SPORTURI  »  HANDBAL  »  ALEGERI FRH

Un nume uriaș din handbalul românesc avertizează înaintea alegerilor de la FRH: "Politicul să nu se mai bage! Lăsați sportul oamenilor de sport"

Articol de - Publicat marti, 06 februarie 2018 17:09

Fostul campion mondial Radu Voina spune că nu mai vrea desfășurarea de acum patru ani, când la alegeri 70 la sută din votanți nu erau din handbal! 

Ca un om care trăiește de o viață în handbal, Radu Voina urmărește cu interes și lupta pentru putere la șefia federației. Spune că nu se mai implică, nici el, nici colegii de generație. "Noi suntem gloanțele oarbe", glumește fostul campion mondial.

Alexandru Dedu, Robert Licu și Narcisa Lecușanu sunt cei trei candidați la președinția FRH la alegerile din 14 februarie.

Lui Radu Voina nu-i place calea urmată de handbal în ultmii patru ani. "Am citit la voi, în Gazeta Sporturilor, toate interviurile cu candidații. Mi-au plăcut enorm cele lu Licu și Lecușanu. Lucruri decente, fără atacuri la persoană. În schimb, interviul președintelui Dedu mi s-a părut puțin arogant și prea plin de el. Președintele, nu articolul!", subliniază nea Radu.

"Eu cred că, dacă ești bun, lasă-i pe alții să te laude, nu te lauzi tu. Cum poate spune «Eu sunt cel mai bun!»", întreabă el.

"Cine nu e cu mine e dușmanul meu!"

Radu Voina își amintește că a fost la alegerile de acum patru ani. "Noi am fost ca păpușile Muppets, să ne vadă lumea. Am stat lângă regretatul Nicolae Nedef. Și când am văzut lumea de acolo, 70 la sută din oamenii așa-ziși de handbal nu-i cunoșteam!

Politicul a trimis acolo directori, profesori de la alte discipline, cu scop exact. Era un vot politic. Cum să-l percep altfel când domnul Dedu spunea înainte de alegeri că o să aibă 104 sau 105 voturi! Așa a fost, totul se știa dinainte. Nu aș vrea să se mai întâmple asta, pentru binele handbalului", subliniază Radu Voina.

Fostul selecționer al României spune că el și generația veche a handbalului sunt percepuți de actuala conducere ca niște dușmani. "Se ghidează după sloganul, cine nu zice ca mine este dușmanul meu! Dar s-au terminat timpurile alea. Noi, generația asta de bătrâni, ne mai uităm doar la handbal și ne dăm și noi cu părerea. Chiar dacă părerile nu coincid câteodată, acest drept de a vorbi nu ni-l poate lua nimeni", adaugă Voina.

A cheltuit banii Ligii Profesioniste!

Radu Voina își aduce aminte că Alexandru Dedu a fost pentru un an de zile președintele Ligii Profesioniste de Handbal. "Șefii cluburilor l-au ales să pună bazele acestei ligi, să-i reprezinte. A cheltuit doar banii care i s-au dat pe mână. Care a fost finalitatea? Principlaul scop nu era acela de a cheltui pe chirii și salarii?", acuză Radu Voina.

Tehnicianul care a luat bronzul cu naționala României în 2010 continuă. "Federația trebuie să aibă doar grija echipelor naționale, alea 8 de la toate categoriile. În rest, să nu se amestece. Dar federația e condusă de arbitri, nouă foști arbitri fac parte din Consiliul de Administrație. Au fost aleși, dar cum? Ne legăm din nou de intervenția politicului. Acolo, în Consiliul de Administrație, trebuie să fie oameni potenți financiar, capabili, să aibă habar de fenomen. Nu mai vorbesc că, democratic, antrenorii, sportivii ar trebui să aibă și ei reprezentanți", spune Radu Voina.

"A spaniolizat handbalul românesc!"

Tehnicianul român spune că va lupta întotdeauna pentru a apăra drepturile antrenorilor și sportivilor români. "Antrenorii români, ăia buni sau răi, trebuie ajutați. Jucătorii, la fel, trebuie să li se dea timp de joc, că dacă nu joacă, degeaba îi avem! Am ajuns să aducem antrenori spanioli și la tineret.

Păi, ce înțeleg copiii ăia? Am avut la handbal portari uriași: Buligan, Toacsen, Penu, Munteanu, la fete Huțupan. Chiar nici antrenori de portari nu mai avem? Nu putem să-l punem pe unul dintre ai noștri? Tot spaniol ne trebuie și aici?", întreabă Radu Voina.

Apoi, fostul mare handbalist atacă și politica lui Dedu de a premia orice rezultat, pentru că aceste premieri le iau și angajații federației! "Aaa, le dăm prime în precalificări, că au bătut Insulele Feroe și cu șansă de la Dumnezeu au făcut egal cu Ucraina? Ne înfrățim cu Italia că ne-a ajutat să ajungem în calificări? Nu pot să accept bătaia de joc, pentru ce să dea prime?

Și apoi vine și spune că vor cumpăra locuri în avion cu spațiu mare între scaune, că ei sunt mari. Călătoresc 5-6 ore cu avionul și merg cu genunchii la gură! Dar unde mergi în Europa 5-6 ore cu avionul? Lucrurile astea să le spună la niște juniori 4, că ei o să creadă așa ceva", mai spune Radu Voina.

"Mi se pare suspectă crearea unor posturi în federație, exact acum, înainte de alegeri. Sportivii propuși sunt deosebiți, dar scopul nu e cel electoral? De ce acum se găsesc posturi noi, doar pentru impact mediatic?" Radu Voina

"Oamenii de handbal să îl aleagă pe cel mai bun din cei trei. Dacă ei consideră că domnul Dedu, după cei patru ani, când a fost ales politic, a făcut lucruri bune, să aleagă continuitatea. Dacă ei vor schimbare, să aleagă schimbarea însă" Radu Voina

"La finalul Europeanului din Croația a fost un Congres al președinților federațiilor din toată Europa. Noi, din nou, am lipsit. Trebuie să fim și noi acolo. A trimis-o pe Cristina Vărzaru, care era de două săptămâni în federație! Nu-i normal, acolo sunt președinți. Dacă nu poate merge, lasă pe unul care merge la astfel de întâlniri"
Radu Voina

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
1741452882747845
Adrian Simion  •  09 Februarie 2018, 14:38

.. interesant este faptul ca domnul profesor RADU VOINA "l-a adus " la CSA Steaua pe Alexandru Dedu !!!

2035657783412339
Cristian Badescu  •  07 Februarie 2018, 19:27

Problema se pune in termeni foarte simpli:1.Se voteaza candidatul Partidului Stat si lucrurile vor decurge oarecum previzibil,cu multa gargara si cu noroc,poate si niste mici rezultate sau 2.Se voteaza un candidat antisistem care dupa ce va culege "betele din roate" va coopera sau va demisiona sau va duce la bun sfarsit un mandat catastrofal.PSD e in tot ce misca!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează