SPORTURI  »  TENIS  »  TUENEUL CAMPIONILOR 2017

DAVID GOFFIN-GRIGOR DIMITROV. În vară și-a distrus glezna, acum l-a învins pe Federer și s-a calificat în finală la Londra: povestea superbă a lui David Goffin din 2017

FOTO: REUTERS
FOTO: REUTERS

Articol de - Publicat duminica, 19 noiembrie 2017 14:11

David Goffin a lăsat lumea tenisului cu gura căscată după ce sâmbătă a reușit să-l elimine din semifinalele de la Turneul Campionilor pe Roger Federer, la capătul unei partide superbe de trei seturi (detalii, aici).

Aflat la prima prezență la Turneul Campionilor, jucătorul care pe 7 decembrie va împlini 27 de ani ajunge astfel în cea mai importantă finală a carierei, pe care o va disputa diseară în fața bulgarului Grigor Dimitrov.

Belgianul nu este o noutate pentru specialiștii tenisului, aceștia avându-l pe Goffin sub radare de ani buni. Deși extrem de talentat, acesta nu a reușit însă un salt pe măsură, sufocat de dominația nemilioasă a Big 4.

Inimosul jucător belgian nu a depășit niciodată faza sferturilor de finală la turneele de Mare Șlem, adjudecându-și de-a lungul carierei doar patru titluri.  

Cel mai important chiar anul acesta, când s-a impus în competiția de 500 de puncte de la Tokyo. De fapt, succesul din capitala Japoniei a cântărit enorm în calificarea la Londra, asigurându-i zestrea de puncte necesară pentru a fi prezent la turneul de final de an. 

Belgianul, aflat acum pe cea mai bună poziție a carierei, locul opt, nu a avut însă un drum lin în 2017: după un start bun de sezon, cu sfert la Australian Open și finale la Sofia și Rotterdam, Goffin a fost izbit de groaznica accidentare suferită la Roland Garros.

Prietenoasă pentru alții, suprafața roșie de la Paris i-a pus o piedică majoră în meciul din turul III contra lui Horacio Zeballos: În primul set, la scorul de 5-4 pentru Goffin, belgianul a alunecat pe zgură și s-a oprit cu glezna în prelata de pe marginea terenului.

A fost nevoit să abandoneze din turneu, ratând ulterior și Wimbledon.

Revenirea lui a fost anevoioasă, presărată cu înfrângeri premature în sezonul de hard din această vară. Goffin și-a intrat din nou în ritm abia în Asia, unde a câștigat la Shenzen și Tokyo. 

Finala de la Londra este cum nu se poate mai dulce pentru Goffin, care, de-a lungul turneului, a reușit să-i învingă în premieră atât pe Nadal cât și pe Federer, nimeni alții decât primii doi jucători ai lumii. Asta nu poate fi decât un boost important de moral pentru Goffin înaintea finalei, după ce cu doar câteva zile în urmă fusese învins categoric de Dimitrov în Grupa "Pete Sampras". 

VICTORIA ÎN FAȚA IDOLULUI, AMÂNATĂ CU 5 ANI 

Goffin s-a impus sâmbătă pentru prima oară în fața lui Roger Federer, jucător despre care a mărturisit într-un interviu pentru ATP că e idolul copilăriei sale.

A fost al șaptelea meci direct dintre cei doi, precedentele șase partide fiind adjudecate de Roger. Totuși, chiar prima lor confruntare, ce a avut loc la Roland Garros, a fost cea mai palpitantă din H2H-ul lor.

După trei victorii reușite în fața "vetaranilor" Radek Stepanek, Arnauld Clement și Lukasz Kubot, Goffin avea să se întâlnească în optimi chiar cu Roger Federer.

Belgianul a luat atunci primul set, 7-5, conducând cu 5-4 și în setul secund, spre uimirea generală a publicului de pe cochetul "Suzanne Lenglain". Federer a evitat cumva înfrângerea în acel meci, reușind să se impună în patru seturi, dar la final a avut numai cuvinte de laudă la adresa lui Goffin, atunci în vârstă de doar 21 de ani și jumătate.


*FOTO: Guliver / Getty Images

Nu se oprește la Londra

În timp ce majoritatea jucătorilor din ATP sunt în vacanță de mult timp, Goffin nu-și va încheia sezonul la Londra. 

Peste doar o săptămână, Belgia dispută finala Cupei Davis cu Franța, la Lille. Cotați cu șansa a doua, speranțele belgienilor stau tot în Goffin, cel care a avut un aport imens și în victoria din semifinale, din septembrie, în fața Australiei.

Atunci, belgienii erau conduși cu 1-2, dar Goffin a reușit un meci monstruos în fața lui Kyrgios, pe care l-a învins în patru seturi. Confruntarea a ajuns în decisiv, unde Steve Darcis l-a învins clar pe Jordan Thompson, asigurându-i Belgiei a doua finală de Cupa Davis în ultimii trei ani.

Victoria generatoare de moral din fața Australiei a reprezentat un alt punct de cotitură pentru Goffin în acest an, a cărui evoluție s-a îmbunătățit drastic de atunci.

În 2015, Goffin și Belgia erau depășiți în finală de Marea Britanie, surclasați de un Andy Murray mult prea intangibil la acea perioadă.

alte lucruri neștiute despre goffin

- este poreclit "La Goff";
- a început să practice tenisul la vârsta de 6 ani, alături de tatăl său, care e antrenor de tenis în Liege;
- iubește să joace golf;
- idolul copilăriei sale a fost Roger Federer;
- votat de jucători "ATP Comeback Player of The Year" în 2014;
- se antrenează în prezent la Mons, la sediul Federației Belgiene de Tenis.

  • Finala de la Turneul Campionilor se va juca în această seară, de la ora 20:00. Partida va fi în direct la TV Digi Sport 3 și liveSCORE pe GSP.RO. 

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (1)
spinoza
spinoza  •  19 Noiembrie 2017, 16:02

Go "La Goff"! Super jucator. O sa-si ia revansa si o sa-l bata pe Dimitrov.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close