SPORTURI  »  TENIS  »  FED CUP

Ce urmează pentru România în Fed Cup: doar finaliste sau campioane » Adversare de coșmar pentru "tricolore"

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat luni, 23 aprilie 2018 11:36

Echipa de Cupa Fed a României poate întâlni anul viitor în primul tur al Grupei Mondiale Cehia, SUA, Franța sau Belarus, națiuni care au disputat măcar câte un ultim act în perioada recentă.

România e din nou pe val în Cupa Fed. A adunat trei victorii consecutive și s-a calificat între cele mai bune echipe ale Cupei Fed. Nu e un drum pe care actuala generație nu l-a mai parcurs.

În 2015 era aproape în aceeași situație. Acumulase trei victorii, iar în 2016 s-a prezentat la întâlnirea cu cele mai bune națiuni din Fed Cup. Din păcate, atunci sorții i-au scos în cale Cehia, deținătoarea trofeului. Cu toate acestea, întâlnirea din februarie a ajuns la meciul de dublu, după ce Simona Halep și Monica Niculescu aduseseră două puncte pentru România, iar Karolina Pliskova tot două pentru Cehia. Însă Andreea Mitu și Raluca Olaru nu au reușit să treacă de experimentatul și sudatul dublu format din Karolina Pliskova și Barbora Strycova.

A fost prima experiență a acestei generații la înălțime, una care s-a lăsat cu lacrimi și regrete. Acum, fetele și-au acordat o nouă șansă, după ce au învins echipe ca Marea Britanie, Canada și în weekend-ul trecut Elveția. "Trebuie să visăm la trofeul Fed Cup. Merităm să fim în Grupa Mondială, cred că ne-am făcut bine treaba de fiecare dată până acum. Repet, în Fed Cup nu se știe niciodată, unele jucătoare evoluează de trei ori mai bine decât atunci când sunt la turnee, iar alte fete joacă bine la turneele individuale și nu prea bine în Fed Cup, mai ales din cauza emoțiilor. Eu cred că suntem în stare să ajungem cât mai sus, trebuie să jucăm cu încredere fiindcă suntem o echipă puternică.

Toate jucăm la un nivel înalt, trebuie să credem în noi. Și căpitanul e foarte OK, mie mi-a dat foarte multă încredere. Echipa noastră arată bine, sper să fim puternice și să ajungem cât mai sus"", spunea Simona Halep la câteva minute după ce a adus victoria în întâlnirea cu Elveția pe zgura din Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Nu va fi deloc ușor, primul obstacol peste care vor da tricolorele se va decide undeva, în luna iunie și se va alege dintre Cehia, SUA, Franța sau Belarus, echipe care au disputat măcar o finală în ultimii ani.

Cehia

  • 37 de ani în Grupa Mondială
  • 10 trofee cucerite
  • 2-0 este scorul în întâlnirile cu România

Este națiunea care a dominat Cupa Fed în ultimii ani. Fetele lui Petr Pala încearcă să cucerească în 2018 al șaselea trofeu din opt ani, ele fiind învinse doar de Italia în 2013 și de SUA în 2017. "Au arătat în ultima perioadă că sunt cei mai buni", a spus Jens Gerlach, căpitanul nejucător al Germaniei, echipă pe care Cehia a învins-o în semifinale weekend-ul trecut. Cu două jucătoare în Top 10, Karolina Pliskova și Petra Kvitova, dar și cu soluții pentru dublu, Cehia este de neclintit de pe primul loc în ierarhia mondială a Cupei Fed. Este singura echipă împotriva căreia România a mai jucat în sistemul acasă-deplasare, iar dacă sorții i-o vor scoate din nou în cale pe Cehia, confruntarea se va desfășura pe terenul cehoaicelor.

SUA

  • 37 de ani în Grupa Mondială
  • 18 trofee cucerite
  • 1-0 este scorul în întâlnirile cu România

Deținătoarea trofeului se va duela din nou pentru Cupa Fed la finalul anului cu Cehia. Este națiunea care deține recordul pentru cele mai multe trofee cucerite. Începând din anii 60, americancele au reușit să se impună de mai multe ori, însă reușitele lor consecutive aveau să se oprească în anul 2000. Au urmat 17 ani de secetă. Fără un angajament pe termen lung al surorilor Williams, SUA a reușit să se impună anul trecut bazându-se pe aportul lui CoCo Vandeweghe, Sloane Stephens, Alison Riske, Bethanie Mattek-Sands, Shelby Rogers sau Lauren Davis. Ele au trecut pe rând de Germania, Cehia și Belarus, iar în acest an au învins Olanda și Franța.

Franța

  • 37 de ani în Grupa Mondială
  • 2 trofee cucerite
  • 0-1 este scorul în întâlnirile cu România

Ultimii ani în Cupa Fed pentru Franța au însemnat performanță dar și scandaluri. În 2016, Kristina Mladenovic, Caroline Garcia, Alizé Cornet și Pauline Parmentier au jucat finala împotriva Cehiei pe care au dus-o la meciul decisiv, unul pe care l-au cedat după o luptă aprinsă. Garcia și Mladenovic erau gemenele speranței franceze, ele cucerind împreună trofeul de la Roland Garros în 2016, însă unele neînțelegeri între cele două, apoi coalizarea întregii echipe împotriva lui Caroline au făcut-o pe aceasta să nu mai vină la echipa de Cupa Fed a Franței, motivul oficial fiind că dorește să se concentreze pe cariera individuală. Franța a pierdut în weekend-ul trecut n fața echipei SUA cu 2-3, aceasta fiind ultima întâlnire în calitate de căpitan nejucător pentru Yannick Noah.

Belarus

  • 6 ani în Grupa Mondială
  • 0 trofee
  • 3-2 este scorul în întâlnirile cu România

Este dovadă că fraza repetată până la obsesie "în Fed Cup orice e posibil" poate deveni realitate. Fără a avea jucătoare clasate în partea superioară a ierarhiei mondiale, Belarus a reușit anul trecut să joace finala. După mulți ani în care s-a zbătut în subsolul în aceste competiții, în 2015 a reușit să promoveze din Grupa I a zonei Europa-Africa. Le-a învins pe Canada, Rusia, Olanda, Elveția și s-a înclinat doar în fața echipei Statelor Unite ale Americii, bazându-se pe jucătoare ca Aliaksandra Sasnovici, Arina Sabalenka, Olga Govorțova sau Vera Lapko. Victoria Azarenka, cea mai titrată jucătoare a Belarusului, a evoluat ultima oară pentru țara sa în 2016, în barajul pentru Grupa Mondială cu Rusia. 

Componența Grupei Mondiale în 2019

  • Cehia
  • SUA
  • Franța
  • Belarus 
  • Germania
  • România
  • Australia
  • Belgia

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (8)
valyomanyd
valyomanyd  •  23 Aprilie 2018, 22:05
Postat de ludasmatyi pe 23 Aprilie 2018, 13:40

Cred ca vom nimeri din nou Germania....Angelique Kerber,Julia Görges,Laura Siegemund,Carina Witthöft ,Tatjana Maria si Mona Barthel vor linisti apele in cea ce priveste valoarea .

Cred ca esti nu prost, foarte prost :)))) Deci, dintre Cehia, Sua , Franta si Belarus , jucam cu ....Germania ? :)))))))))))) Tihi, prostul gesepeului :))))

merace
merace  •  23 Aprilie 2018, 20:17

De cosmar e doar titlul. Adversarele, ramane de vazut cum vor fi dupa tragerea la sorti si dupa ce se anunta loturile. Pana atunci, sper sa fie in forma fetele noastre cele mai bune la data meciului.

truiad
truiad  •  23 Aprilie 2018, 15:46

Ce titlu stupid-adversare de cosmar ... Pai vrei sa fii campioana jucand impotriva incepatoarelor !? Dimpotriva, cine are demnitatea valorii vrea sa castige in fata celor mai buni ! Am pretentii absurde de la ziaristii amatori-patriotarzi romani, nu-i asa ?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează