SPORTURI  »  TENIS  »  SCANDAL ÎN TENIS

Cât minte, cât e adevăr? Și ce mâncați voi în Rusia? 3 întrebări mari după ce am aflat că Maria Șarapova s-a dopat

Maria Șarapova, foto: reuters
Maria Șarapova, foto: reuters

Articol de - Publicat marti, 08 martie 2016 09:06

Cel mai bine plătită sportivă din lume a fost prinsă dopată. Acest amănunt contează.

Cât e minciună, Maria?

29.7 milioane de dolari a câștigat Maria Șarapova în 2015, fiind sportiva cel mai bine plătită din lume pentru al 11-lea an la rând. În vârstă de 28 de ani, Mașa este una dintre cele mai experimentate jucătoare de tenis din circuit, cu 5 Grand Slamuri în palmares și alte zeci de turnee câștigate.

Să legăm cele două informații.

Maria vrea să ne facă să credem că nu are o echipă care se ocupă de una dintre cele mai sofisticate treburi din tenis: alinierea cu ultimele cerințe în materie de anti doping.

Dar Maria ne spune că nu a deschis un mail. Dacă ar fi făcut-o, de unde ar fi știut ce este meldoniumul sau ce medicamente îl conțin?

Ce așteptări am putea avea de la numărul 500 WTA, dacă cea mai bogată jucătoare din lume se lasă pe mâna hazardului în privința antidopingului? De ce ia Maria această pastilă de 10 ani?

Și Guardian mai amintește de un mail, probabil și acela nedeschis. Federația de tenis din Rusia a trimis un memo în, atenție, septembrie 2015, în care informa toți sportivii de introducerea substanței pe lista interzisă.

Ce mâncați voi în Rusia?

În ultima lună, doar cu această substanță, au mai fost depistați doi atleți. Toți cu mici probleme vasculare, dacă ne luăm după beneficiile medicamentului. ;)

Patinatoarea Ekaterina Bobrova, campioană olimpică de iarnă alături de echipa Rusiei în 2014, a fost depistată cu meldoniu și s-a declarat stupefiată, totul venind ca un "mare șoc". Același lucru s-a întâmplat cu ciclistul rus  Eduard Vorganov, acel celebru obscur care era subiect de glume pentru Banciu și Naum în diferite competiții.

Deci ce se întâmplă în Rusia?

Cu doar 4 luni în urmă, în noiembrie 2015, am avut de-a face cu un scandal mamut de dopaj, care i-a lăsat pe sportivii ruși pe dinafara competițiilor importante, posibil chiar de la Jocurile Olimpice.

Asta, ca să nu mai amintim de perioada sovietică, cu poveștile demne de doctorul Mengele și Stephen King. (vezi articolul O relatare terifiantă despre atrocitățile comise de ruși la Jocurile Olimpice: "Oriunde le-ar spune violuri")

*alt spoiler: substanța meldonium este interzisă la consum în Statele Unite și Europa. Medicamentul Șarapovei este produs în Letonia și Rusia

17%dintre sportivii ruși folosesc meldoniumul, conform sportsintegrityinitiative.com. Altfel, doar 2,2% din sportivii de alte naționalități au substanța în organism

Se ascunde ITF?

Maria Șarapova are o umbră suficientă de lungă cât să ascundă tot tabloul WTA.

Întrebată la Garantat 100% despre dopajul din circuitul feminin, Simona Halep a dat din colț în colț, ferindu-se să arate cu degetul, dar în același timp făcându-ne cu ochiul:

"Sînt sportivi care aleargă foarte, foarte mult. Eu sînt acolo, în centrul lor, și mă uit la mine: alerg două, trei ore, dar mai mult nu pot, iar alții pot să alerge și cinci sau șase ore, ceea ce mi se pare foarte mult. Dar poate au muncit mult mai mult ca mine și poate au ajuns în mod natural să facă acest efort"

ITF, federația internațională de tenis, a fost acuzată în mod repetat de absența controalelor serioase. Sunt siteuri dedicate haosului din politica antidoping a tenisului, iar unul dintre jurnaliștii britanici de calibru, Daniel Friebe, comenta sarcastic pe twitter: "Șocul este că s-a aflat. Sunt destule breșe în regulamentul ITF ca lucrurile să fie lăsate sub tăcere".

Dar iată captura de prim rang! Mulți speculează pe rețelele de socializare: e Maria praf în ochiul celor care se întreabă de ce nu există sportivi de top prinși?

Sigur, Marin Cilici, fostul câștigător de US Open, a fost suspendat 9 luni, dar nu este un sportiv de impactul Mariei. Deci şi-a "cumpărat" ITF un pic de linişte?

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (40)
1532578767043259
Valentin Cozariuc  •  10 Martie 2016, 21:44
Postat de Mihai Buhus pe 08 Martie 2016, 13:07

Bai *** eu nu am spus ca sint de acord cu dopajul ci am spus sa fie controlati toti si sa plateasca. Prefer de un miliard de ori rusii decit timpitii de americani. ***

si inca ce treaba are

567435683395233
Aurel Novac  •  10 Martie 2016, 21:25

Sharapova s-a dopat așa cum o făcea de zece ani,pentru că lua acel produs constant,el ne fiind pe nici o listă de interdicție. În ianuarie 2016,deci cu cîteva săptămîni mai tîrziu,i se face un control la Australian Open . CRIMĂ !...strigă baragladinile care au introdus acel medicament pe listă.....complot ! spun eu .Cînd se dă o lege într-o țară ...ei bine cu luni de zile înainte se explică....difuzează...informează populația ca să nu cadă în ” păcat ” . Eu o cred pe rusoaică vinovată de neglijență....ne citind toată maculatura ( și sunt zeci de hîrțoage care li se trimit sportivelor ) deversată prin scrisori la adresant . Sportiva nu era atît de naivă încît să se prezinte la un concurs atît de important unde toate concurentele sunt verificate anti-doping....și nu prin sondaj ca în alte sporturi. Faptu că e rusoaică....cădea extrem de bine la publicu spălat la creier ce înghite orice gulgută. Dacă era prinsă Serena.....totu se mușamaliza....se interpreta cel puțin diferit. Nimeni nu poate să jure cu mîna pe inimă cînd vede ” tancu ” cu mușchi de culturistă ce-i afișează Serena. De ce Sharapova nu o bate curent pe Serena ?....cred că e secretu lui Polichinell.....drogurile ei nu sunt încă pe LISTĂ ! . Au grijă baragladinile de la Anti-Doping să se facă că plouă cînd li se prezintă noile droguri .....iar Sharapova încă nu are acces la noile descoperiri în materie. Americanii ascund cu grijă cercetările lor în farmacologie. Nu va-ți pus întrebarea de ce doar sportivii ruși ( din

973837612663932
Serban Mihail  •  09 Martie 2016, 17:18

"Cât minte, cât e adevăr?" În ce limba este scris acest titlu?! Cei ce scriu aici articole nu ar trebui să știe să vorbească foarte corect românește? Cu așa titlu... nici nu m-am mai ostenit să citesc articolul...

Vezi toate comentariile (40)
Comentează