SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA-RUSIA 22-17 (11-9)

Corespondență din Suedia » Sbornaia română! Handbalistele tricolore s-au impus la cinci goluri diferență în fața campioanei olimpice: 22-17

Bucuria româncelor în contrast cu dezamăgirea rusă, tabloul meciului de aseară (foto: Marius Ionescu)
Bucuria româncelor în contrast cu dezamăgirea rusă, tabloul meciului de aseară (foto: Marius Ionescu)

Articol de - Publicat joi, 08 decembrie 2016 00:00

”Naționala” tricoloră a triumfat aseară în fața campioanei olimpice, la fix 20 de ani de la ultima victorie contra Rusiei.

"Degeaba jucăm bine dacă pierdem. Vrea mai mult de la noi și are încredere", dezvăluia Ana Maria Iuganu după înfrângerea în fața Norvegiei, din primul meci din Grupa D a actualei ediții a Campionatului European.

Cel care voia mai mult și avea încredere era antrenorul Martin. Aseară, când mai era mai puțin de un minut din spectaculoasa victorie contra Rusiei, tehnicianul iberic a cerut timeout.

Fetele deja zâmbeau larg, se îmbrățișau, nu mai era cale înapoi. "Any goal matters. Do whatever you want", le-a spus el. "Fiecare gol contează, faceți ce vreți voi".

La capătul a aproape 60 de minute superb tensionate, handbalistele române își câștigaseră dreptul de a face ce vor preț de 60 de secunde. Dincolo, Trefilov le amintea rusoaicelor că sunt campioanele olimpice. Sbornaia, cum e supranumele "naționalei" Rusiei, devenise România. Echipa mai bună, mai viguroasă și mai decisă.

După 20 de ani

Ieri s-au împlinit exact două decenii de la precedenta izbândă în fața rusoaicelor, obținută la Europenele din 1996, din Danemarca. Nu e ficțiune cu panaș, spade și batiste parfumate, e realitatea aruncărilor năpraznice la poartă, a clisterului de pe degete, a vânătăilor care înfloresc abia când s-a topit euforia.

România a avut aseară o poartă ferecată. Poate fermecată. Denisa Dedu, 60 de minute neîntrerupte, 22 de mingi apărate din 39 de atacuri ruse, procentaj de reușită de 56%. Au fost acțiuni consecutive parate magistral de Dedu, pumnii strânși, ochii mari și brațele întinse. Jucătoarea meciului, desemnată la final.

Alături de ea au fost o Neagu care, chiar dacă a avut câteva ratări, tot a înscris de 7 ori. O Buceschi care a semănat mult cu jucătoarea elaborată de la Mondialul de anul trecut – 7 goluri. O apărare care a reușit să strângă, să blocheze, să descurajeze puternicul atac rus, artileria dură. În prima repriză, româncele au condus și cu 5 goluri, 7-2. În a doua, au fost egalate de câteva ori, însă Rusia nu condus nicio secundă.

Asta a ținut totul împreună, legat. Soluții găsite în momente de criză. Ușurarea ultimelor două minute. Descătușarea de la final. Țopăiala fericită a băncii, bucuria lui Ambros Martin. "Do whatever you want". Dar câștigați. Au câștigat.

Un punct cu Croația!

România are nevoie de un punct în fața Croației pentru a fi sigură de calificarea în Main Round. Și o înfrângere la maximum cinci goluri în fața Croației ne-ar putea duce în faza următoare a competiției, dar atunci condiția ar fi ca Norvegia să bată Rusia în ultimul joc.

"Trebuie să rămânem concentrați în competiție. Ați văzut câte surprize au fost până acum și eu nu vreau ca echipa mea să furnizeze una negativă!", a spus Martin Ambros. Dacă se va califica, în proporție de 90%, România va ajunge în Main Round și cu două puncte, pentru că Rusia a bătut la scor Croația, 32-26.

Trefilov: "După beție vine mahmureala!"

Evgheni Trefilov, antrenorul Rusiei, cel care a condus naționala "Sbornaia" spre patru titluri mondiale, dar și spre cel olimpic, în această vară, la Rio, a făcut show la conferința de presă de după meci. Cu vocea sa baritonală, Trefilov a vorbit calm în limba rusă, așteptând apoi să se efectueze traducerea.

"Uitați-vă pe statistică, ea spune totul despre acest meci. Nu am dat gol 16 minute! E incredibil". De fapt au fost 13, oricum e surprinzător pentru o campioană olimpică. Apoi a continuat. "E o vorbă în Rusia. Când bei, te îmbeți și ești fericit. Dar a doua zi vine mahmureala. Așa a fost pentru noi. După Jocurile Olimpice a venit mahmureala", a spus Trefilov.

Microfonul a ajuns la căpitanul Liudmila Postnova, care a început să vorbească, dar Trefilov a întrerupt-o: "Scrieți acolo!", s-a adresat el jurnaliștilor. "Antrenorul e singurul vinovat pentru această înfrângere. Eu am pierdut acest meci", a încheiat tehnicianul.

"E doar începutul, nu ne entuziasmăm!"

Martin Ambros îndeamnă la calm, deși a aflat că se împliniseră 20 de ani de când Rusia nu mai fusese învinsă de România într-un meci oficial.

"Am făcut o treabă excelentă, sunt foarte mândru de jucătoare. Cred că noi am căpătat încredere cu trecerea timpului, moralul a fost ridicat, pe când rusoaicele și-au pierdut încrederea și nu au mai putut ține pasul. Suntem bucuroși, e un pas uriaș în strategia noastră, dar trebuie să nu ne inflamăm. Cum a zis Trefilov, nu trebuie să ne îmbătăm, că apoi ne doare capul!", a declarat Ambros.

"Echipa României a jucat bine în apărare, dar a avut probleme în atac. Mai avem potențial, trebuie să facem mai puține greșeli. Mă bucur că în momentele grele, când Rusia a revenit și ne-a egalat, noi am arătat că avem forță, nu ne-am pierdut cu firea", a încheiat Ambros.

"Suntem foarte fericite. Am muncit enorm, ne-am dăruit, dar nu simțim acum niciun pic de oboseală. Așa e după victorii, mai ales în fața campioanei olimpice. Apărarea a fost cheia meciului și peste toate, Denisa!"
Crina Pintea

ROMÂNIA    22 (11)
Neagu 7, Buceschi 7, Geiger 2, Pintea 2, Iuganu 2, Manea 1, Udriștoiu 1

RUSIA        17 (9)
Postnova 4, Dmitrieva 3, Viahireva 3, Sen 2, Samohina 2, Bobrovnikova 1, Kojokar 1, Gorșenina 1

Azi
Germania-Polonia
ora 19:30, TVR HD
Olanda-Franța
ora 21:45 TVR 2, TVR HD

Mâine
România-Croația
ora 19:30, TVR 2, TVR HD
Norvegia-Rusia
ora 21:45, TVR HD

1. Norvegia 2 2 0 0 57 37 4 P
2. România 2 1 0 1 43 40 2 P
3. Rusia 2 1 0 1 49 48 2 P
4. Croația 2 0 0 2 42 66 0 P

 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (11)
de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  08 Decembrie 2016, 13:31
Postat de portardelegenda pe 08 Decembrie 2016, 12:31

Nea Ghita Tadici nu mai zice nimic? Un interviu ceva , nimic?

Il deplange pe Trefilov.

portardelegenda
portardelegenda  •  08 Decembrie 2016, 12:31

Nea Ghita Tadici nu mai zice nimic? Un interviu ceva , nimic?

de_pe_tarnave
de_pe_tarnave  •  08 Decembrie 2016, 11:50
Postat de supereduardo10 pe 08 Decembrie 2016, 10:34

Un clasament cu cealata grupa gasim si noi undeva la ziarul asta de sport?

Dute si tu direct la sursa, lasa-i pe amarastenii astia: http://swe2016.ehf-euro.com/schedule-results/final-tournament/preliminary-round/group-b-kristianstad/.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează