SPORTURI  »  HANDBAL  »  DECLARAȚII

Mister Europa » Interul lui HC Dobrogea Sud Constanța, Stevan Vujovici, a jucat deja în 9 țări!

Stevan Vujovici pe malul Mării Negre, dar cu gândul acasă FOTO Ionuț Coman
Vujovici în acțiune FOTO Telegraf Constanța
Stevan Vujovici pe malul Mării Negre, dar cu gândul acasă FOTO Ionuț Coman Vujovici în acțiune FOTO Telegraf Constanța

Articol de - Publicat sambata, 25 noiembrie 2017 09:00

La doar 27 de ani, interul lui HC Dobrogea Sud Constanța, Stevan Vujovici, a jucat deja în 9 țări, bifând cele mai tari campionate din handbalul european.

Considerat marea lovitură în campania de achiziții din vară, Stevan Vujovici s-a acomodat rapid la Constanța. Internaționalul muntenegrean în vârstă de 27 de ani este, de altfel, obișnuit cu locurile noi, schimbând în carieră nu mai puțin de 10 echipe. Și nu oricum, ci din 9 țări, un adevărat record, mai ales că printre acestea figurează și cele mai puternice campionate din Europa. Povestea transferurilor peste hotare a început când avea doar 17 ani, când unul dintre cei mai celebri antrenori din lume, Veselin Vujovici, l-a adus în Macedonia, la Vardar. "Eram cel mai bun tânăr jucător din Muntenegru și când un nume atât de mare în handbalul mondial m-a dorit la echipă, nu am stat să mă gândesc prea mult", explică interul dreapta. Apoi, s-a mutat pentru un sezon în Serbia, la Steaua Roșie Belgrad.

Din Spania spre casă

Primul pas în afara spațiului ex-iugoslav a însemnat Spania. Un sezon la Club Balonmano Antequera. "În Spania mi-a mers foarte bine, am făcut un campionat excelent. Orașul era superb, în apropiere de Malaga, aveam marea lângă mine, vreme caldă tot anul, dar a venit criza financiară. Au dispărut echipe mari, banii s-au împuținat, așa că venise momentul să plec în altă țară. M-am întors la Vardar, am câștigat întrecerea balcanică, însă am ales să merg acasă, unde nu jucasem deloc la nivel de seniori. Așa că, timp de un sezon, am fost la echipa din orașul meu natal, Cetinje, fosta capitală regală din Muntenegru. Și am câștigat campionatul și Cupa cu victorii pe linie", povestește Stevan.

Franța, "mon amour"

A fost cucerit rapid de următoarea ofertă. De la Selestat, în Franța, țara unde visa să ajungă. "Nu vorbeam deloc franceză, dar mi-am dorit mult să ajung acolo. Și am învățat limba rapid. Mi-au plăcut stilul lor de viață, cultura, mâncarea. Și se joacă handbal bun. Îmi aduc aminte de un meci încheiat la egalitate cu PSG. Nu ne dădea nimeni nicio șansă, lumea plătise și 200 de euro pe bilet ca să vadă marile vedete de la oaspeți, să aibă acces în vestiarul lor, dar ne-au aplaudat în picioare la finalul meciului. Egalul acela a fost ca o mare victorie", își amintește interul dreapta. După două sezoane, a primit șansa de a juca în cel mai bun campionat din lume, la HSG Wetzlar: "Clar, este cel mai tare campionat! Au cei mai buni jucători, cea mai bună organizare, cei mai mulți bani. Sălile sunt pline mereu, indiferent de adversar. Este întrecerea perfectă. Eram într-o formă bună, dar antrenorul s-a gândit că nu are loc pentru mine, așa că am jucat destul de puțin. Am plecat în Elveția, unde președintele clubului îmi era prieten și m-a rugat să-l ajut, mai ales că eram liber de contract. Dar nu puteam să stau prea mult acolo, nivelul nu era prea ridicat".

Vrăjit de Constanța

Din nou, un mic popas la Skopje, urmat de o aventură de un an în Ungaria, la Balmazajvarosi. "Nu mi-a plăcut în Ungaria pentru că era foarte frig și limba mi s-a părut ciudată. Nu m-am acomodat prea bine, chiar dacă jocul îmi mergea. Mă bucur totuși că am mers acolo, pentru că mi-am făcut câțiva prieteni foarte buni", spune Stevan. În vară a mai primit o provocare. La cel mai nou club din România, HC Dobrogea Sud Constanța, dar într-un oraș cu mare tradiție în handbal.

"Constanța are o imagine foarte bună în handbalul european, știam multe despre HCM. Noul club și-a propus să repete performanțele, iar când Gaudin a venit aici, mi-a fost și mai ușor să aleg. Ne știam bine, pentru că m-a antrenat timp de o jumătate de sezon la Selestat. În plus, Rakcevic îmi este prieten, sunt mulți jucători din Serbia, Muntenegru sau Macedonia. De exemplu, Cutura a jucat chiar pentru Lovcen, pe vremea când eram copil și mergeam ca spectator la meciuri. Pe urmă, l-am întâlnit pe teren în campionatul spaniol. Îi știam și pe jucătorii români mai experimentați, Buricea și Toma, pentru că am jucat împotriva lor la nivel de națională. Plus orașul, aflat la malul mării", mărturisește internaționalul muntenegrean.

Foame de trofee

A venit la Constanța pentru trofee. "Câteodată, banii nu contează atât de mult. Câștig mai puțin decât în alte țări, dar cu HCDS chiar am șansa de a juca la nivel înalt, poate chiar în Liga Campionilor pe viitor. Am contract pe doi ani, sunt fericit aici și vreau să rămân cât mai mult", spune Stevan. Prima mare performanță în Europa poate veni duminică, în returul cu germanii de la Magdeburg, din al treilea tur preliminar din Cupa EHF. În prima manșă, constănțenii au cedat în deplasare, la o diferență de doar două goluri, 25-27. "I-am surprins cu jocul nostru. Acum ne va fi mai greu, pentru că ne știu, dar o să dăm totul. Nu sunt invincibili, dar cred că reprezintă cea mai bună echipă din EHF Cup și ar fi o surpriză uriașă să plece acasă încă din această fază. Dar pentru noi ar fi senzațional să mergem în grupe".

"Cetinje se află în munți, dar este la 20 de minute de malul mării, iar cei 25 de kilometri până la Budva îți oferă o priveliște fantastică. Suntem pe aceeași coastă cu Croația, dar la noi este mai frumos"
Stevan Vujovici

"Am venit la Constanța singur, dar prietena mea, Sanja Damjanovici, este aproape. Joacă în Ungaria, la Siofok, și este în echipa națională"
Stevan Vujovici

Televizare

HC Dobrogea Sud-Magdeburg
Duminică, ora 18:00 , DotoSportTV

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close