SPORTURI  »  RUGBY  »  SCANDAL

Naționala României riscă excluderea de la Mondiale pentru folosirea unui străin fără drept de joc. Bombă cu ceas pentru rugbyul românesc, amorsată de ruși

Articol de - Publicat marti, 27 martie 2018 13:00

În plin scandal internațional provocat de arbitrajul românilor de la meciul Belgia - Spania, în urma căruia naționala României s-a calificat la Campionatul Mondial de rugby din 2019, un blog de rugby din Rusia publică o informație care riscă să excludă România de la turneul final din Japonia.

Conform rugger.info, internaționalul român Sione Faka’osilea - naturalizat din Tonga - nu avea drept de joc pentru România din cauza faptului că a evoluat într-un turneul internațional de rugby în șapte disputat acum 5 ani!

Jucător la Știința Baia Mare, Faka’osilea a ajuns în România în 2014 și, după cei trei ani de rezidență necesari, a putut debutat pentru “Stejari” în meciul cu Rusia din martie 2017.

De atunci, rugbistul născut în Tonga a jucat în 13 partide pentru România, fiind titular în 6 dintre cele 8 meciuri de calificare la Campionatul Mondial din 2019.

Problema este că un Sione Faka’osilea a evoluat în trecut la turneul internațional Gold Coast 2013, parte din circuitul World Rugby HSBC World Series.

faka 5

Conform articolul 8.2 din regulamentul federației internaționale (World Rugby):

“Un jucător care a evoluat pentru reprezentativa națională de seniori de rugby în 15, pentru reprezentiva next senior de rugby în 15 sau pentru reprezentativa națională de seniori de rugby în 7 afiliate unei federații nu este eligibil să joace pentru alta reprezentativă națională de seniori de rugby în 15, pentru o reprezentativă next senior sau pentru reprezentativa națională de seniori de rugby în 7 a altei federații”

Cazul este extrem de serios, iar bloggerii ruși și-au pus problema dacă nu cumva este vorba despre un alt jucător cu număr identic. Ei citează, însă, CV-ul completat de Faka’osilea pe site-ul sporple.com în care jucătorul scrie că a fost “internațional de rugby în 7 pentru Tonga”.

whatsapp image 2018 03 27 at 13.05.46
Numărul 8, Faka'osilea, este penalizat de arbitrul meciului din 2013

Sione Faka’osilea a purtat numărul 8 în lotul naționalei Tonga de la Gold Coast 2013 și este filmat pe teren, jucând în meciul pierdut, 0-38, în fața Kenyei. Internaționalul din Tonga, Sione Faka’osilea, purta părul scurt acum 5 ani, frizură pe care o avea și internaționalul român Sione Faka’osilea la sosirea la Baia Mare.

faka

Ulterior, jucătorul naturalizat și-a lăsat părul să crească.

Pe site-ul oficial al competiției disputate acum 5 ani, apare profilul jucătorului din Tonga cu data de naștere 13 ianuarie 1987. Este aceeași dată de naștere a rugbistului naturalizat de România. 

screen shot 2018 03 27 at 13.06.08

Aceste detalii dovedesc o similitudine evidentă între jucătorul care a evoluat într-un meci al naționalei Tonga și cel devenit om important al naționalei României!

Doar că, dacă este același om, federația de rugby are o problemă gravă!

Anul trecut, în februarie, un alt jucător din Oceania s-a aflat într-o situație aproape similară. Stelistul Eseria Vueti dorea să joace pentru România, însă evoluase în 2012 pentru Fiji Warriors, echipă considerată de federația internațională de nivelul “next senior”.

FRR a descoperit problema, iar managerul naționalei, Horațiu Bărgăunaș, declara:

“În urma discuțiilor avute cu Eseria Vueri, acesta și-a exprimat dorința de a juca pentru România, el neștiind că selecționata a doua a statului Fiji, pentru care a evoluat într-un meci, era considerată echipa oficială. Am făcut toate demersurile pentru a vedea dacă îl putem folosi, dacă este eligibil pentru România, iar răspunsul de la World Rugby a fost unul negativ, partida în care acesta a jucat fiind considerată meci oficial”.

Dacă românul Sione Faka’osilea este cel care a jucat pentru Tonga la turneul din 2013, naționala României riscă acum excluderea de la Campionatul Mondial de anul viitor!

Recent, World Rugby a exclus Tahiti din preliminariile CM pentru folosirea a doi jucători ineligibili în meciul cu Insulele Cook.

În decizia federației internaționale scrie:

“Regula 2.1.2 prevede că federația națională este responsabilă pentru a se asigura că respectă Regulamentele Jocului. În consecință, este responsabilitatea fiecărei federații să se asigure că toți jucătorii selecționați sunt eligibli conform articolului 8”.

Managerul naționalei în momentul debutului lui Faka’osilea, Horațiu Bărgăunaș, nu mai lucrează la FRR și nu a putut fi contactat.

Președintele Alin Petrache a refuzat dialogul cu reporterii Gazetei, deși a fost informat printr-un mesaj despre subiectul discuției.

Antrenorului lui Faka’osilea de la Știința Baia Mare, George Sava, a declarat că jucătorul ar fi eligibil datorită unei schimbări în regulamentul World Rugby, intervenită “acum șase luni”.

“Jucătorii de rugby în șapte nu erau prinși în regulament până de curând. Eu așa știu. Sione nu avea nicio problemă”.

Gazeta a verificat și a descoperit că World Rugby a schimbat regulamentul în privința jucătorilor eligibili în mai 2017, dar schimbarea nu influențează situația jucătorului din Tonga. Conform noului regulament, jucătorii de rugby în 7 pot fi eligibili pentru a o altă țară doar dacă nu au 20 de ani în momentul în care evoluează pentru prima țară.

În momentul turneului din 2013, Faka’osilea avea 26 de ani!

În cazul excluderii României, Rusia se va califica la Mondiale. Asta explică interesul bloggului rusesc rugger.info pentru cazul Faka’osilea.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (37)
unu101
unu101  •  29 Martie 2018, 14:51

Prietenii spanioli ai domnului stucan au si ei probleme: http://www.americasrugbynews.com/2018/03/27/spain-now-under-player-eligibility-microscope/

10155101012111106
Ina Iovitoiu  •  28 Martie 2018, 02:27

Regulamentul zice ca federatia ar putea primi MINIM o amenda (plus jucatorul sanctionat). Dar de dragul senzationalului putem scrie si ca federatia ar putea fi exclusa din Rugby Union.

1595092047186437
Golea Cristian Daniel  •  28 Martie 2018, 01:49
Postat de Golea Cristian Daniel pe 28 Martie 2018, 01:46

daca articolu asta este cam tot ce pricepi tu despre regulile din rugby mai bine plimba vaca pe izlazul comunal.

***.mai bine dute si incearca alta meserie.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (37)
Comentează
Close