SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  DOPAJ

Un nou ȘOC în sportul mondial! Hackerii ruși au publicat noi nume ale sportivilor care ar fi luat substanțe interzise! Kvitova, Froome, Wiggins și o româncă medaliată la JO sunt pe listă

Roxana Cogianu // Foto: Cristi Preda (Gazeta Sporturilor)
Roxana Cogianu // Foto: Cristi Preda (Gazeta Sporturilor)

Articol de GSP - Publicat joi, 15 septembrie 2016 01:47

Hackerii ruși de la Fancy Bear, cei care au spart baza de date a WADA, au publicat o nouă listă a sportivilor care ar fi folosit subsanțe interzise.

Noua listă conține nume uriașe din sportul mondial, precum Petra Kvitova, Bradley Wiggins, Chris Froome, dar și o româncă, canotoarea Roxana Cogianu. 

Roxana Cogianu

Cogianu, 29 de ani, a obținut medalia de bronz la JO 2016, la canotaj, la proba de 8+1. În documentul prezentat de hackerii ruși se arată că românca ar fi luat dexametazonă. Această substanță i s-ar fi aplicat o singură dată, intravenos, fără să se arate data.
Dexametazonă se aplică în stări de șoc toxic, hemoragic sau traumatic și poate fi folosită și ca antiinflamator.

Dexametazonă este o substanță care este interzisă doar în timpul competițiilor, fiind des întâlnită în tratamente. Testele au arătat că folosirea acestei substanțe îi ajută pe cicliști să reziste la antrenamentele desfășurate la mare înălțime și ar îmbunătăți performanțele acestora, de aceea fiind interzisă în concursuri.

Bradley Wiggins

Ciclistul Bradley Wiggins, 36 de ani, este acuzat că între 2008 și 2009 ar fi luat salbutamol, o substanță folosită în tratarea astmului. Potrivit unor studii, această substanță crește rezistența fizică și ar ajuta respirația. Alte teste au demonstrat că salbutmolul îmbunătățește masa musculară. În 2012, Wiggins a triumfat în Turul Franței.

Chris Froome

Froome este al doilea ciclist britanic care apare  pe această listă. Din aceste documente, reiese că Froome, 31 de ani, ar fi folosit prednisolon în mai 2013 și aprilie 2014.

Predinisolonul este un glucocorticoid sintetic, un hormon, care este folosit pentru a trata mai multe inflamații. Această substanță ar ajuta corpul să aibă o presiune a sângelui mai bună, ar îmbunătăți consumul de proteine și ar ajuta mușchii.

 

 Petra Kvitova

Petra Kvitova este acuzată că ar fi luat în 2009 formoterol și albuterol, substanțe folosite în tratarea astmului. Albuterolul ar relaxa mușchii și ajută ca în plămâni să ajungă mai mult aer, ducând la performanțe sporite.

Kvitova, 26 de ani, a triumfat la Wimbledon, în 2011 și 2014.

Pe 13 septembrie, hackerii ruși au spart site-ul Agenției Mondiale Antidoping și ar fi accesat o bază de date secretă, în care ar exista dovezi că sportive din SUA, precum surorile Serena și Venus Williams sau gimnastaSimone Biles, s-ar fi dopat și ar fi protejate de forul internațional!

WADA a confirmat că baza de date medicale a forului internațional a fost spartă de un grup de de hakeri ruși, care ar face parte dintr-o rețea de spionaj cibernetic. În plus, hackerii ar fi pus mâna și pe date privind testele antidoping;

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (40)
caminero
caminero  •  15 Septembrie 2016, 14:40

Asteptam replica de la don doftor Eufemiano Fuentes ... de acolo am putea afla cite ceva si despre dopajul din fotbal ...

kingme
kingme  •  15 Septembrie 2016, 13:37
Postat de balauru48 pe 15 Septembrie 2016, 12:05

Esti prostdemic. A lua niste medicamente pentru a-ti trata o afectiune NU SE NUMESTE DOPAJ!!! Si o boala/afectiune poate sa apara oricand, la orice varsta, indiferent de sportul practicat sau meserie/profesie.

Boala de care sufera Biles nu iti ameninta viata,nu este o boala de inima de exemplu usor de dovedit cu probe si nu este obligatoriu sa folosesti medicamentele respective,asta daca exista cu adevarat boala respectiva pentru ca o dovada clara nu exista deocamdata.Dar pe motivul bolii respective foloseste niste medicamente care ii ofera un avantaj clar de concentrare fata de celelalte gimnaste.Sau daca ai probleme grave de sanatate ai jocurile paraolimpice unde poti participa.

kingme
kingme  •  15 Septembrie 2016, 13:26
Postat de andrei.f pe 15 Septembrie 2016, 13:11

Ruşii le-au dat o palmă americanilor, locul I pe naţiuni de la JO Rio este puternic contestat. Numai dopata Billes a luat patru titluri olimpice la gimnastică şi, noi nu uităm că lui Andreea Răducan i-a fost retras titlul olimpic de la gimnastică pentru că a luat banalul Nurofen, fiind răcită. Se impune ca, de urgenţă, medaliile olimpice să fie retrase sportivilor dopaţi, chiar dacă sunt din SUA !

Eu unul nu am uitat ,chiar la Andreea Raducan ma gandeam si prin ce drama a trecut pentru un calmant cand tot cauta Biles scuze pentru folosirea de substante interzise.Dar Biles este privita in continuare ca un erou pentru ca facut sport de performanta "bolnava"...o mizerie tot ce se intampla in sport.

Vezi toate comentariile (40)
Comentează