SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR / CSM BUCUREȘTI-KRIM LJUBLJANA (AZI, ORA 20:00, DIGI, TELEKOM)

Începe Liga Campionilor la handbal feminin! București-Gyor-Skopje, triunghiul Bermudelor de pe semicerc » O analiză a competiției AICI

FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor
FOTO: Cristi Preda / Gazeta Sporturilor

Articol de - Publicat sambata, 07 octombrie 2017 21:06

O nouă ediție a Ligii Campionilor, la feminin, debutează duminică pentru campioana României, CSM București. După ce la prima ediție la care au luat parte, în 2016, "tigroaicele" au furnizat o imensă surpriză, câștigând trofeul, sezonul trecut CSM a trebuit să se mulțumească doar cu locul 3, pierzând la Final Four-ul de la Budapesta, în semifinale, la Vardar Skopje.

În intersezon, lotul campioanei României a suferit schimbări majore. Pe lângă transferul Cristinei Neagu, socotit transferul anului, Bucureștiul le-a mai înregimentat pe campioanele olimpice și mondiale Marit Frafjord și Amanda Kurtovic, pe golgeterul JO 2016, Nathalie Hagman, pe internaționalele Sabina Jacobsen și Aneta Udriștoiu.

"Lotul CSM-ului e cel mai valoros dintre toate echipele. Sunt câte două și trei jucătoare pe post, de aproape aceeași valoare. Singurul semn de întrebare va fi în ceea ce privește formarea unui prim 7, din multitudinea de soluții", spun specialiștii.

Un început, de încălzire

CSM are o grupă mai mult decât accesibilă, cu echipe care nu-i pot pune nici un fel de probleme. "Ne dorim să câștigăm tot în faza grupelor, să mergem cu punctaj maxim. E important pentru moralul nostru", a declarat Cristina Neagu.
Debutul va fi duminică, în Sala Polivalentă, în fața campioanei Sloveniei, Krim. Adversarele, în trecut de două ori câștigătoare ale Ligii Campionilor, nu mai au strălucirea de altă-dată.

Mai ales că cea mai bună jucătoare a lor, extrema stânga Tamara Mavsar, revenită de la Vardar, s-a accidentat și va lipsi jumătate de an.

Campioana Danemracei, NHF Nykobing, la prima vedere principalul pericol, și-a pierdut în vară foarte multe jucătoare. A schimbat și antrenorul. Începutul poticnit din întrecerea internă, cu două înfrângeri în cinci etape, confirmă faptul că echipa nordică nu e o sperietoare.

Ultima în grupă, campioana Poloniei Vistal Gdynia, debutantă în Ligă, e o necunoscută prin prisma jocului. "Important e jocul nostru, nu al adversarelor. Întotdeauna am spus că mi-e frică doar de echipa mea. Dacă noi jucăm, nu ne poate opri nimeni", spune căpitanul echipei, Oana Manea.

Gyor, decimată de accidentări

ETO Audi Gyor, deținătoarea Ligii Campionilor, echipa pregătită de selecționerul României, Ambros Martin, e principala favorită la cucerirea trofeului și în actualul sezon. Campioana Ungariei s-a întărit și ea în vară cu trei jucătoare de top: nemțoaica Anja Althaus, pe care maghiarii au convins-o să-și amâne retragerea, Anne Mette Hansen, considerată copilul teribil al handbalului danez, și norvegianca Stine Oftedal.

Din nefericire pentru ei însă, Mette Hansen s-a accidentat destul de grav la meciul de campionat cu Siofok și nu se știe cât va lipsi, având probleme mari cu spatele.

Danezei i s-au mai adăugat alte două nume. Interul Zsuzsanna Tomori va lipsi și ea, cel puțin 6 săptămâni, accidentându-se la genunchiul drept, urmând să fie supusă unei artroscopii, iar extrema Jana Knedlikova a suferit o ruptură musculară la gambă, lipsind 6 săptămâni. 

Vardar rămâne fără sponsor?

Campioana Macedoniei e singura echipă care a fost prezentă la toate cele patru ediții de Final Four până acum. Formația din Skopje a jucat în premieră, sezonul trecut, finala. Pregătită în continuare de fosta jucătoarea rusă Irina Poltorațkaia, Vardar mizează în general pe aceeași echipă ca și anul trecut.

S-au adăugat două nume importante, pivotul Dragana Cvijici, de la Buducnost, și extrema Polina Kuznețova, de la Kuban Krasnodar. Macedonencele au o mare problema însă. Patronul echipei, rusul Serghei Samsonenko, cel care susține și echipa de fotbal, dar și câștigătoarea Ligii Campionilor, la băieți, a anunțat că va părăsi clubul din Skopje în vara lui 2018.

Patronul a fost contestat de suporterii de la fotbal după ce a pus 50 de euro prețul biletului în preliminariile Ligii, la disputa Vardar-Fenerbahce.

Rostov Don nu ține pasul

La prima vedere și campioana Rusiei, Rostov Don ar putea emite pretenții la Final Four, mai ales că echipa s-a întărit considerabil. Katarina Bulatovici, Mayssa Pessoa, Marina Sudakova sunt noutățile formației care în ultimele două ediții a fost eliminată, de fiecare dată, de CSM București.

Rostov a arătat extrem de bine în sezonul precompetițional, dar în campionatul Rusiei a suferit deja două înfrângeri în primele 5 etape! Antrenorul Frederic Bougeant, venit în februarie anul acesta, va avea viață grea în Rusia, o echipă cu multe jucătoare talentate, dar care nu formează încă o echipă! "E timpul revanșei după toate dezamăgirile din trecut", spune Iulia Managarova, extrema care a jucat în trecut și în România, la Oltchim. 

"CSM București trebuie să se califice în Final Four pentru a treia oară. Ăsta e obiectivul nostru. Putem spune că avem un Dream Team, cu jucătoare puternice. Va fi foarte dificil pentru apărările adverse să le oprească" - Helle Thomsen, antrenor CSM București

"Krim a pierdut câteva jucătoare, dar important e cum jucăm noi. Eu cred că slovenele vor fi principalul adversar. Trebuie să ne demonstrăm pe teren valoare. Dacă vom câștiga va fi o victorie de moral, care ne va ajuta pentru meciurile următoare" - Aneta Udriștoiu, extremă dreapta CSM

Cuplaj în Polivalentă

Azi, CSM București va întâlni de la ora 20:00 pe Krim Ljubljana, în meciul de debut din Liga Campionilor. Jocul fetelor e precedat însă de cel al băieților de la CSM. Elevii lui Vlad Caba vor juca de la ora 17:00, în turul 2 preliminar al Cupei EHF, contra vicecampioanei Belarusului, SKA Minsk. "Nu prea știm nimic de adversari. Eu am avut foarte puțin timp la dispoziție", a declarat Vlad Caba, care l-a schimbat de curând pe banca tehnică a "tigrilor" pe spanioulul Sunen. CSM nu a avut deloc evoluții bune în campionat, suferind trei înfrângeri în șase etape. De când a venit însă Vlad Caba, CSM a obținut două victorii.

Programul CSM în Ligă

07.10, ora 20:00 CSM București-Krim Ljubljana
11.10, ora 21:00 Vistal Gdynia-CSM București
22.10, ora 17:50 Nykobing-CSM București
04.11, ora 16:45 CSM București-Nykobing
11.11, ora 16:00 Krim Ljubljana-CSM București
19.11, ora 16:00 CSM București-Vistal Gdynia
* toate partidele vor fi în direct la DigiSport și Telekom Sport

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează