SPORTURI  »  HANDBAL  »  CUPA EHF

Întâlnire istorică » HC Zalău se duelează cu cea mai galonată echipă feminină a Europei

FOTO: magazinsalajean.ro
FOTO: magazinsalajean.ro

Articol de - Publicat vineri, 10 noiembrie 2017 15:22

Hypo Viena și HC Zalău se vor duela vineri, de la  ora 19:00, în Cupa EHF. Echipa lui Gheorghe Tadici întâlnește cea mai galonată echipă feminină a Europei, Hypo Viena, de 8 ori câștigătoare a Ligii Campionilor.

Hypo Viena e un nume care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Campioana Austriei e echipa care are în vitrină cele mai multe trofee ale Cupei Campionilor Europeni și ale Ligii Campionilor. În anii 90-2000, Hypo era cea mai puternică echipa a Europei.

Manageriată de influentul om de afaceri Gunnar Prokop, Hypo a câștigat tot ceea ce se putea câștiga. Se baza întotdeauna pe jucătoare străine pe care apoi Prokop le naturaliza și acestea jucau și pentru naționala Austriei. Se întâmpla acest lucru îndeosebi cu handbalistele din estul Europei. 

Româncele de la Hypo

Au fost multe românce care au ajuns astfel la Hypo și au îmbrăcat apoi și tricoul "naționalei" alb-roșii. Edith Torok-Matei, Sorina Lefter Teodorovici, Liliana Țopea, Carmen Petca, Simona Popa Spiridon, Gabriela Rotiș Nagy au ajuns să evolueze în tricoul campioanei Austriei și apoi în cel al Austriei. Au fost însă și jucătoare românce care au jucat doar pentru echipa de club. Paula Ungureanu, portarul de la CSM București, nu a acceptat să evolueze pentru Austria, deși i s-a propus cetățenia austriacă.

Omul din spatele gloriei

Hypo Viena a câștigat prima Cupă a Campionilor Europeni în 1989, iar pe ultima în 2000. A fost perioada în care clubul a fost condus de Gunnar Prokop. "Micul dictator", cum a mai fost el numit, Prokop a ajuns la Hypo în 1980. După două finale ale Cupei Campionilor pierdute în 1987 și 1988, a dus trofeul în vitrina clubului din capitala Austriei. 

În anii 1990- 2000, una dintre rivalele lui Hypo s-a numit și Oltchim Rm. Vâlcea, echipă care a reușit în 1997 să oprească supremația austriecelor. După 8 ani în care nici o echipă nu învinsese la Viena, a făcut-o Vâlcea. Se întâmpla pe 16 noiembrie 1998, 26-20! 

A intrat pe teren să oprească o jucătoare!

Gunnar Prokop s-a retras de la Hypo în 2010, dându-și demisia după un gest incredibil pentrecut la meciul cu Metz, campioana Franței, pe 29 octombrie 2009. Era minutul 59,53, iar Svetlana Ognjenovici, extrema stânga a Metzului a scăpat pe contraatac. Scorul era 27-27! În acele momente, Prokop a țâșnit de pe bancă și a prins-o în brațe pe handbalista sârbă.

Pentru că regulamentul nu prevedea atunci vreo sancțiune împotriva echipei, meciul s-a terminat egal, iar Prokop a fost eliminat. A fost suspendat inițial pentru 3 ani și amendat cu 45.000 de euro, dar la apel pedeapsa i s-a redus la un an și amenda micșorată la 10.000 de euro. Prokop nu a mai revenit, iar Hypo nu a mai fost de atunci o forță pe semicerc. 

40 de titluri naționaleare Hypo Viena în palmares. Din 1977, în Austria, doar Hypo Viena a câștigat campionatul

O echipă tânără

Antrenată de ungurul Ferenc Kovacs, Hypo Viena e formată acum, în marea majoritate, din handbaliste tinere. Excepțiile sunt cele trei veterane ale echipei, Olga Sanko (39 de ani), un portar rus care a câștigat Liga Campionilor cu Zvezda Znenigorod în 2008, pivotul lituanian Sonata Vijunaite, o handbalistă care a ajuns la Hypo acum 14 ani și Gorica Acimovici (32 de ani)! Campioana Austriei mai are în lot 4 jucătoare din Ungaria, o islandeză și o româncă: Teodora Măgurean (19 ani). 

Studentă la inginerie biomedicală


Teodora Măgurean a ajuns în vară, la Viena, ea urmând cursurile facultății din Viena, specializarea ei fiind inginerie biomedicală. A făcut handbal la Extrem Baia Mare, fiind colegă de generație cu Diana Nichitean, și joacă pe postul de conducător de joc. "Nu mi-am dorit să jucăm cu Zalău. Noi avem o echipă tânără, fără experiență și de aceea cred că echipa domnului Tadici pornește drept favorită", a declarat Teodora pentru site-ul sportulsalajean.ro.

Vor să ajungă în grupele Cupei EHF

HC Zalău a obținut și ea de-a lungul timpului câteva rezultate notabile în Europa. A câștigat City Cup în 1996, a jucat finala Cupei EHF în 2012, și a ajuns de mai multe ori în semifinalele cupelor europene. De această dată, tocmai pentru ca fetele lui să capete experiență competițională, Gheorghe Tadici își dorește să ducă Zalăul în grupele Cupei EHF, a doua competiție ca valoare. Pentru acest lucru va trebui să treacă de dubla manșă cu Hypo Viena, totul urmând să fie decis la partida retur de la Zalău, pe 18 noiembrie

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează