SPORTURI  »  HANDBAL  »  INTERVIU

Cristina Neagu spune că e obişnuită să fie liderul "naţionalei", dar nu face promisiuni cu ochii închişi pentru Mondiale: "Mi-aş dori să joc pentru medalii, dar e greu"

Cristina Neagu speră să ajungă cu CSM Bucureşti în Final Four în proxima ediţie, nu vede formaţia sa favorită la câştigarea Ligii Campionilor Foto: Alex Nicodim
Cristina Neagu speră să ajungă cu CSM Bucureşti în Final Four în proxima ediţie, nu vede formaţia sa favorită la câştigarea Ligii Campionilor Foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat joi, 15 iunie 2017 09:00

Echipa de handbal feminin a României s-a calificat din nou la un Campionat Mondial, fiind singura echipă ce a participat la toate cele 23 de turnee finale. E ca şi cum ai spune la fotbal că Brazilia sau Germania e la World Cup, e ceva normal.

La baraj, acolo unde suntem artişti, am trecut en fanfare de Austria, 34-29 la Oradea şi 33-24, marţi seară, la Stockerau. Cristina Neagu, omul numărul 1 al "naţionalei", a vorbit despre şansele pe care le avem la Mondialul din Germania, din decembrie, aplaudând suporterii români, în jur de 200, jumătate din asistenţa sălii, care au creat o atmosferă "ca acasă" pentru fete.

- Cristina, eşti "noul lider al formaţiei" sau "ai mai multă responsabilitate" în această Românie nouă?
- Eu cred că am fost un lider al echipei naţionale de mai mulţi ani. E clar că ne lipsesc jucătoarele cu experienţă. Şi mie îmi lipsesc. Încercăm să le ajutăm pe fetele cu mai puţină experienţă. Nu mai e formaţia care era înainte, dar muncim.

- La ce să sperăm de la Mondialul din Germania?
- Eu, una, mi-aş dori să joc pentru medalii, dar e extraordinar de greu. Ne trebuie şi puţină şansă. Avem o echipă lipsită de experienţă, de omogenitate, ne vor aştepta meciuri infernale în Germania.

"Cu echipa plină de experienţă am obţinut puţin şi rar"

- E mult să visăm la o medalie?
- Am văzut multe echipe lipsite de jucătoare experimentate, fără să aibă presiune, care au obţinut rezultate mari, s-au concentrat mai bine. Cu echipa noastră plină de experienţă n-am obţinut rezultate extraordinare, decât puţine şi rare, doar trei medalii în 15 ani. E clar că n-o să mai joc mulţi ani şi-mi doresc ceva extraordinar, să jucăm la Mondialul din Germania pentru medalii. O să le ajutăm pe cele tinere, ca-n scurt timp să formăm o echipă puternică în sensul adevărat al cuvântului.

- Ai avut vreo emoţie cu austricele, mai ales când ele au condus, în două rânduri, la o diferenţă de 3 goluri?
- Nu mi-a fost frică niciun moment. Chiar vorbeam la pauză cu colegele despre asta. Experinţa noastră şi valoarea trebuiau să-şi spună cuvântul. Mă bucur că am făcut o diferenţă mai aproape de realitate. Trebuia o diferenţă şi mai mare. Fetele au simţit presiunea în plus care e la echipa naţională, au depăşit şi tracul inerent.

Ce-o enervează la culme

- Cât de mult te ajută suporterii într-o astfel de confruntare?
- Foarte mult a contat aportul publicului, m-am simţit ca acasă. Fanii noştri sunt extraordinari, jos pălăria pentru ei că ne urmează prin Europa. 

- Mai rezişti să fii comparată cu Leo Messi? Se spune că eşti în handbal precum argentinianul în fotbal.
- Eu, sincer, nu mai suport această întrebare. Nu se pot compara sporturile. Sunt Cristina Neagu şi aş vrea să înţeleagă oamenii acest lucru, am propria mea identitate.

"Noi suntem motivate, dar muncim să fim acolo sus. Eu îmi doresc să apăr toate mingiile, nu contează de unde trag adversarele, vreau să-mi ajut echipa mereu"
Denisa Dedu

"Cred că vom face un rezultat minunat la Mondial, mergem cu gândul să luăm o medalie. Trebuie să ajungem să meargă mai bine apărarea şi vom găsi soluţii şi în atac mai uşor"
Maria Zamfirescu

Ce-a spus Ambros Martin după victoriile cu Austria

- "Când credem în puterea noastră şi nu avem stres facem lucruri deosebite"
- "N-am fost supărat după prima repriză, când eram conduşi. Am avut probleme în atac, am ratat, dar am revenit când eram conduşi la 3 goluri. A fost o reacţie de echipă adevărată"
- "Eu ştiu unde sunt, nu caut scuze, vreau să avem rezultate mari chiar şi la Mondiale, să ne atingem potenţialul. Nu vreau să vorbesc despre medalii, despre turneul final, ştim cu toţii unde ne situăm şi trebuie să muncim mult"

Tragerea la sorți pe 27 iunie

Se cunosc deja 16 echipe calificate din totalul de 24 care vor participa la Mondialul german (1-17 decembrie 2017). Azi, după meciurile de baraj, în Europa, se vor cunoaște alte 4 formații. România e prezentă la turneul final alături de Germania (țara gazdă), de Norvegia (campioana mondială), de Olanda, Franța și Danemarca (locurile 2-4 de la CE 2016), calificate direct, de Suedia, Serbia, Ungaria și Spania, care au obținut biletele în urma meciurilor de baraj. Din Africa se cunosc cele trei participante, acestea fiind Angola, Tunisia și Camerun, clasate în această ordine la Jocurile Africane, iar din Asia vor fi prezente Coreea de Sud, Japonia și China. Azi, se vor afla ultimele patru echipe din Europa, Muntenegru, Rusia, Slovenia și Cehia pornind drept mari favorite. În urma Jocurilor Pan-Americane de la finalul lunii se vr cunoaște și ultimele calificate. Tragerea la sorți a grupelor va avea loc pe 27 iunie, la Hamburg, România urmând să facă parte, în funcție de ultimele calificate, din prima sau a doua urnă valorică.

6 orașe germanevor găzdui întrecerile celei de-a 23-a ediții a Campionatelor Mondiale feminine: Hamburg, Oldenburg, Magdeburg, Leipzig, Trier și Bietigheim

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează