SPORTURI  »  HANDBAL  »  FINALA CUPEI EHF

Emoții înaintea Finalei Cupei EHF » Cea mai experimentată handbalistă de la Craiova e optimistă: ”E un scor greu, dar putem întoarce!”

Articol de - Publicat joi, 10 mai 2018 11:44

Valentina Elisei Ardean este cea mai experimentată handbalistă de la Craiova. Joacă a cincea finală din carieră și vrea să mai adauge încă un trofeu.

La 35 de ani, Valentina Elisei Ardean a trăit multe pe terenul de handbal. Vicecampioană mondială, medaliată cu bronz la Europene, de multe ori desemnată cea mai valoroasă extremă la turneele finale, Alice are din nou șansa de a juca cu un trofeu european pe masă.

"Pfff, am emoții și acum, că doar sunt om și eu! Sigur că nu mai sunt la fel de mari, sunt unele controlabile, dar nu pot spune că nu simt așa furnicături", mărturisește căpitanul naționalei României. Își aduce aminte de începuturi, de primele finale.

"Cu Remin Deva au fost două, la început. Prima câștigată în 2002, a doua pierdută, în 2004, ambele cu echipe din Germania. Au fost de Challenge Cup, dar pentru o echipă mică precum noi, atunci, au o valoare inestimabilă", spune Alice.

Perioada Vâlcea, finala de Ligă!

A făcut pași mari în carieră, rezultatele de la echipa națională au propulsat-o la Oltchim. Cu Vâlcea a câștigat Cupa Cupelor în 2007, iar apoi, trei ani mai târziu, a jucat finala Ligii Campionilor cu Viborg. "Sunt momente de neuitat. Momente pe care le doresc oricărui sportiv. Așa simți că lași ceva cu adevărat", spune Valentina.

Anii au trecut însă. Acum vine a cincea finală, prima în Cupa EHF pentru ea. "Jucând la Vâlcea, apoi la Baia Mare, am jucat mai mult în Ligă. Acum cu Craiova însă am avut un sezon formidabil, al putea spune. Nu știu câți credeau că vom ajunge aici, dar dorința noastră a fost enormă. Am simțit că putem, de orice șansă ne-am agățat. Și la fel va fi și în continuare", promite craioveanca.

39 de goluri a reușit Valentina Elisei în actualul sezon al Cupei EHf, fiind a doua marcatoare a echipei

Craiova a reușit victorii cu Debrecen, Randers, Brest, Kuban Krasnodar, Lada Togliatti sau Kastamonu, a fost un parcurs foarte greu, dar momentul cheie, crede Alice, a avut loc în "sferturi".

"Cu Lada Togliatti, acolo am simțit că a fost cel mai greu. Am pierdut acasă, la două goluri și trebuia să ne calificăm în Rusia. Am făcut-o pentru că am crezut în noi, am fost unite, ca o echipă adevărată", mărturisește ea.

"Publicul ne încarcă de energie!"

Alice spune că echipa sa nu încearcă să se adapteze la stilul de joc al adversarilor. "Am ajuns la concluzia că dacă noi jucăm bine, fără greșeli, ne concentrăm la ce avem de făcut, nu ne interesează jocul adversarelor. Publicul ne-a ajutat enorm când noi nu am mai avut suflu, când am avut momente de rătăcire în meci.

Ultimul astfel de moment a fost în semifinale, pe final de meci, ne-au împins pur și simplu de la spate, am revenit de la minus doi și ne-am calificat. Atunci când vezi că lumea are încredere, simți că mai poți, dai totul din tine".

Vor fi la finală, lângă ea, familia sa de la Focșani, nașii de la Deva, dar și alți prieteni. Tot timpul i-au fost alături și au susținut-o necondiționat.

Jucătoarele nu vor intra în cantonament, nu au făcut-o la nici un meci în acest sezon. "Avem program normal, mergem doar împreună să mâncăm, să bem câte o cafea, să socializăm. Dar apoi fiecare la el acasă, cu tabieturile lui", spune Alice.

"S-au întors meciuri și de la minus 10"

Sunt focusate pe ceea ce au de făcut. Știu că totul pornește de la 26-22 pentru norvegience. "Eu zic să nu ne panicăm, să o luăm pas cu pas, ușor. Lumea să aibă încredere în noi, că noi ne-am zbătut, am dat cu noi de pământ să ajungem aici. Și nu vom ceda tocmai acum! Patru goluri? Pare o diferență mare, dar s-au întors meciuri de la minus 10. Să nu ne pierdem speranța!", îndeamnă extrema stânga.

Va fi încă o dată față în față cu Katrine Lunde, portarul de legendă al Norvegiei, pe care a întâlnit-o de zeci de ori în carieră. "Am jucat contra ei cu România, cu Oltchim, e un portar mare, dar nu mă sperie. Cum am mai spus. Avem o șansă și ne-o jucăm. Când ești acolo pe teren, cu ochii la trofeu, uiți de totate și de tot. Vrei să ieși învingător", a încheiat Alice. 

"Înaintea unor astfel de meciuri timpul trece greu, nu mai ai răbdare, vrei să ajungi repede la ora jocului. Dar apoi, în timpul meciului, în funcție de scor, ți se pare că timpul trece așa de repede sau atât de greu..." Valentina Elisei Ardean

"Am demonstrat de atâtea ori pe parcursul sezonului că putem să batem pe oricine. Cred că dacă am învins CSM București, putem trece și de Kristiansand" Valentina Elisei Ardean

"Presiunea cred că e mai mare pe ele. E și pe noi, pentru că toată lumea își dorește, dar nu poate nimeni să ne reproșeze ceva după acest sezon" Valentina Elisei Ardean

Nașa și cu fina în finale

Valentina Elisei Ardean i-a transmis prin intermediul nostru multă baftă și Paulei Ungureanu, fina ei, care va juca în Final Four-ul de la Budapesta cu CSM București. "Vorbesc cu Paula, zilnic. Ne încărcăm pozitiv. Îi țin pumnii și ei, are nevoie. Să dea Dumnezeu să câștige ea finala, își dorește atât de mult...", a declarat Elisei. 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
ucv1948
ucv1948  •  10 Mai 2018, 12:53

Va fi nebunie in sala polivalenta ... Hai Craiova !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează