rolul performance analyst-ului va căpăta o mai mare importanţă, noile generaţii de sportivi vor fi bombardate în timp real de informaţii de care va trebui să se ţină cont pentru a putea ajunge la rezultate maxime.

 

Teodora Căbuţ

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează