SPORTURI  »  HANDBAL  »  RETRAGERE

GALERIE FOTO Semicercul cu amintiri » Cum s-a scris meciul de retragere al Ramonei Farcău, în fața a 2.000 de spectatori

FOTO: Marius Ionescu +13   FOTO
FOTO: Marius Ionescu

Articol de - Publicat sambata, 05 august 2017 22:24

Ramona Farcău și-a organizat azi, la Rm. Vâlcea, meciul de retragere din handbal. La 38 de ani, extrema Oltchimului din perioada de glorie a avut parte de multe momente frumoase, în fața a 2.000 de spectatori. 

"Galacticele" de la Oltchim, fetele care impuneau respect pe semicercurile europene nu cu foarte mult timp în urmă, s-au reunit în această seară, la Rm. Vâlcea. Ramona Farcău, fosta extremă a Oltchimului, a avut inițiativa de a-și invita toate colegele din 2010 la un meci de gală.

Echipa care juca finala Ligii Campionilor în 2010, dar din păcate o pierdea în fața danezelor de la Viborg, s-a aliniat la mijlocul Sălii Sporturilor "Traian" din Rm. Vâlcea.

Luminița Huțupan Dinu, Paula Ungureanu, Mihaela Smedescu, Valentina Elisei Ardean, Iulia Curea, Ramona Farcău, Adriana Nechita, Cristina Neagu, Adina Meiroșu, Valeria Motogna, Steluța Luca, Gabriella Szucs, Narcisa Lecușanu, Clara Vădineanu, Patricia Vizitiu, Oana Manea, Ionela Stanca, Roxana Gatzel, Anastasia Pidpalova au făcut spectacol într-un meci eveniment în care au întâlnit noua echipă din Rm. Vâlcea, HCM.

Lacrimi de emoție

Suporterii i-au făcut o primire cum se cuvine Ramonei, cântându-i "La mulți ani!", dar și afișând câteva banere care au făcut-o pe jucătoare să plângă în hohote.

"Vă mulțumesc din suflet. Vâlcea va rămâne întotdeauna în inima mea. De asta am ales să-mi organizez meciul de retragere aici, de asta am făcut eforturi imense să strâng echipa mea de suflet. Țin să le mulțumesc fetelor pentru că au acceptat invitația și pentru că m-au făcut fericită", a declarat Farcău.

Suporterii au pus la cale și o scenografie 3D, afișând un castel în formă de teren de handbal, cu mesajul: "Vâlcea, templul handbalului românesc!". Au mai fost și alte mesaje afișate de fanii vâlceni, care s-au mobilizat și ei pentru acest meci, așa cum o făceau când Vâlcea juca în Liga Campionilor. "Oltchim trăiește prin noi!" sau "Mulțumim, Ramona!", au scris fanii în semn de respect pentru cea mai bună echipă din istoria handbalului vâlcean.

Luminița Huțupan Dinu, Cristina Neagu și celelalte au făcut spectacol ca în vremurile bune. Goalkeeperul a dovedit că la 45 de ani nu și-a pierdut reflexele și precizia contraatacurilor, Cristina Neagu este întotdeauna un "one woman show", ambițioasă să nu piardă niciun meci amical.

Oltchim 2010-HCM Rm. Vâlcea 26-22

Meciul propriu-zis a fost unul jucat cât se poate de serios, fără a se depăși limitele în fazele de apărare. A fost un prilej de bucurie pentru vâlceni să le revadă la lucru după mult timp pe Adina Meiroșu, Luminița Huțupan, Ionela Stanca, Steluța Luca, Anastasia Pidpalova, jucătoare care au abandonat sportul de performanță de mult timp.

Însărcinate, Aurelia Brădeanu și Clara Vădineanu au fost trimise și ele să execute câte o aruncare de la 7 metri, Mika înscriind în stilul în care în 2016 transforma aruncarea de la 7 metri cu care CSM București câștiga Liga Campionilor!

Oltchim 2010 26
Farcău 6, Stanca 5, Manea 2, Curea 2, Vizitiu 2, Neagu 2, Szucs 2, Luca 1, Elisei 1, Nechita 1, Brădeanu 1, Pidpalova 1. Antrenor: Radu Voina
HCM Rm. Vâlcea 22
Adespii 4, Vukcevici 3, Krnici 3, Glibko 3, Băcăoanu 3, Vasileuskaia 1, Mitrache 1, Craiu 1, Florica 1, Stănciulescu 1, Gavrilă 1. Antrenor: Aurelian Roșca

"Oltchim a însemnat cea mai bună perioadă din cariera mea, ani care nu se uită. Am obținut mari performanțe, am amintiri cât pentru toată viața. E păcat că viața echipei s-a terminat așa cum s-a încheiat"
Valeria Motogna

"Am depănat amintiri, ne-am revăzut după mult timp, pentru că erau fete cu care nu mai vorbisem de ani buni. A fost un prilej extraordinar de a revedea și fanii de la Vâlcea, cei care ne-au susținut necondiționat cu fiecare prilej când intram pe teren"
Cristina Neagu

Promisiunea respectată

Antrenorul Radu Voina, omul care a stat doi ani la Vâlcea, dar a jucat o finală și o semifinală de Liga Campionilor, a fost și el destul de emoționat. La 67 de ani, tehnicianul nu a mai antrenat nicio echipă după ce a plecat de la Vâlcea, în 2012. "Nu mai puteam antrena nicio echipă, pentru că Oltchim a fost maximum!

O echipă care era învățată să câștige. Era ușor să antrenezi aceste fete, chiar dacă sunt caractere puternice, personalități diferite. Asta pentru că erau profesioniste adevărate", a spus Radu Voina.

Condiții de saună

Oltchim Rm. Vâlcea a suferit în anii săi de glorie întotdeauna pentru că nu a avut o sală de nivel european la Rm. Vâlcea. Să faci rost de un bilet la meciurile Oltchimului, pe vremuri, era o adevărată provocare. Pentru că Sala Sporturilor "Traian" nu avea capacitatea necesară, Oltchim a jucat finala din 2010 la București, dar și semifinala cu Gyor, din 2013.

"Ne-au lipsit suporterii noștri, altfel poate ar fi stat lucrurile dacă am fi jucat la Rm. Vâlcea", au spus vâlcencele. Din păcate, nimic nu s-a schimbat între timp. La meciul de aseară, jucătoarele a trebuit să evolueze pe o temperatură de aproape 40 de grade, aerul condiționat nefuncționând în sală. "Galacticele" au retrăit parcă finala Cupei Cupelor din 2007, atunci când, din cauza condensului din sală, parchetul a devenit un patinoar. Atunci s-au spart geamuri, s-au deblocat uși pentru ca partida cu Byasen Trondheim să se poată disputa.

"O zi pe care o voi ține minte toată viață. O zi în care am retrăit atmosfera de altă-dată, o zi în care am revăzut oameni dragi. O să-mi fie dor de Vâlcea întotdeauna"
Ramona Farcău

Ticurile care nu se schimbă!

La intrarea pe teren, pentru prezentarea echipelor, "galacticele" au păstrat ordinea în care o făceau pe vremuri. Numai că, acum Ramona Farcău i-a luat locul în față căpitanului Steluța Luca.

"Era momentul ei de bucurie, momentul ei de glorie", a spus Steluța. Și ticurile jucătoarelor au rămas aceleași. Am revăzut-o pe Lumi rugându-se la bara din dreapta porții sale, pe Adina Meiroșu suflecându-și sortul, pe Pidpalova mânecile tricoului, iar pe Ada Nechita intrând pe teren cochetă și aranjată de parcă ar merge la o nuntă.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
romulus65
romulus65  •  05 August 2017, 23:18

Mult succes in viata Ramona Farcau! Felicitari Ramnicu-Valcea!

drack009
drack009  •  05 August 2017, 23:15

Tot ce poți să faci în fața acestor fete, acestor cariere, e o reverență . Restul, sunt doar vorbe goale

Vezi toate comentariile (2)
Comentează