SPORTURI  »  HANDBAL  »  GENERAŢIA FANTASTICĂ

Oamenii din spatele medaliilor » Cine sînt descoperitorii talentelor care au luat aurul la Mondialele din Macedonia

Lorena Ostase a fost aleasă în echipa ideală a Campionatului Mondial din Macedonia +2   FOTO
Lorena Ostase a fost aleasă în echipa ideală a Campionatului Mondial din Macedonia

Articol de - Publicat joi, 07 august 2014 00:00 / Actualizat joi, 07 august 2014 00:16

Vîlceanca Maria Ciulei a pus mingea de handbal în mîinile a patru dintre handbalistele junioare, campioane mondiale în Macedonia. Vasluianul Costică Crăciun a avut şi el două fete la lot.

În spatele succesului echipei naţionale de handbal feminin junioare stau multe ore de muncă şi multe ore de căutări ale copiilor care-şi doresc să facă sport. Maria Ciulei (64 de ani) şi Costică Crăciun (56 de ani) sînt doi dintre profesorii de sport care s-au simţit împliniţi în momentul în care handbalistele au urcat pe podium. Şase dintre fetele în care ei au văzut talentul din prima au ajuns sus, sus de tot.

De la Ţopea la Roşca
Maria Ciulei antrenează copii de cînd se ştie. A început la Făgăraş, acolo unde a descoperit-o pe Liliana Ţopea, interul care a cîştigat de trei ori Liga Campionilor cu Hypo Viena şi o dată cu TV Lutzellinden, iar apoi a ajuns la Rm. Vîlcea. În oraşul în care se respiră handbal, profesoara a mai descoperit alte nume mari ale handbalului românesc: Cristina Dogaru, Monica Iacob, Florentina Carcadia, Carmen Niţescu, Carmina Bădiţă.

Nu s-a oprit, deşi s-a pensionat din 2008. A trecut la Şcoala particulară a Mariei Torok şi a tot bătut terenurile şcolilor din judeţ pentru a chema fetiţe să facă handbal. Aşa le-a descoperit pe Isabela Roşca, Alina Ilie, Iulia Andrei şi Oana Bucă, fete care au cucerit aurul la Ohrid. "Am fost la finală. Nu pot să descriu sentimentele trăite. M-am simţit împlinită, parcă a fost încununarea întregii mele munci", spune Maria Ciulei. Fetele îi sînt recunoscătoare şi acum. O vizitează, îi telefonează şi îi cer sfatul atunci cînd au de luat decizii importante în handbal.

Speră să descopere noi talente pe viitor, punîndu-şi acum speranţe în generaţia 2002-2003, pe care o antrenează, cu care a cîştigat titlul naţional la junioare V. "Nu am avut niciodată o fetiţă mai talentată decît cea pe care o am acum, Alicia Gogîrlă, fiica Simonei Gogîrlă, fosta internaţională. O să-şi întreacă mama în performanţe, vă asigur", a încheiat Maria Ciulei.

Dedicat meseriei de profesor
La Vaslui, Costică Crăciun trudeşte de cînd se ştie pentru handbal. Într-un judeţ sărac, cu oameni amărîţi, profesorul spune că încearcă să schimbe cursul vieţii unor copii. Pe care vrea să-i trimită la loturile naţionale, să ajungă cineva. Aşa s-a întîmplat şi cu Lorena Ostase, declarată cel mai bun pivot în Macedonia, dar şi cu Sonia Vasiliu, considerată cea mai bună apărătoare a echipei.

"Pe Lorena am văzut-o jucînd fotbal cu băieţii, în faţa blocului. Ea juca singură contra a doi băieţi. Şi culmea, că-i şi bătea!", îşi aminteşte profesorul. A avut un pic de tras însă cu ea. "Nu prea se ţinea de treabă. Ba venea, ba nu venea. Pînă la urmă însă, s-a îndrăgostit de ceea ce face", a adăugat el. Sonia i-a sărit în ochi de la început.

"Era înaltă, avea talie. Problema era că stătea departe de şcoala unde ne antrenam şi nu putea veni. Mergeam eu şi o luam cu maşina pentru că oricum era în drumul în care duceam şi soţia la serviciu", a dezvăluit Costică Crăciun.

Nu a trecut trialul
Costică Crăciun, tehnicianul de la Vaslui, îşi aduce aminte că Lorena Ostase nici nu a fost oprită la primul trial pentru formarea lotului naţional, care a avut loc la Bucureşti.

"Au oprit atunci 60 de fete, dar Lorena nu le-a sărit în ochi. M-am dus la antrenorul federal, domnul Drăgănescu, şi i-am spus: «Domnule, ţineţi-o pe cheltuiala mea, două săptămîni. Dacă acest copil nu corespunde, să mi-o trimiteţi acasă!» M-au sunat după cîteva zile şi mi-au spus: «Domnule, ai avut dreptate!»", a povestit profesorul. Primeşte de la lot 200 de lei lunar, cîte o sută de lei pentru fiecare fată descoperită, dar marea lui mulţumire este că şi-a văzut elevele, pe podium, cîntînd "Deşteaptă-te, române!".

100.000 de euro de la Digi
Pe lîngă banii pe care campioanele mondiale de junioare îi vor primi de la MTS, handbalistele "tricolore" au mai aflat ieri că vor fi premiate şi de DigiSport. Postul TV va recompensa întregul lot cu suma de 100.000 de euro. Bazaliu şi compania primesc de la Minister cîte 18.600 de lei, aproximativ 4.200 de euro.

2.000 de euro de la Porumboiu
Sonia Vasiliu s-a accidentat destul de grav acum două sezoane şi a avut nevoie de operaţie la genunchi. "Şi-a rupt ligamentul la un meci de campionat. Nu avea bani de operaţie, noroc că m-am dus la domnul Adrian Porumboiu care mi-a dat 2.000 de euro şi astfel s-a refăcut fata", a declarat antrenorul Costică Crăciun.

"Îi sînt foarte recunoscătoare domnului prefesor Costică Crăciun. Fără el nu aş fi ajuns niciodată campioană mondială" (Sonia Vasiliu)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
neluturap
neluturap  •  08 August 2014, 10:36

Prima data cand imi vine sa il laud pe Porumboiu,bravo domne,toata stima ptr acel gest. Bravo Digi de aemenea,sustinatorul nr 1 a handbalului romanesc. Felicitari si mult succes pe mai departe ptr acei antrenori minunati care lucreaza ptr a descoperi noi si noi talente. Mi-ar placea ca si gaz. sporturilor sa scrie mai des si mai mult despre handbal fiindca multa lume e scarbita de atata circ si fotbal.

zagna
zagna  •  07 August 2014, 13:24

poate citesc si antrenorii nostri de fotbal, alde "sumudica"...

hefaist0s
hefaist0s  •  07 August 2014, 13:13
Postat de hefaist0s pe 07 August 2014, 13:12

Bravo Digi! Pentru acest gest ma voi gandi de multe ori inainte de a renunta la voi! Deocamdata nu se pune problema dar sa nu v-o luati in cap...

Ati cenzurat...litera p? Pe bune??

Vezi toate comentariile (6)
Comentează