SPORTURI  »  HANDBAL  »  BARAJ

FOTO+VIDEO România bifează a 23-a prezenţă consecutivă la Campionatul Mondial » Victorie în dublă manşă contra Austriei, la baraj

Foto: Alex Nicodim/Gazeta Sporturilor +16   FOTO
Foto: Alex Nicodim/Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat marti, 13 iunie 2017 21:17

Echipa națională s-a calificatla Mondialul din decembrie după o victorie de serviciu, dar entuziasmantă, în faţa ambiţioasei Austrii, scor 33-24.

Românii îşi regăsesc patriotismul cu handbalul. Dacă în fotbal am ajuns ciuca bătăilor, fetele care mânuiesc mingea cea mică ne fac să sperăm la performanţe.

Sunt mai frumoase, dar şi mult mai bune decât cei denumiţi în continuare pe nedrept "tricolorii". Lui Herr Daum sau cui i-o urma cândva neamţului i-ar trebui o Neagu sau o Dedu, o Perianu ori o Udriștioiu.

Le-am dat nas

Meciul de la Stockerau, în apropierea Vienei, pornea de la pressure off pentru fetele noastre. Trebuia ca ele să se califice la Campionatul Mondial după o manşă secundă cu Austria şi după un avantaj de 5 goluri la Oradea.

Dacă ar fi să transbordăm în fotbal, noi suntem la nivelul de sus, Germania sau Spania, ele sunt cam la nivelul aşa-zişilor "tricolori" sau chiar mai jos.

Totuşi, în prima repriză, după ce elevele lui Ambros Martin au fost blocate în ofensivă - portăriţa lor, Blazek, de la HCM Râmnicu Vâlcea, a fost femeia-păianjen -, austriecele şi-au depăşit mult condiţia, furnizând multe reuşite din zonă centrală.

Mai enervant e că au fost câteva de pe picioare, la încheietura barelor. Şi totuşi, Denisa Dedu a mai scos de multe ori, culmea!, doar din poziţie de unu contra unu sau de la 7 metri.

Rezerva, Iulia Dumanska, i-a fost cel mai bun psiholog şi arbitru. Cristina Neagu, comparată cu Messi din fotbal, dar care seamănă cu Cristiano Ronaldo ca atitudine şi ca implicare, a dus greul în atac, iar pauza a arătat un 13-11 pentru gazde, surprinzător pentru toată lumea.

Şi apoi, le-am bătut măr

Austriecele, nişte școlăriţe ambiţioase şi perseverente, chiar le-au dat speranţe fanilor şi antrenorului Herbert Muller, timişorean la origini.

Dar Pintea, Udriștioiu - "săgeata" de pe dreapta -, Perianu - mult mai coerentă şi mai eficientă în partea a doua, Neagu, Drăguţ şi Ardean Elisei - "furia" din stânga - au readus realitatea la suprafaţă, scor 22-19 pentru noi, după un sfert de meci din repriza secundă.

Venite de pe bancă, Pricopi, Tomescu, Ilie şi Dincă au contribuit şi ele la a le demola moralul gazdelor, auzindu-se doar strigătele de bucurie "România, România!" "Altă dată, o s-o facem și mai, și mai lată!".

Dumanska a fost şi ea un înger păzitor, iar ale noastre jucau precum Germania la fotbal, dădeau câte intră, din toate poziţiile. S-a terminat 33-24, suntem iar la Mondial, ceva firesc. 

Ca acasă în Austria

Nu se poate spune că româncele au avut parte de un meci tipic în deplasare. În micuţa şi cocheta sală din Stockerau, de 400 de locuri, jumătate a fost ocupată de conaţionalii noştri.

Veniţi în special din nordul ţării cu maşinile personale - se fac cam trei, patru ceasuri de la ieşirea din ţară -, dar şi români care lucrează în Austria.

Cu clop pe cap sau în costume populare, cu tricourile "naţionalei" de fotbal, dar mai aprinşi după handbal decât după fotbalul ce ne face de ruşine, ai noştri s-au manifestat zgomotos pe durata întregului meci. Iar când un membru al staff-ului a început să aplaude, sacadat, cei din tribună i-au urmat exemplul, făcând atmosferă. 

Au suferit din cauza lipsei aerului

Jucătoarele noastre au acuzat temperatura ridicată din sala austriacă. Atât înainte de meci, cât şi în timpul lui, handbalistele au acuzat atmosfera de seră.

Nu a mers aerul condiţionat, era dat drumul la câteva ferestre din tavan. Şi spectatorii, indiferent de naţie, şi-au făcut vânt în continuu cu evantaie improvizate. 

Austria 24
Kovacs 7, Frey 5, Huber 3, Bosch 3, Goricanec 2, Dedic 2, Bauer 1, Logvin 1.
Antrenor: Herbert Muller

România 33
Neagu 7, Udriștoiu 5, Elisei 5, Perianu 5, Tomescu 2, Pintea 2, A. Ilie 2, Dincă 1, Pricopi 1, Laslo 1, Dragut 1, Zamfirescu 1.
Antrenor: Ambros Martin

23 de ediţii de Campionat Mondial va avea în palmares echipa naţională de handbal feminin a României, fiind singura echipă din lume ce le bifează pe toate

3 goluri avantaj au avut cel mai mult austriecele în meci

7 victorii din tot atâtea meciuri în deplasare la barajele pentru Mondiale a repurtat "naţionala" noastră

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (7)
983732924972315
Soos Vilmos  •  14 Iunie 2017, 12:41

Acest domn ( ???) apostol ar trebui sa isi caute o maserie mai pe intelectul ( ???) sau, caci modul in care mizgaleste articolele nu il recomanda ca jurnalist.

869213933152328
Popescu George  •  14 Iunie 2017, 08:36

Ma mir ca n-ati pus stirea asta pe dosul paginii sau in afara ecranului..sau n-ati pus-o pe romanca halep icnind cand pasa..aaa sau asta nu e performanta pt voi , de vreme ce fetele astea se califica regulat la campionateleeuropene si mondiale..vai de voi..

831959706877275
Cristian Baltaru  •  13 Iunie 2017, 23:01

Felicitări, fetelor!Să vă vedem acum la mondialul din Germania ce veți face,sper să veniți în primele șase echipe la acest mondial.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close