SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP LOCUL 1 WTA

Dilema momentului la Turneul Campioanelor! Wim Fissette și Darren Cahill răspund: ce e mai important, locul 1 WTA sau un Grand Slam?

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat joi, 19 octombrie 2017 15:11

Simona Halep intră în concursul Turneul Campioanelor 2017, de la Singapore, de pe prima poziție a clasamentului mondial, după un sezon complex.

"Anul cel mai dur, dar și cel mai bun". Așa îl caracteriza recent românca, absorbind în câteva cuvinte întreaga încărcătură a lui 2017. Aproape fiecare variantă posibilă a fost bifată de Halep, de la durerea accidentării la genunchi și disperarea din primele luni, de la emoțiile negative și alungarea lor, de la dezamăgirea de a fi pierdut titlul la Roland Garros și bucuria de a mai fi jucat o finală de Mare Șlem, de la perioada bună de hard american – toate până la atingerea locului 1 în ierarhia mondială. O umbra când amabilă, când răutăcioasă, care a însoțit-o aproape pe tot parcursul anului, până pe 9 octombrie.

"Mereu am spus că să cucerești un titlu de Mare Șlem e lucrul cel mai important", declara Simona pentru The Independent la începutul acestei luni. "Dacă devii numărul unu, lumea adaugă: dar nu ai câștigat un Grand Slam. În opinia mea, ambele contează foarte mult. Dacă vrei să-ți închei cariera mulțumită cu ceea ce ai făcut, trebuie să le obții pe amândouă", conchidea românca. 

A fost în 2017, cu excepția primelor 3 luni, jucătoarea cea mai constantă și consistentă. Urcarea pe tronul WTA a venit ca o consecință firească, dar dezbaterea s-a reluat. Așa cum a fost și în cazul Karolinei Pliskova anul acesta, așa cum va fi ori de câte ori vreo jucătoare va deveni lider mondial fără ștampila aurită a unui turneu major pe diploma de merit. 

Schimb de cariere

"Cred că ținta cea mai importantă pentru oricine e să câștige un titlu de Grand Slam", spune pentru New York Times belgianul Wim Fissette, cel care a antrenat-o pe Simona în 2014 și care s-a despărțit miercuri de Johanna Konta. "Sunt sigur că Halep și Pliskova vor simți o presiune mai mare acum tocmai pentru că nu vor să fie în categoria celor care au fost lideri fără un trofeu major", adaugă el, apoi nuanțează: "Această presiune e creată din afară. Sunt sigur că multe jucătoare și-ar schimba cariera cu cele incredibile ale lui Wozniacki sau Safina". 

Antrenorul româncei, Darren Cahill, explică situația dintr-o poziție complexă, de tehnician, dar și de analist și comentator. "Clasamentul nu minte. Nimeni nu-i poate lua Simonei locul unu. Până la un punct, cred că e mai greu să fii un jucător grozav timp de 52 de săptămâni în loc să fii pe val doar două săptămâni într-un an. Dar toți vrem să câștigăm titluri de Grand Slam", încheie el. 

Titlul de nerefuzat

Urmează Turneul Campioanelor, cu tragerea la sorți azi și debutul duminică. "Îmi place totul acolo. Am jucat atât de bine în 2014, apoi n-am jucat rău, ci OK, dar n-am avut șansa de a ieși din grupe. Anul acesta abia aștept să am ocazia de a mă bucura mai mult, de a lupta mai mult. Voi da totul și vom vedea ce rezultat voi obține", declara Halep, fixând o primă țintă calificarea în semifinale.

Deși nu e concurs de Mare Șlem, WTA Finals are o aură de prestigiu aparte. Și oferă ocazia de a străluci la capăt de sezon, pe o scenă deosebită. Dincolo de clasamente și discuții, nimeni n-ar refuza victoria aici. 

Câte puncte a adunat pe fiecare suprafață

Zgură: 3070
Hard: 2075
Iarbă: 530

Poziția în clasament în 2017

2 ianuarie-20 martie: locul 4
20 martie-1 mai: locul 5
1 mai-8 mai: locul 4
8 mai-15 mai: locul 8
15 mai-12 iunie: locul 4
12 iunie-9 octombrie: locul 2
9 octombrie-?: locul 1

17 săptămâni a ocupat Simona Halep poziția a doua în clasamentul mondial în 2017

Câte săptămâni a ocupat fiecare loc în ierarhia mondială

Locul 1: 2 săptămâni
Locul 2: 17 săptămâni
Locul 4: 16 săptămâni
Locul 5: 6 săptămâni
Locul 8: 1 săptămână

CIFRELE SIMONEI HALEP

  • 5 victorii la jucătoare de Top 10 a adunat Simona Halep în 2017, jucătoarele pe care le-a învins fiind Johanna Konta (2), Elina Svitolina, Karolina Pliskova, Jelena Ostapenko
  • 4 înfrângeri a suferit Simona Halep în fața jucătoarelor de Top 10 în 2017, ea fiind depășită de Caroline Wozniacki, Johanna Konta, Elina Svitolina și Garbine Muguruza
  • 20-10 este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep pe hard în 2017
  • 18-3 este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep pe zgură în 2017
  • 6-2 este raportul dintre victorii și înfrângeri pentru Simona Halep pe iarbă în 2017
  • 13 meciuri în trei seturi a câștigat Simona Halep în 2017, pierzând opt astfel de partide
  • 17 turnee a jucat Simona Halep în 2017, ea reușind să ajungâ cel puțin până în sferturi la 12 dintre ele. Dintre cele opt jucătoare calificate la Singapore, doar Venus Williams a jucat mai puține turnee ca Simona, ea avoluând în 15, în timp ce Caroline Garcia a jucat cel mai mult, 23
  • 10 sferturi de finală consecutive a jucat Simona Halep în 2017
  • 44-15 este raportul dintre victoriile și înfrângerile româncei în 2017
  • 1-4 este raportul dintre finalele pierdute și cele câștigate de Simona Halep în 2017
  • 5 semifinale a câștigat Simona Halep în 2017, pierzând de două ori în această fază
  • 7 sferturi de finală a câștigat Simoan Halep în 2017 și a pierdut de cinci ori în această fază în 2017

Finalele Simonei în 2017

Turneu Categorie Adversară Scor
Madrid (zgură) Premier Mandatory Kristina Mladenovic 7-5, 6-7 (5), 6-2
Roma (zgură) Premier 5, Elina Svitolina  6-4, 5-7, 1-6
Roland Garros (zgură) Grand Slam Jelena Ostapenko  6-4, 4-6, 3-6
Cincinnati (hard) Premier 5 Garbine Muguruza  1-6, 1-6
Beijing (hard) Premier Mandatory Caroline Garcia  4-6, 6-7 (3)

 

4.300.000 $a strâns Simona Halep din tenis în 2017, cel mai mare premiu venind de la Roland Garros, unde a jucat finala și unde a fost recompensată cu 1.186.784 de dolari

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (7)
1320590467969555
Alex Slaniceanu  •  23 Octombrie 2017, 00:15

URAAAAA! Aplauze puternice! Se scandeaza minute in sir: Simona asa te vrem, sa-l dai dreaq de Grand Slam! URAAAA! GSP, cea mai politicizata fituica online! S-a inceput campania de mascare a impotentei Simonei si de gasire a scuzelor si explicatiilor penibile pentru necastigarea vreunui turneu important! Are dreptate cineva de aici care a zis ca e cea mai proasta generatie de sportive in tenis. Daca Serena nu se apuca de alaptat plozi, pentru Simona si restul sarmanelor aspirante la glorie nu exista decat maxim locul 2, care se premia cu cupe si onoruri in tarile de origine a fiecareia ca un veritabil loc 1. Toate tenismenele ramase in activitate ar trebui sa puna mana de la mana si sa-i dea o spaga sotului Serenei, ca a avut sange in instalatie si a reusit s-o lase pe cyboarga aia gravida! Ca trebuie sa fii smecher de smecher sa reusesti asta cu una care poarta 44 la bocanci!

dubluv
dubluv  •  19 Octombrie 2017, 19:12
Postat de balauru48 pe 19 Octombrie 2017, 16:41

In toata istoria sa tenisul feminin nu a fost mai slab valoric ca acum. Orice meci de tenis feminin este un dezastru tehnico-tactic!

ce priceput esti tu la tenis din punct de vedere tehnico-tactic! Ma lasi sa fac un pronostic? In cercul tau de prieteni niciodata nu iti este laudata inteligenta. Hai ca am nimerit-o, nu-i asa?

brifcor
brifcor  •  19 Octombrie 2017, 18:07

Locul 1: 3 săptămâni, nu 2.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează
Close