SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA TINERET

3 din 3 pentru naționala de tineret și calificare fără emoții la Campionatul Mondial » Ce spune selecționerul Tadici

FOTO: Dan Potor
FOTO: Dan Potor

Articol de - Publicat duminica, 25 martie 2018 16:26

Naționala de tineret, pregătită de Gheorghe Tadici și Bogdan Burcea, s-a calificat fără emoții la Mondiale. A învins duminică și Ucraina, 28-27

Ultimul meci de calificare în grupa de la Cluj Napoca, contra Ucrainei, nu mai avea nici o miză pentru tinerele handbaliste române, care obținuseră biletul la Mondiale după primele două victorii: 33-25 cu Croația și 32-13 cu Georgia. Tadici le-a avertizat pe fete însă, din start. "Vedeți să nu stricăm, la final, tot ce am construit până acum, că așa suntem noi obișnuiți!".

Ucraina a jucat însă cu mai multă motivație și determinare, chiar dacă ar fi trebuit să bată la cel puțin 9 goluri România. În acest caz, Croația ar fi ratat calificarea.

Paradele portarului Voronko au ținut Ucraina în avantaj mai bine de 10 minute, obligându-l pe Tadici să ceară time-out. "Jucați ce vreți voi! Vedeți că aveți un portar înalt în față și voi dați la brațe și sus! Aveți concurs de tras la poartă! Nu jucați colecțiv, nu dați drumul la minge până în extremă, nu vă repliați! Faceți exact pe dos ce am pregătit", le-a spus Tadici pe un ton calm, încercând să le responsabilizeze pe "tricolore".

După 16-16 la pauză, România a preluat conducerea în partea a doua, s-a desprins la patru goluri diferență, dar pe final a tremurat pentru victorie. S-a terminat 28-27, a treia victorie în grupă și o calificare la Mondialul din Ungaria la care toată lumea se aștepta.

Au marcat pentru "tricolore" contra Ucrainei, Sorina Tîrcă 8, Teodora Popescu 7, Raluca Petruș 4, Alexandra Badea 3, Andreea Tîrșoagă 3, Daria Bucur 1, Bianca Marin 1, Diana Nichitean 1.

Acum urmează examenul final pentru o generație care a arătat multă valoare și că are potențial să se bată chiar pentru o medalie. 

Tadici: "Eu vreau ca echipa să fie vedeta, și nu o jucătoare sau alta!"

 

Selecționerul României și-a criticat elevele după victoria cu Ucraina pentru că nu s-a mai jucat colectiv și nu a mai existat concentrare

- Domnule Tadici, România s-a calificat de pe primul loc la Mondiale, cu trei victorii. Ultimul meci, cu Ucraina, nu a mai fost însă la fel de bun, nu?
- E bine că ne-am calificat de pe primul loc, în ideea în care putem fi capi de serie la tragerea la sorți. Sunt total nemulțumit de acest ultim joc, am revenit la o mentalitate de suficiență. Chiar dacă le-am atenționat și am încercat să le mobilizăm înaintea disputei cu Ucraina. Ele erau deja plecate spre casă, din păcate. Nu am mai avut rigoare tactică, nu am etalat un joc colectiv. Așa cum s-a întâmplat în primele meciuri, cu Croația și Georgia.

- La ce să ne așteptăm de la această generație?
- Ca să intre între primele 6 sau chiar 4 echipe la Mondiale, trebuie să muncească mult, să înțeleagă că vedetă trebuie să fie echipa, și nu una sau alta dintre ele! Sper că mâine va fi mai bine ca azi, fetele să crească, e o generație care va putea să facă rezultate și la senioare. Dar până acolo mai e mult pentru oricare dintre ele. În acest ciclu olimpic nu cred că e cazul să vorbim despre o participare la senioare, cu randament, să joace, pentru nici una dintre ele.

- Ce va urma până la turneul final din luna iulie?
- Avem un program de pregătire clar. Campionatul Mondial se va juca la alt nivel, sunt multe echipe de top, valoroase. La Franța, campioană europeană, toate fetele joacă în prima ligă, Danemarca are la Viborg 6 jucătoare care joacă meci de meci, sunt în semifinale de Cupa EHF, apoi Norvegia, Ungaria, țara gazdă. Sunt 8-9 echipe foarte puternice. Ca să treci de ele trebuie să fii fioarte bine pregătit. Din luna iunie, avem două turnee de pregătire, sperăm să fie amândouă foarte tari. Am confirmat un turneu în Norvegia și apoi va fi "Trofeul Carpați", cu o săptămână înainte de Mondiale. Trebuie să te pregătești la un nivel ridicat ca să joci la același nivel!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
107487296349251
Mihai Ducu  •  26 Martie 2018, 08:51

O fi rau de gura Tadici,dar uite ca are rezultate si la club si la nationala mica...

831959706877275
Cristian Baltaru  •  25 Martie 2018, 17:19

Felicitări,fetelor,țineți-o tot așa!

magura
magura  •  25 Martie 2018, 16:47

FELICITARI, FETELOR!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează