SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA-DANEMARCA 29-29

Corespondenţă din Ungaria » Altă Românie egal Danemarca » Fetele lui Gheorghe Tadici au pierdut pe final victoria cu nordicele, scor 29-29

Adriana Ţăcălie a înscris ieri de 10 ori în poarta daneză, făcînd un meci de mare calitate
Adriana Ţăcălie a înscris ieri de 10 ori în poarta daneză, făcînd un meci de mare calitate

Articol de - Publicat miercuri, 10 decembrie 2014 00:00 / Actualizat marti, 09 decembrie 2014 23:17

Jucînd diferit faţă de debutul contra Norvegiei, mult mai agresiv şi mai rapid, "naţionala" a remizat cu nordicele, dar după ce a condus pînă cu 2 secunde înainte de final.

Ce schimbare a echipei României în comparaţie cu disputa împotriva Norvegiei, de duminică! Aceleaşi jucătoare, dar o energie renovată complet şi o viteză superioară încă din primele secunde. Pentru că aşa a început meciul cu Danemarca, 4-0 în favoarea "tricolorelor" în minutul 5, patru tăieturi adînci operate în orgoliul de echipă iute al adversarelor.

Duminică, atunci cînd au întîlnit Norvegia, româncele au evoluat lent, aproape letargic, pierzînd net startul şi fiind incapabile să recupereze vreun pic. Dimpotrivă, în partea a doua au pierdut şi mai mult teren. Ieri însă, a fost cu totul altceva.

N-a mai stat totul - sau aproape totul - în creierul şi braţul Cristinei Neagu. Căpitanul "naţionalei" a perforat poarta ori de cîte ori a putut şi a livrat pase valoroase, dar veritabila surpriză a venit de pe interul dreapta, acolo unde dreptacea Adriana Ţăcălie a strălucit, a fost efervescentă ca un foc de artificii, a pătruns prin apărarea daneză fentînd curajos de nenumărate ori, a aruncat inteligent şi imparabil.

Mereu în avantaj
Team-ul nordic a stat însă mereu aproape, reuşind să puncteze ori prin extrema Fisker, o jucătoare cu multe soluţii în buzunare, ori prin pivotul Gravholt, ori prin interii Burgaard şi Jörgensen.

Pe durata primei reprize, româncele au păstrat în mod constant un avantaj de 2 goluri, care s-a extins însă deseori la 3, iar apogeul a fost atins în minutul 26, cînd a fost 16-11. Rar vezi o echipă precum a Danemarcei ezitînd în lanţ, căutînd haotic butonul care să schimbe situaţia, dar exact asta s-a întîmplat în repriza întîi, ieri, în faţa României. Şi a mai fost ceva mult diferit în comparaţie cu primul meci: apărarea a fost dinamică, cu o mişcare continuă, variată, fără crisparea, frica şi lipsa de imaginaţie anterioară.

"Tricolorele" au luat drumul vestiarelor cu un avans de 4 goluri, 16-12. Partea a doua avea să deruleze un scenariu subtil modificat, cu o echipă daneză punctînd mult de pe extrema stîngă, prin Fisker, şi de cîteva ori cu pivotul Gravholt. S-au apropiat adversarele, ajungînd să egaleze scorul, 23-23, în minutul 49. Pînă atunci, nu conduseseră nici o secundă. Accidentarea Adei Nechita a obligat-o pe Laura Chiper să-i ia locul în extrema dreaptă, iar golurile ei au fost bine venite, dar tot Neagu şi Ţăcălie au rămas gurile de foc.

Secundele blestemate
Pe final, oboseala a coborît în braţe şi pe pleoape. Cu un minut înainte de expirarea timpului, România avea 2 goluri în faţă, 29-27. Apoi a fost 29-28. "Alergăm ca dracii, ne repliem!", a strigat Cristina Neagu la ultimul time out cerut de Gheorghe Tadici. Atacul a fost însă ratat, s-a încheiat cu joc pasiv, iar danezele au egalat în ultimele secunde.

Un egal în care cine ştie cît mai credeau şi după care au fugit un meci întreg. Pînă la urmă, l-au smuls. Dar echipa României a arătat că poate juca umăr la umăr cu cei mari, că are soluţii şi că are inimă. Exact ceea ce trebuie pentru a merge mai departe. Ultimul meci din grupa B va fi joi, contra Ucrainei, tot de la ora 19:15.

România 29 (16)
Ţăcălie 10, Neagu 10, Chiper 3, Chitoan 2, Nechita 1, Pintea 1, Ardean-Elisei 1, Perianu 1 Antrenor: Gheorghe Tadici

Norvegia 29 (12)
Fisker 8,  S. Jorgensen 6, Burgaard 4, Norgaard 3, Gravholt 3, Thorsgaard 2, Kviesgaard 1, Kristiansen 1,  L. Jorgensen 1 Antrenor: Jan Pytlick

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

Nechita s-a accidentat
Adriana Nechita s-a accidentat în minutul 23 al partidei de aseară. Plecată pe contraatac, a fost oprită de o daneză care i-a căzut pe mîna dreaptă. Jucătoarea de la HCM Baia Mare nu a mai putut continua, doctorul echipei României imobilizîndu-i braţul cu ajutorul unui pansament.

Laura Chiper a intrat în locul său, dar a alternat momentele bune cu cele mai puţin bune, Tadici reproşîndu-i desele incursiuni ale extremei Maria Fisker, cea mai valoroasă handbalistă daneză în jocul de aseară.

Danemarca ne-a bătut o dată în 10 ani!
Una dintre puterile handbalistice ale lumii, dublă campioană olimpică, triplă campioană continentală, dar şi campioană mondială, Danemarca nu a bătut România în ultimii 10 ani decît o singură dată. Se întîmpla în 2010, în faza grupelor, la Campionatul European, pe teren propriu.

"Tricolorele" şi-au luat apoi revanşa în finala mică, la aceeaşi ediţie, cîştigînd dramatic, cu 16-15. În 11 meciuri disputate între cele două formaţii, România a cîştigat 9, aseară s-a terminat egal, iar un meci a revenit nordicelor. Dintre cele 9 victorii, doar patru au venit în jocuri oficiale şi cinci în amicale.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
ceaiuri
ceaiuri  •  11 Decembrie 2014, 10:10

nu e lekic

stany13
stany13  •  11 Decembrie 2014, 01:30
Postat de ceaiuri pe 10 Decembrie 2014, 23:30

astazi deja cunoastem prima echipa ce merge acasa..croatia(penezic a obosit sa joace singura,noi ne bazam tot pe o jucatoare si nu e bine)cu doua romance ce pot prinde o semifinala ..sau chiar mai mult,urmeaza gr a si b cu situatii identice(rom si rusia merg si cu un egal..dar la fel de bine pot pleca acasa in caz de infrangere)iar in gr d serbia are prima sansa dar astazi ceva a fost putred in belgrad(nu stiu daca a mai "reusit"o echipa sa inscrie de 3ori intr-o repriza)greu de crezut joci titular la o mare echipa dar la..nationala esti rezerva

daca te referi la Lekic, ea abia a revenit dupa o accidentare, nu e 100%....si sincer ma asteptam la asta de la Serbia. La ultimele 2 turnee finale a jucat acasa, iar acum se vede ca fara "sprijin" e greu

ceaiuri
ceaiuri  •  10 Decembrie 2014, 23:30

astazi deja cunoastem prima echipa ce merge acasa..croatia(penezic a obosit sa joace singura,noi ne bazam tot pe o jucatoare si nu e bine)cu doua romance ce pot prinde o semifinala ..sau chiar mai mult,urmeaza gr a si b cu situatii identice(rom si rusia merg si cu un egal..dar la fel de bine pot pleca acasa in caz de infrangere)iar in gr d serbia are prima sansa dar astazi ceva a fost putred in belgrad(nu stiu daca a mai "reusit"o echipa sa inscrie de 3ori intr-o repriza)greu de crezut joci titular la o mare echipa dar la..nationala esti rezerva

Vezi toate comentariile (9)
Comentează