SPORTURI  »  HANDBAL  »  FINAL FOUR CHAMPIONS LEAGUE / CORESPONDENŢĂ DIN UNGARIA

FOTO Înger, demon şi iar înger » Cristina Neagu a fost jucătoarea-cheie a lui Buducnost, calificată în finala Ligii Campionilor, după 22-20 cu Vardar Skopje

Foto: Marius Ionescu +19   FOTO
Foto: Marius Ionescu

Articol de GSP - Publicat duminica, 04 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 03 mai 2014 23:41

Cît timp Cristina Neagu a jucat bine, echipa sa a condus pe teren. Cînd jocul "tricolorei" a suferit, Buducnost a fost de nerecunoscut. Muntenegrencele s-au impus în prelungiri în faţa lui Vardar, scor 22-20.

Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume în 2010, e acum una dintre handbalistele-cheie de la Buducnost Podgorica. În jurul ei se învîrte tot jocul campioanei Europei din 2012.

Neagu a ajuns la Buducnost în 2013, după desfiinţarea Oltchimului. Campioana Muntenegrului a fost prima echipă care i-a întins mîna într-o perioadă în care Neagu venea după o operaţie la umărul drept şi una la ligamentele genunchiului stîng. Bojana Popovici, fosta mare jucătoare, aflată acum în stafful celor de la Buducnost, a pus ochii pe româncă. Şi Neagu nu i-a înşelat încrederea. A ajuns jucătoare de bază, atunci cînd ea nu e în teren, Buducnost nu se regăseşte.

Trei goluri, cinci pase de gol
Prima repriză a meciului cu Vardar Skopje, a arătat o Neagu strălucitoare. Pe post de inter stînga, a încrucişat permanent cu poloneza Byzdra şi a marcat de trei ori în poarta apărată de fosta campioană mondială, rusoaica Inna Suslina. A fost responsabilă şi cu pasele, pivotul Cvijici fiind de fiecare dată angajat excelent de româncă. La fel şi extrema Mehmedovici. După pasele ei, în prima repriză, Buducnost a marcat alte cinci goluri şi conducea la pauză cu 11-6. Neagu contribuise aşadar la 8 din cele 11 goluri ale echipei sale!

Paznic la Cristina
În partea a doua, totul s-a năruit pentru Buducnost cînd românca a fost luată om la om de Ana Dokici, pivotul celor de la Vardar. Coechipierele sale au încercat tot timpul să o scoată din "încercuirea" macedonencelor, dar nu prea au reuşit. Neagu a aruncat de şase ori la poartă, dar fosta sa coechipieră de la Oltchim, Amandine Leynaud, a fost de fiecare dată la post. Prăbuşirea lui Neagu a coincis cu prăbuşirea muntenegrencelor. De la 15-10 în minutul 44, Buducnost a mai marcat un singur gol în ultimele 16 minute! S-a ajuns astfel la 16-16, cu patru minute înainte de final, scor cu care s-a şi terminat meciul, în timp regulamentar.

Încurajările lui Dragan Adzici
Înainte de prelungiri, antrenorul Dragan Adzici şi Bojana Popovici au vorbit pe toată durata pauzei cu românca. Au încurajat-o şi i-au făcut semn, tot timpul, să meargă în continuare să arunce la poartă. Deşi părea că e căzută şi că nu se mai poate ridica, Adzici a trimis-o să execute prima aruncare de la 7 metri din prelungiri. Neagu a marcat şi şi-a adus iar echipa în avantaj. Românca a mai înscris însă în prima repriză de prelungiri de alte două ori, ducîndu-şi echipa în avantaj: 20-17.

Nu era totul terminat, emoţiile nu luaseră sfîrşit pentru Neagu, care şi-a văzut din nou echipa egalată, 20-20, după ce ea a fost eliminată pentru două minute! Reintrată pe teren, Neagu a scos o nouă aruncare de la 7 metri. Petrovici a marcat, a imitat-o Byzdra, iar Buducnost merge în finală după 22-20 în prelungiri. Neagu are ultima minge, mai sînt şase secunde, românca o aruncă în înaltul sălii şi e apoi încercuită de coechipiere.
Azi, urmează a doua finală pentru ea, după cea pierdută în 2010, cu Oltchim, în faţa Viborgului Bojanei Popovici.

Cifrele Cristinei Neagu
Prima repriză goluri 3/7 43%
A doua repriză goluri 0/6 0%
Prelungiri goluri 3/4 75%
TOTAL goluri 6/17 35%

10 pase decisive a reuşit în meciul de aseară românca pentru coechipierele sale

63,47 minute a stat în teren în meciul de aseară Neagu pentru Buducnost din totalul de 70. Două minute din cele ratate a fost eliminată

Victoria lui Adzici
Dragan Adzici, tehnicianul lui Buducnost, cel cu care campioana Muntenegrului a cîştigat în 2012 Liga Campionilor, a avut şi aseară cîteva momente în care şi-a arătat măiestria. Mai întîi, cu un minut şi şase secunde înainte de finalul timpului regulamentar, a cerut time-out. Şi-a salvat echipa, pentru că daneza Camila Dalby pierduse mingea, comiţînd un fault în atac! Apoi, în prelungiri, pentru a o scoate pe Neagu din pasa neagră în care intrase, a trimis-o să înscrie de la 7 metri. Cristina şi-a revenit apoi şi a cîştigat aproape de una singură întîlnirea, în prelungiri! Spre deosebire de Adzici, Indira Kastratovici, antrenoarea celor de la Vardar, a avut un moment de neispiraţie. A cerut time-out în minutul 58,28, chiar în momentul în care Nikolici marcase! Ar fi fost atunci 17-16 şi Vardar ar fi învins. Aşa s-a intrat în prelungiri!

"I-am spus Cristinei, tot timpul, să arunce!"
Bojana Popovici, antrenoare secundă acum la Buducnost, cea care a cîştigat de şase ori Liga Campionilor, ca jucătoare, cu trei echipe diferite (trei cu Slagelse, două cu Viborg şi una cu Buducnost), a vorbit la final despre jocul Cristinei Neagu. "E o jucătoare care-mi place foarte mult, tocmai de aceea am ţinut să joace la Buducnost. A avut oscilaţii în joc, dar în momentele în care rata şi mingea nu intra în poartă, eu am avut încredere în ea. I-am spus tot timpul să arunce la poartă pentru că va înscrie pînă la urmă", a spus Bojana. Fostul inter stînga crede că Buducnost are şanse azi să încurce şi Gyorul, chiar dacă unguroaicele sînt favorite: "Joacă acasă, dar nu asta e cel mai important. Din păcate, fetele mele sînt foarte obosite şi nu ştiu dacă e timp să se recupereze", a adăugat Bojana.

"Îmi doresc enorm să cîştig Liga!"

Cristina Neagu a vorbit puţin după meciul de aseară. Era epuizată, abia mai putea sta în picioare. Antrenorul Dragan Adzici i-a făcut semn să vină apoi şi la conferinţa de presă, acolo unde a spus doar cîteva cuvinte şi a fugit. "Mă duc la hotel că vreau să mă recuperez pentru mîine!"

- Cristina, un meci fabulos azi, cu răsturnări de situaţie...
- Da, incredibil! Am condus clar în prima repriză, dar apoi nu ne-a mai ieşit jocul. Am intrat într-o pasă proastă. Bine că a ieşit în prelungiri!

- Ai mai crezut în prelungiri în revenire? Voi eraţi echipa care era căzută, parcă!
- Aşa e, ele aveau moral pentru că veniseră din spate, dar tot timpul ne-am încurajat şi am vorbit între noi să luptăm, să jucăm pînă la capăt. De o lună de zile ne pregătim pentru Vardar, ştiam că ne aşteaptă un meci greu şi eram gata chiar şi de prelungiri.

- Cu Gyor, ce şanse acorzi echipei tale?
- Va fi foarte greu, dar ne dorim din tot sufletul să cîştigăm. Fiţi convinşi că vom da totul pe teren, vom juca pînă la ultima picătură de energie. Eu am mai pierdut o finală, ştiu cum e, dar nu vreau să o pierd şi pe aceasta.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ddss
ddss  •  04 Mai 2014, 18:44

Cristina astazi nu va stralucii... Győr va bate....

Vezi toate comentariile (1)
Comentează