SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE DE LA SOCI 2014  »  JO SOCI 2014

În tribune, doar ruşi » Terorismul şi viaţa scumpă îi ţine departe pe străini de JO Soci 2014

La meciurile olimpice de hochei, găzduite de arena din Soci, vor asista în mare parte spectatori ruşi
La meciurile olimpice de hochei, găzduite de arena din Soci, vor asista în mare parte spectatori ruşi

Articol de - Publicat joi, 23 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 22 ianuarie 2014 22:21

Bilanţul organizatorilor Olimpiadei de iarnă e dur: 300.000 de bilete au rămas nevîndute, iar 75% dintre spectatorii din tribune vor fi ruşi.

Nici a doua Olimpiadă găzduită de Rusia nu se bucură de oaspeţi. Dacă ediţia JO de vară, din 1980, a fost boicotată de ţările din Occident şi din America din cauza Războiului Rece, străinii nu se vor înghesui să vină să asiste la JO de iarnă, de la Soci, din cu totul alte motive.

Cu doar 15 zile pînă la debutul întrecerilor olimpice, organizatorii ruşi au rămas cu 300.000 de bilete nevîndute dintr-un total de un milion de tichete. Iar din cele vîndute, 75% au fost cumpărate de către gazde.

Motivele pentru care fanii au ales să stea acasă sînt următoarele: riscul crescut de atacuri teroriste, hoteluri şi zboruri cu avionul scumpe, lipsa de atracţii turistice din zona Soci şi procedura greoaie de obţinere a vizei pentru Rusia.

"Unii s-au speriat de costurile ridicate, alţii se tem de terorişti", a declarat norvegianul Gerhard Heiberg, membru CIO, care a explicat de ce nu vor fi foarte mulţi compatrioţi de-ai săi în tribune, la Soci.

"Asta înseamnă că vor fi mai puţini spectatori şi mai puţin entuziasm în tribune decît la întrecerile de la Lillehammer, din 1994. Sper ca ruşii să nu se simtă singuri în arenele sportive şi sper să meargă şi la întrecerile de schi", a adăugat membrul CIO.

Organizatorii ruşi sînt totuşi optimişti şi cred că pînă pe 7 februarie vor epuiza toate bilelete şi nu vor avea scaune libere în tribune. "Cel mai bine s-au vîndut biletele de la hochei, biatlon, patinaj artistic şi snowboard", a anunţat săptămîna trecută şeful Comitetului de organizare a JO, Dmitri Cernişenko.

În comparaţie, la ultima ediţie a Olimpiadei de iarnă, cea din 2010, de la Vancouver, canadienii au vîndut 97% din cele 1,54 milioane de bilete, acelaşi procent regăsindu-se şi la JO de vară de la Londra, din 2012, unde s-au vîndut 8,2 milioane din cele 8,5 milioane de tichete.

Discuţii Obama-Putin
Preşedintele SUA, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au vorbit marţi noapte la telefon despre asigurarea securităţii la Jocurile Olimpice de la Soci (7-23 februarie).

Cei doi lideri au "discutat despre cea mai bună modalitate de a promova interesele comune ale Statelor Unite şi Rusiei, între care asigurarea securităţii la Olimpiadă, pentru care Statele Unite şi-au propus ajutorul", a precizat Executivul american.

Cu o zi înainte, Pentagonul a afirmat că Statele sînt pregătite să mobilizeze forţe aeriene şi navale, constînd în două nave care vor fi trimise în Marea Neagră în acest scop. Moscova nu a dat nici un răspuns pînă în prezent.

1.300 de euro (40.000 de ruble) costă cel mai scump bilet la JO Soci, iar cel mai ieftin, 16 euro (500 ruble). În Rusia, salariul mediu pe economie este de 972 euro (30.000 ruble)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
ionica23
ionica23  •  24 Ianuarie 2014, 11:36

Cred ca Terorismul si viata scumpa II TIN, nu II tinE

Vezi toate comentariile (1)
Comentează