SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSSM BACĂU

Poveste de succes » Bacăul vrea să revină pe prima scenă a handbalului românesc: ”Vom promova în prima ligă”

CSSM Bacău acum 4 ani, echipa care câștiga titlul național la juniori 3 +2   FOTO
CSSM Bacău acum 4 ani, echipa care câștiga titlul național la juniori 3

Articol de - Publicat vineri, 19 mai 2017 00:00

Cu o generație care a câștigat la juniori cinci medalii, dintre care trei de aur, Bacăul vrea să revină pe prima scenă a handbalului românesc. Antrenorul Gabriel Armanu promite că așteptarea a luat sfârșit.

Știința Dedeman Bacău a dispărut de pe harta handbalului în 2015, atunci când echipa, rămasă fără sprijin financiar, s-a desființat.

Bacăul a câștigat însă în ultimii doi ani titlul național la handbal juniori I prin CSSM Bacău, iar toată lumea se întreabă acum când acești puști vor face trecerea spre handbalulul mare.

Antrenorul echipei, fosta extremă de la Dinamo și Fibrex Săvinești, Gabriel Armanu, e convins că Bacăul nu va mai avea mult timp de așteptat pentru a reveni pe prima scenă.

"Trag speranță că în sezonul viitor, 2017-2018, vom promova în prima ligă. Cu acești copii, cu ce mai avem acasă, la echipa din liga secundă, vom urca. Bacăul a ajuns la momentul ăsta să nu mai aibă potențial să plătească mii de euro la străini. La noi toți jucătorii au contracte decente, ca să-i putem plăti. Primăria, Dedeman și Adeplast ne ajută să-i finanțăm corect", a declarat Armanu.

De cinci ani o familie

Gabi Armanu a preluat generația 1998-1999 de cinci ani. A muncit mult cu ei, dar acum e fericit. "Am început în 2012. Antrenasem la echipa de seniori, dar venise Colin Voica și m-am mutat la copii. A fost greu la început. Am găsit copii adunați de prin țara: Vaslui, Brăila, Comănești, Moinești. Nu jucau însă toți pentru că fuseseră transferați prea târziu. Am ieșit campioni la juniori 3", începe să povestească tehnicianul.

"În prima fază, când am trecut de la Liga Națională la copii, mi s-a părut ciudat. Duceam dorul spectatorilor. Mă obișnuisem cu sala plină, cu tensiunea meciurilor. Aici nu mai era nimeni, era liniște", spune Gabi.

Sunt și aspectele plăcute însă. "Copiii nu te păcălesc niciodată. Mai ales dacă ai reușit să ai și ceva performanțe în spate, un pic de nume... Dacă știi să pui poveștile cap la cap, stau și se uită în gura ta, le place, ei acaparează orice, și bune și rele", afirmă antrenorul.

Bătuți de Baia Mare

La juniori 2, Bacăul nu a mai reușit să ia titlul. I-a bătut de două ori Baia Mare. "Le-am spus că trebuie să muncim și mai mult. Pentru că nu e de ajuns. Și m-au ascultat". Și-au luat apoi revanșa la juniori 1.

Au cucerit titlul în două rânduri. "Nu ne-am mai întâlnit cu Baia Mare, pentru că ei pierduseră în semifinale la CSM București. Dar am trecut de două ori de CSM București, clubul cel mai bogat din țară", spune mândru Armanu.

Lăsând la o parte aspectul salarial, tehnicianul recunoaște că la Bacău au toate condițiile pentru marea performanță.

"Ei au condiții ca de ligă. Cu masă la restaurant, recuperare, medicamentație, eu așa i-am crescut întotdeauna. Echipament, turnee în țară și străinătate. Mergem oriunde se poate juca, cred că și asta e cheia succesului. Numai jucând cu cei mai buni crești", consideră Gabi.

"Am avut șansa să-i trădez, dar nu am făcut-o!"

Gabriel Armanu a fost ofertat de multe echipe din țară, atât la fete, cât și la băieți, dar a judecat mereu cu inima.

"Am refuzat multe echpe de prima ligă. Banii întotdeauna, la Liga Națională, sunt mai mulți decât la juniori. Dar m-am gândit că eu sunt acasă, cu familia, m-am atașat un pic de oraș. Din alt doilea an m-am atașat și de copii și am refuzat mereu echipe.

Chiar anul acesta eram tentat, neștiind ce buget o să avem, să plec la o echipă de fete. Dar apoi am zis pas. Le cerusem mulți bani, au fost de acord să mă plătească înainte, dar tot nu am plecat", afirmă tehnicianul. Vrea să ducă proiectul până la capăt.

"Avem un sistem foarte bine pus la punct, ulterior s-au creat grupe pe fiecare an de vârstă. Teoretic, ăsta e viitorul handbalului de oriunde, să ai generații de copii care să vină continuu din spate. Pentru că, așa cum am mai spus, nu toată lumea are bani să transfere străini".

"10 minute la Ligă nu fac cât 60 în Divizia A"

Jucătorii de la CSSM Bacău sunt acum ofertați de toate echipele din țară. Gabi Armanu spune că nu va ține pe nimeni cu forța, doar că acești băieți mai au nevoie de un an-doi pentru acomodare.

"Din punctul meu de vedere zece minute la Liga Națională, pe care nu i le garantează nimeni, nu sunt de ajuns pentru un astfel de jucător tânăr. Pe când, la Bacău, la liga a doua, joacă 30 sau 60. Și așa crește, prinde curaj", spune Armanu.

Tehnicianul adaugă și dă exemple de handbaliști care au debutat la Bacău pe același principiu. "Radu Ghiță, Tărâță, frații Bujor, Gabi și Mihai tot așa au crescut. De asta zic că, dacă ajungem să promovăm, nu ne mai dă nimeni jos de acolo", încheie Armanu.

A renunțat la lotul național

Gabi Armanu a fost o perioadă și antrenor la lotul național de juniori, dar a renunțat. E diplomat când vine vorba de cauzele plecării.

"Am văzut că nu pot să fac modificările pe care mi le-aș fi dorit! Plus că eram voluntar. Voluntariatul eu îl accept, fără nici o problemă. Eu sunt profesor la școală. Dacă pun pe cineva în loc, trebuie să-l plătesc, să-mi facă orele. Pierd niște bani. Până la urmă trebuie să trăiască și familia mea", spune tehnicianul.

Șapte-opt jucători din grupa sa au fost convocați mereu la loturile naționale.

Lotul CSSM Bacău care a câștigat titlul la juniori I
Vlăduț Rusu, Cristian Niculai, Eugen Crăciunescu, Dragoș Hanțaru, Ionuț Broască, Andrei Drăgan, Răzvan Drăgan, Andrei Iștoc, Călin Căbuț, Alexandru Ionescu, Maxim Oancea, Cătălin Brăescu, Răzvan Totir, Bogdan Dima, Bogdan Doboș, Ionuț Atănăsoaei, Răzvan Dodiță, Tudor Boer.

2.000de spectatori au asistat la Brașov la finala dintre CSSM Bacău-CSM București, câștigată de moldoveni cu 27-23

31de victorii consecutive din tot atâtea meciuri disputate au obținut juniorii 1 de la CSSM Bacău

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează