SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA-DANEMARCA 17-21 (10-12)

Corespondență din Suedia » Minți și mâini înghețate » Handbalistele nu și-au mai găsit energia și au clacat în meciul decisiv: 17-21 cu Danemarca

Fetele noastre au ratat şansa să câştige a doua medalie europeană din istorie
Fetele noastre au ratat şansa să câştige a doua medalie europeană din istorie

Articol de - Publicat joi, 15 decembrie 2016 00:00

Ieri, handbalistele române n-au mai găsit rezerve fizice și de inspirație și au cedat în meciul decisiv contra Danemarcei.

Din 2010 nu mai pierduseră româncele în fața danezelor, dar atunci, tot la Europene, fusese un echilibru. Înfrângere în grupe, victorie în finala mică, bronz tricolor. Șase ani mai târziu, scenariul a diferit în toate punctele principale.

Un meci decisiv pentru calificarea în semifinale. Era de ajuns și un egal. Nu mai contează. Două posibilități, ambele rase de pe listă. Asta fiindcă aseară România n-a avut șanse reale la nici una.

A început pozitiv, a condus cu un gol, ultima dată în minutul 23, 9-8, însă ceva din aerul general al celor petrecute pe teren nu aducea cu meciurile trecute. Poate și pentru că, încă de la început, adversarele au blocat-o agresiv pe Cristina Neagu. Două-trei jucătoare mereu pe ea, o defensivă dură, care a fragmentat intens jocul și, de la un moment încolo, s-au rupt zăgazurile.

"Vreau o echipă care să nu depindă absolut de nimeni și nimic. Uite, un exemplu: ce s-ar întâmpla într-un meci în care Cristina n-ar juca atât de bine? Jucătoarele trebuie să fie pregătite să înfrunte orice situație. Că sunt jucătoare importante care absentează, că au accidentări, probleme medicale sau suspendări, că poate apărarea nu are o zi bună, că atacul nu are o zi bună, că echipa adversă e supermotivată și joacă foarte bine, că poarta noastră nu are o zi bună, că arbitrii ne sâcâie…". E ceea ce spunea antrenorul Ambros Martin acum 2 săptămâni, la Cluj, înaintea Trofeului Carpați.

Ceva ce ieri nu s-a putut rezolva însă. O situație diferită, căreia nu i s-a făcut față. Pentru că apărarea noastră n-a mai fost atât de compactă, pentru că a lăsat spații prin care danezele s-au strecurat abil, pentru că n-a mai ridicat la fel de bine brațele la blocaj, pentru că poarta a avut momente de strălucire, dar și perioade de eclipsă, pentru că atacul a suferit, pentru că s-a ratat dureros în situații de 1-1, pentru că goalkeeperul danez Toft a avut o zi formidabilă, pentru că s-a resimțit oboseala adunată, atât la nivel fizic, cât și mental.

În final, pentru că danezele au fost mai bune. N-a contat trecutul recent, superioritatea românească din ultimii 6 ani. Au contat doar cele 60 de minute de aseară, cu o echipă tricoloră în schimbare, care abia începe să adune experiență împreună.

Purtată pe un val de entuziasm justificat, a strâns 4 victorii, o înfrângere la Norvegia și încă una, ieri, cu Danemarca. Și mai urmează un meci, pentru locul 5. Și multe altele, în care, probabil, echipa va fi mai pregătită pentru o mulțime de situații potrivnice.

Era un joc perfect pentru extreme și pivoți

În condițiile în care Danemarca s-a apărat avansat, la 9-10 metri de propria poartă, încercând să o anihileze în primul rând pe Neagu, România ar fi trebuit să exceleze în jocul extremelor și al pivoților, în pătrunderile individuale pe lângă masivele daneze. A reușit de multe ori, dar în acel moment au intervenit ratările din situații clare, de unu la unu.

Astfel, România a ratat 7 situații clare de pe extremă, marcând doar două goluri din lateralele terenului. Culmea, prin interii Neagu și Geiger! Plus, de pe 6 metri, din central, au fost alte 3 ratări de unu la unu cu portarul! Acestea au dus la desprinderea danezelor pe tabelă. Portarul Sandra Toft a fost omul meciului, micuțul goal-keeper având 15 mingi apărate și un procentaj de 50%!

Ne-au luat terenul!

România făcuse la Euro 2016 o obișnuință să vină la sală cu două ore înainte de joc, dorind să ocupe partea de teren din dreapta băncilor de rezerve. Așa s-a întâmplat și ieri, numai că și danzele au ajuns la teren la fel de repede. Pentru a fi siguri că ocupă terenul dorit, secundul Costică Buceschi și Laura Chiper s-au așezat pe banca de rezerve imediat după ce rusoaicele au plecat de acolo.

Numai că, la intrarea pe teren, danezele au început să se încălzească tot pe aceeași parte și, până la urmă, a trebuit ca românii să cedeze. La tragerea la sorți, Cristina Neagu nu a ghicit și celălalt căpitan, Stine Jorgensen, a ales terenul, și nu mingea!

6 ani de frustrare!

Danemarca a găsit, în sfârșit, calea de a învinge România într-un meci extrem de important. Nordicele au tot pierdut din 2010 încoace toate întâlnirile. Au fost eliminate anul trecut în "sferturile" Campionatului Mondial de pe teren propriu, au fost lăsate apoi de România acasă, la turneul preolimpic, pentru ca acum 6 ani, în 2010, să piardă finala mică a Campionatului European, tot în fața propriilor suporteri.

"Ne-am dorit enorm să ne luăm revanșa. Le așteptam pe românce, era echipa căreia în fața căreia voiam foarte mult să jucăm pentru că știam că fetele sunt extrem de montate. Uite că le-am învins, am făcut un joc extraordinar în apărare și asta a contat! Sunt mândru de echipa mea", a declarat antrenorul Klavs Jorgensen.

ROMÂNIA    17 (10)
Buceschi 4, Neagu 3, Laslo 2, Pintea 2, Udriștoiu 1, Geiger 1, Iuganu 1, Zamfir 1, Manea 1, Zamfirescu 1

DANEMARCA    21 (12)
Hansen 9, Tranborg 4, Nielsen 3, Jorgensen 2, Fisker 1, Dornonville 1, Jensen 1

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
supereduardo10
supereduardo10  •  15 Decembrie 2016, 15:53

Pacat mare pacat, tocmai cu Danemarca care nu are valoarea lotuli nostru. Inainte de meci credeam ca numai arbtrii ne pot invinge in meciul asta, din pacate nu am jucat nimic.S-a vazut inca de la meciul cu Cehia ca jucatoarele nu sunt pregatite fizic, au obosit dupa 4 meciuri. Pacat am artat foarte bine pe alocuri am facut meciuri senzationale, chiar eram sigur ca vom lua o medalie. Asta se intampla in sporturile de echipa, oricum trebuie sa fim mandrii de echipa noastra este de top mondial doar ca asteptam de multisor o performanta istorica. Asta e poate la mondial

gazistu
gazistu  •  15 Decembrie 2016, 14:03

tipic romanesc!! numai nou putem !!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează