SPORTURI  »  RUGBY  »  CAZUL BELGIUMGATE

EXCLUSIV Alin Petrache, reacție uimitoare la adresa unei legende a rugbyului mondial: “E un pensionar care nu face nimic”. Cum explică scandalul monstru declanșat de arbitrii români

Articol de - Publicat vineri, 23 martie 2018 14:44

Vineri, președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, și-a petrecut o parte din ziua de lucru în discuții telefonice repetate cu jurnaliștii GSP.

Inițial, Petrache a fost extrem de jovial.

El a explicat că acuzațiile spaniolilor la adresa arbitrului Vlad Iordăchescu sunt nefondate și că România ar fi putut reacționa similar la meciul pierdut în Spania, pe 18 februarie, dar nu a făcut-o:

“Și noi am fost văduviți la Madrid. Arbitrii au fost francezi, iar în lotul de 23 al Spaniei erau 13 francezi, în majoritate din zona Bayonne și Pau. Noi nu am spus nimic, am acceptat înfrângerea bărbătește. După meci, ne-am strâns toți într-o cameră și am discutat despre ce s-a întâmplat”.

Petrache susține că Spania a pierdut pe teren meciul cu Belgia, nu din cauza arbitrilor români.

“S-au grăbit ca fata mare la măritat cu acuzele la adresa lui Vlad (n.red. - Vlad Iordăchescu), dar ei nu au maturitatea de a fi între primele 20 de echipe ale lumii. Ce au făcut ei la Bruxelles e inadminisibil. Vlad nu a fost doar împins, a fost lovit cu pumnul în bărbie. Noroc că s-a ferit, așa că pumnul doar l-a șters. De ce nu l-au acuzat la fel și când i-a arbitrat la meciul de acasă cu Belgia? Atunci au câștigat cu 30-0, iar Iordăchescu a fost arbitru și acolo”.

Petrache admite că - în urma analizei video - au fost 18 greșeli în defavoarea Spaniei față de 8 contra Belgiei.

Discuția a ajuns și la susținerea internațională de care se bucură Spania după înfrângerea controversată. Jurnaliștii și fanii de rugby spanioli au adoptat haștagul #JusticeforSpain, preluat de mai multe personalități din sportul mondial. Cazul este numit acum Belgiumgate.

Cel mai important nume care a cerut rejucarea meciului arbitrat de români este Sir Clive Woodward, o legendă a rugbyului mondial după ce a antrenat Anglia la titlul mondial din 2003.

Woodward a luat poziție pe Twitter, scriind că delegarea arbitrilor români la partida care decidea care dintre Spania și România se califică la Mondiale “este total greșită pentru orice sport care se mândrește cu valorile sale”.

Replica lui Petrache este surprinzătoare.

“Cine e Clive Woodward? Clive Woodward este un pensionar care nu mai face nimic. S-a propus la naționala Spaniei”.

Jurnaliștii britanici care au contactat reporterii GSP în ultimele zile consideră, însă, că ieșirea publică a lui Woodward va pune presiune pe federația internațională, World Rugby, pe durata anchetei declanșate după meciul Belgia - Spania.

Petrache spune că nu a primit deocamdată nicio comunicare oficială din partea World Rugby sau Rugby Europe în privința evenimentelor petrecut duminică, la finalul meciului de la Bruxelles.

Președintele FRR încearcă să se distanțeze de orice suspiciuni și consideră că rugbyul e un sport onorabil. Totuși, Petrache recunoaște că a cerut telefonic Rugby Europe să schimbe delegările arbitrilor români la meciul Belgia - Spania.

“Am cerut asta la telefon, dar Rugby Europe a decis să-i păstreze”.

PETRACHE ACUZĂ lipsA de patriotism 

În dimineața discuției lui Petrache cu jurnaliștii GSP, cotidianul El Confidencial a publicat imagini cu Vlad Iordăchescu purtându-se ca un suporter pătimaș în timpul semifinalei România - Portugalia 16-21 de la Europeanul U-20 organizat acum fix un an la București.

Arbitrul meciului Belgia - Spania este surprins în timp ce pune presiune pe arbitri, iar jurnaliștii spanioli susțin că Iordănescu i-a insultat în limba engleză și i-a amenințat cu excluderea din arbitraj.

E subiectul (citește AICI) care i-a schimbat starea lui Petrache.

Întrebat cum comentează atitudinea lui Iordăchescu la meciul U-20, președintele FRR a răspuns pe bucăți.

Întâi, a declarat că și el se manifestă ca un suporter la meciuri și că nu vede nicio problemă ca Iordăchescu să se poarte la fel: “Suntem oameni”.

20 de minute mai târziu, a revenit cu un nou apel și a explicat, iritat, că Iordăchescu era de fapt membru în stafful naționalei U-20 și se afla la meci pentru a corecta eventualele carențe ale tinerilor rugbiști.

Într-una dintre discuțiile anterioare, apucase să spună, însă, că arbitrul Iordăchescu nu e angajat al federației.

Informat despre asta, Petrache s-a enervat.

L-a acuzat pe reporterul Gazetei că e spaniol și că a înregistrat discuțiile telefonice fără acceptul său.

Apoi, a recunoscut că, de fapt, el a înregistrat toate discuțiile, deși nu l-a anunțat pe ziarist în această privință.

Discuția s-a blocat la numele arbitrilor de la meciul U-20, despre care jurnaliștii spanioli scriu că au fost insultați și amenințați de Iordăchescu.

Pe site-ul Rugby Europe, foaia meciului România - Portugalia 16-21 are un spațiu gol în dreptul numelor arbitrilor.

Întrebat dacă federația deține aceste nume, Petrache a răspuns inițial că “sunt de etnie română”.

Când i s-au cerut numele exacte, președintele FRR a promis, amabil, că le va oferi.

Patru discuții și o oră mai târziu, Petrache nu știa aceste nume, dar - în fața insistențelor - l-a acuzat pe jurnalistul Gazetei că nu face nimic pentru a susține sportul românesc și, din nou, că susține cauza spaniolilor.

“Gata, nu mai avem ce discuta”, a spus, pe jumătate iritat, pe jumătate amuzat.

Gazeta așteaptă în continuare răspunsul FRR cu numele arbitrilor puși sub presiune de arbitrul-suporter al României, agresat un an mai târziu sub bănuiala că este partizan al României.

Între timp, federațiile de rugby din Spania, România și Belgia așteaptă, vineri, o decizie a Rugby Europe în privința incidentelor de duminica trecută.

Federația europeană este condusă de fostul președinte al FRR, românul Octavian Morariu.


CINE E CLIVE WOODWARD

Clive Woodward (62 de ani) este un fost jucător și antrenor de rugby. A antrenat naționala Angliei între 1997 și 2004, câștigând singurul titlu mondial din palmaresul reprezentativei, în 2003. După retragerea din rugby, a deținut succesiv posturile de director de performanță și director tehnic la clubul de fotbal Southampton. Între 2006 și 2012, a avut o funcție de conducere în Comitetul Olimpic Britanic. A fost decorat în 2002 de Regina Elisabeta cu Ordinul Imperiului Britanic, devenind Sir Clive Woodward.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (24)
366386077210829
Angheloiu Grigore  •  24 Martie 2018, 13:21

Atentie mare GSP si stucan... In meciul Romania u20 vs Portugalia u20 a fost un arbitraj pro Portugalia. Decizii contra Ronaniei (la Bucuresti): 1. Eseu de penalizare neacordat 2. Cartonase galebene MULT prea usor impotriva Romaniei 3. Cartonase galbene neacordate Portugaliei. Am fost la meci anul trecut. Si daca tot muriti de curiozitate arbitrii erau englezi, care au facut ferfelita meciul. *** federatiile internationale, Romania a fost furata de arbitraj de foarte multe ori la rugby.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1600326643376981
Bogdan Dăbuleanu  •  24 Martie 2018, 09:55

De ce GSP nu s-au autosesizat când Spania a câștigat meciul contra României ? De ce nu a găsit atunci nereguli , care au fost destul de evidente contra României? Sau meciul Spaniei contra Rusiei ? Când și atunci au fost nereguli , tot Spania a fost favorizată, prin neacordarea a 2 eseuri Rusiei perfect valabile ? Sunteți contra României?! Nu înțeleg. Pe cine reprezentați voi, ale cui interese?! In plus spanioli au făcut cea.mai mare mizerie din lumea rugbyului, celelalte mai nesportive evenimente ei le-au provocat. Sunteți trădători de țară

1086869841329545
Razvan Banciu  •  23 Martie 2018, 21:07

ștucane, ai fost și vei rămâne un perpetuu frustrat, foarte convins că e în posesia adevărului absolut. greșit...

Vezi toate comentariile (24)
Comentează