SPORTURI  »  HANDBAL  »  VIPERS KRISTIANSAND - SCM CRAIOVA, 18:00, TV DIGI SPORT, TELEKOM ȘI GSP.RO

VIPERS KRISTIANSAND - SCM CRAIOVA // AZI E FINALA EHF! » Portarul Craiovei e gata de o încleștare istorică: "Mai vreau să trăiesc clipele din semifinale!"

FOTO: Bogdan Dăescu
FOTO: Bogdan Dăescu

Articol de - Publicat sambata, 05 mai 2018 09:31

SCM Craiova joacă azi, de la ora 18:00, turul finalei Cupei EHF la handbal feminin cu norvegiencele de la Vipers Kristiansand. Meciul are loc în Norvegia și este liveTEXT pe GSP.RO și în direct pe TV Digi Sport, Telekom și GSP.RO.

Florentina Stanciu, portarul Craiovei, a vrut să se lase de handbal. După 13 ani în Islanda, s-a întors acasă și a trăit cel mai fascinant sezon din carieră. Florentina Stanciu a făcut primii pași în handbal la Craiova și se va retrage tot de la Craiova.

Are 35 de ani și anul trecut a vrut să se lase. Socotea că poate încheia legătura cu sportul după 13 ani trăiți în Islanda. A venit însă oferta Craiovei. Adică oferta de acasă! Și ceva i-a spus că trebuie să continue. A făcut-o și acum îi mulțumește antrenorului Bogdan Burcea că el e cel care a insistat., Florentina Stanciu mărturisește că în toți cei 20 de ani de carieră nu a trăit o atmosferă mai intensă decât în semifinalele Cupei EHF, când echipa sa s-a calificat în finală! Tocmai de aceea, își dorește să repete acele clipe în finala contra norvegiencelor de la Kristiansand.

- Flori, pregătită de marea finală?
- Ooo, da! Am emoții și sunt nerăbdătoare. Îmi plus, îmi voi întâlni idolul!

- Adică?
- Katrine Lunde, portarul Norvegiei, e preferata mea. O admir de mult.

- Ce șanse crezi că sunt?
- Sincer, cred că sunt 50-50. Jucăm al doilea meci acasă, cred că e un atu. Acum cred că vom gestiona mai bine tensiunea, emoțiile, că la meciul din semifinale, cu Kastamonu, și-au spus un pic cuvântul.

- Ai fost omul semifinalelor, ai apărat senzațional și ți-ai salvat echipa!
- Mă bucură că am avut momentul meu și am putut să fiu de folos. Dar mai presus de toate, a fost munca echipei.

- Stai bine cu inima? Că la meciul cu turcoaicele mulți au avut palpitații! Ați întors rezultatul în ultimele secunde și ați obținut calificarea.
- Nu am mai avut emoții de foarte mult timp. Am trecut prin multe, am trăit multe! Cu Kastamonu, la prezentarea echipei și când am intrat pe teren, la încălzire, mi s-a făcut pielea de găină, cum se spune, din cauza publicului. Toată încălzirea m-am luptat cu mine să-mi controlez emoțiile. Oamenii ăștia sunt superbi! Nu am trăit în 20 de ani ce trăiesc acum la Craiova. Mă bucur că am ascultat sfatul lui Bogdan Burcea de a nu mă lăsa, ca să mă bucur și eu de orașul meu!

- Sincer, ai mai crezut că vă calificați când turcoaicele conduceau cu 17-15 și aveau și atacul?
- Am avut un singur moment, atunci, la 17-15, vreo 10 secunde, în care m-am îndoit de calificare! M-am uitat la tabelă și m-am gândit: "O, Doamne, nu se poate să plece atâta lume dezamăgită de la sală!". Mi-am pierdut speranța, după care mi-am revenit și m-am rugat în continuare. M-am concentrat, am mai primit o doză de energie, de putere. Ne-a ajutat Dumnezeu să nu plece lumea acasă dezamăgită.

- Ce faci, vei continua la Craiova?
- Mi s-a propus, m-au chemat la negocieri, dar nu am luat o hotărâre. Am soluțiile mele, când voi mai discuta le prezint noul meu proiect, oricum din Craiova nu plec! Am oferte din țară, dar m-am întors din străinătate, unde mi-a fost extraordinar de bine, din cauză că am copilul la școală și nu-mi permit să mă joc cu educația lui. Acum totul depinde doar de el!

- Asta voiam să te întreb. Mulți români se stabilesc pe afară. Tu de ce te-ai întors dacă îți era bine?
- Copilul începea școala, mă striga și pământul. Pe bune, vorbesc serios! Îmi era dor. M-am gândit că dacă copilul începe școala acolo, va trebui să rămân acolo până la final. Că dacă mă întorceam apoi acasă, în timpul școlii, consider că era o mare traumă pentru el! David Constantin, așa îl cheamă pe copil, e și cetățean islandez, ca și mine de altfel. Taică-su e patriot, stai, stai!, și eu sunt patrioată, dar el nu a vrut cetățenie! S-a dus Vadim Tudor și a rămas el! (râde)

- Iulia Dumanska și Cristina Lung, colegele tale în poartă, vorbesc la superlativ de omul Florentina Stanciu. Spun că le-ai ajutat mult!
- Ooo, mă bucur să aud asta! Mă bucur că am făcut echipă cu Iulia. Și cu Cris, dar ea e mai micuță! Cristina e colega mea de cameră, e omul care-mi dă liniște și mă încarcă. Ne înțelegem extraordinar. Suntem yin și yang, cea mai tânără cu cea mai bătrână. Despre Iulia nu pot spune decât că e un caracter imens, cred că merită titlul de portarul anului. A fost extraterestră. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am cunoscut așa oameni!

- Văd că ești o tipă care pune pe Dumnezeu în orice lucru!
- Nimic fără El, fără Dumnezeu! În Islanda, de Sărbători, mergeam la o biserică ortodoxă, cu un preot rus. Merg la biserică și la Craiova, să mă reculeg, dar nu în fiecare zi. Cred în Dumnezeu și în lucrurile corecte. Mă rog, mă încarc altfel. Un "Tatăl nostru" întotdeauna la intrarea pe teren mă ajută! Sper să fie cu noroc și în finală.

A jucat pentru Islanda

Florentina Stanciu a jucat pentru naționala de senioare a României, dar și în prima reprezentativă a Islandei. Campioană mondială de tineret în 1999, Flori a prins apoi Euro 2008 și Mondialul din 2009 cu România. Din 2004 a plecat să joace în Islanda, a fost declarată de 8 ori cea mai bună jucătoare a campionatului și a primit cetățenie. "Când mi s-a propus să joc pentru Islanda, am gândit ceva. Am simțit că trebuie să dau ceva înapoi și acelor oameni. Am simțit că trebuie să-i dau țării ăleia ceva înapoi. Și nu aveam cum altfel decât să încerc la naționala lor, să fiu de folos. La club fusesem de folos, am ieșit de 4 ori campioană. Mai aveam un singur lucru de făcut, să joc pentru Islanda. Și am zis da, atât timp cât nu-mi pierd cetățenia română", a declarat Flori. z

Educatoare în alt stil de învățământ

Portarul Craiovei a și lucrat în Islanda, în ultima perioadă a șederii sale. "Am fost învățătoare doi ani de zile. Sistemul de educație e diferit față de al nostru! Ei merg mai mult pe creație, pe atracție față de școală. La noi e un pic stresant, dar s-a mai schimbat și la noi! Fiind pe creație, copilul se duce de drag la școală. Aaa, greșii, stai așa, educatoare, nu învățătoare!", spune olteanca, în cel mai neaoș grai oltenesc. "Făceam activități, jocuri, cântece, pictură, sport. În grupa mare, la ei, nu încep să scrie, să învețe să socotească. Doar prin desen, orice desen urât, nu trebuia să-i spui copilului decât că e extraordinar, cel mai frumos, să-l încurajezi! Niciodată să nu zici nu, nu negativ, nu stop!", a explicat Stanciu.

Drumul Craiovei până în finală

24-19 și 24-26 cu DVSC Debrecen (Ungaria)
22-25 și 18-17 cu Brest (Franța)
23-17 și 29-25 cu Randers (Danemarca)
26-28 și 30-24 cu Kuban Krasnodar (Rusia)
23-25 și 26-23 cu Lada Togliatti (Rusia)
23-22 și 18-18 cu Kastamonu Belediyeși (Turcia)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
lionforever
lionforever  •  05 Mai 2018, 15:03

Multă baftă fetelor !!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează