SPORTURI  »  HANDBAL  »  NAȚIONALA DE HANDBAL MASCULIN

Povestea fiului rătăcitor » Alex Șimicu revine la națională după ce a refuzat aproape patru ani să răspundă convocărilor

Articol de - Publicat marti, 02 ianuarie 2018 12:13

Alexandru Șimicu (29 de ani) revine în echipa națională după o pauză de aproape 4 ani. Interul de la Saint Raphael s-a supărat după ce federația nu a soluționat litigiul financiar dintre el și fostul său club, HCM Constanța.

Naționala masculină a României s-a reunit luni seara, la Călărași, urmând să participe pe 5-6 ianuarie la ”Trofeul Carpați”, iar mai apoi să ia startul la turneul de calificare din Italia pentru Mondialul din 2019.

Noutatea în lotul pregătit de ibericul Xavier Pascual este revenirea interului stânga Alexandru Șimicu. Handbalistul echipei franceze Saint Raphael a refuzat aproape patru ani de zile să răspundă convocărilor primei reprezentative. Motivul a fost unul extrem de serios.

Comisiile federației au luat partea clubului

Pe când evolua la HCM Constanța, Alexandru Șimicu și-a depus memoriu la Federația Română de Handbal pentru a recupera o sumă destul de mare de bani. Jucătorul fusese neplătit aproape jumătate de an. Comisiile FRH au dat dreptate însă celor de la HCM Constanța, iar Șimicu ar fi spus atunci că nu va mai veni să joace la echipa națională! ”Noi, jucătorii, nu suntem de nimeni apărați! Nu se respectă regulamntele! Să joace cei de la federației și de la comisii în echipa națională atunci”, ar fi spus Alex Șimicu, supărat.

A renunțat la bani?

Există și varianta adusă în discuție de HCM Constanța. Șimicu a avut o ofertă extrem de tentantă din Bundesliga, de la HSV Hamburg, fosta campioană a Europei. Și, pentru că mai avea un an de contract cu HCM Constanța, el a renunțat la suma restantă pe care o avea de încasat de pe Litoral, pentru a primi ”verde” în ceea ce privește transferul la Hamburg.

În vara lui 2014 Șimicu a ajuns la Hamburg, dar a stat doar un an pentru că gruparea a trecut prin mari probleme financiare. A fost retrogradat din aceste motive. Iar Șimicu a ajuns în Franța, la clubul la care evoluează și azi: Saint Raphael Var.

Ultimul meci, cu Finlanda

Șimicu s-a ținut de promisiune și nu a mai răspuns convocărilor la echipa națională. Președintele FRH, Alexandru Dedu a avut mai multe runde de negocieri cu jucătorul, dar nu l-a convins să renunțe la decizia sa.

Ultimul meci al lui Șimicu pentru România a avut loc pe 2 aprilie 2014, în preliminariile Campionatului European 2016. România câștigat atunci cu 32-30, Șimicu marcând de două ori. La returul de peste trei zile, Șimicu nu a mai urcat însă în avion. România pierdea la Karjaa, 29-32, și rata calificarea în faza a doua a preliminariilor, ajungând pe cea mai joasă poziție din istorie.

Trei antrenori, același răspuns

Banca tehnică a României s-a schimbat de mute ori în tot acest timp. După Eliodor Voica, pe mandatul căruia Șimicu a jucat ultima dată pentru România, a urmat francezul Christian Gaudin, care a stat pe banca ”tricolorilor” doar la meciurile cu Suedia, din play-off-ul Mondialului din 2015. Apoi Aihan Omer (2014-2016), tehnician care lucrase cu el la Constanța. Și din 2016 Xavier Pascual. Toți l-au dorit pe timișorean în lot, dar de fiecare dată s-au lovit de hotărârea lui fermă.

Mihai Popescu l-a convins?

Coechipier cu Alex Șimicu la Saint Raphael, portarul Mihai Popescu a insistat în mai multe rânduri pe lângă colegul său să revină să joace pentru România.

Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, acum mai bine de jumătate de an, Mihai a recunoscut că a discutat cu Alex despre revenire și că e aproape de a-l convinge să se întoarcă.

Cert este că Șimicu va fi acum în lotul României pentru preliminariile Mondialului din 2019. Interul stânga va juca în turneul de la Bozen (11-13 ianuarie) contra Italiei, Insulelelor Feroe și Ucrainei. Doar prima clasată va accede în play-off.

Evoluții apreciate

Alexandru Șimicu a fost nominalizat în echipa ideală a campionatului francez, sezonul trecut. Cu Saint Raphael a ajuns, tot sezonul trecut, în Final Four-ul Cupei EHF. Acolo francezii au terminat doar pe locul 4. Cu 39 de reușite, Șimicu a fost unul dintre golgeterii echipei.

Program Trofeul Carpați, Călărași

5 ianuarie
18:45 Tunisia-Portugalia
21:05 România-Bahrain
6 ianuarie
18:45 finala mică
21:05 finala

Echipa României pentru ”Trofeul Carpați”

Portari: Mihai Popescu, Adrian Țenghea, Ionuț Iancu
Extreme stânga: Nicușor Negru, Chike Onyejekwe
Inter stânga: Alexandru Șimicu, Dan Racotea, Alexandru Csepreghi, Ionut Ramba, Viorel Fotache, Robert Militaru
Centri: Cristian Fenici, Ramon Șomlea, Mihai Bujor
Interi dreapta: Javier Humet, Demis Grigoraș, Marius Sadoveac
Extreme dreapta: Roland Thalmaier, Gabriel Bujor
Pivoți: Adrian Rotaru, Dragoș Soare

7 jucătoricare evoluează în campionate din străinătate a convocat Xavier Pascual, din totalul de 21. Doar 16 vor juca însă la turneul din Italia

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
onduku
onduku  •  03 Ianuarie 2018, 00:30
Postat de chim_jong_unu pe 02 Ianuarie 2018, 13:12

Ce turneu puternic ! Ca și cum ai avea un turneu de hochei cu Jamaica , Bahamas , Ciad și Sudan ...

Portugalia si Tunisia sunt doua echipe foarte bune la ora actuala. Cat despre lotul Romaniei, acesta este complet! Nu inteleg de ce nu reusesc sa faca mai mult.

chim_jong_unu
chim_jong_unu  •  02 Ianuarie 2018, 13:12

Ce turneu puternic ! Ca și cum ai avea un turneu de hochei cu Jamaica , Bahamas , Ciad și Sudan ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează